10/12/11

Οικονομική βοήθεια από την ΕΕ θα λάβει η ΠΓΔΜ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Η ΠΓΔΜ θα λάβει χρηματική βοήθεια από την ΕΕ ύψους 59,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση της κατασκευής τμήματος του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 10, και συγκεκριμένα του τμήματος Ντέμιρ Κάπια - Σμόκβιτσα (νότιο μέρος της ΠΓΔΜ που συνδέει τη χώρα με την Ελλάδα), μήκους 28 χιλιομέτρων.


Τα υπόλοιπα 14,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού στην πόλη Πρίλεπ.Το κονδύλι αυτό παραχωρείται προς την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) της ΕΕ.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν σήμερα στα Σκόπια ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Στάβρεσκι και ο διευθυντής της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, Ζαν Μαρί Σεϊλέρ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του έργου του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 10.

Η ΠΓΔΜ, με τη σημερινή συμφωνία, εξασφάλισε ουσιαστικά το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου αυτού, το ύψος του οποίου αναμένεται να φθάσει τα 288 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα χορηγήσει στην ΠΓΔΜ δάνειο ύψους 107 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του τμήματος αυτού του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 10,ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει εγκρίνει δάνειο ύψους 130 εκατ. ευρώ προς τη χώρα. Το Δημόσιο της ΠΓΔΜ θα συμμετάσχει με ποσό έξι εκατ. ευρώ.

Για την κατασκευή του έργου αυτού υπέβαλαν προσφορές 15 ξένες εταιρίες και κοινοπρακτικά σχήματα (εκ των οποίων 2 ελληνικές) και το προσεχές διάστημα αναμένεται η ανάδειξη του αναδόχου

Οι εργασίες για την κατασκευή του τμήματος αυτού του αυτοκινητοδρόμου του Διαδρόμου 10 στην ΠΓΔΜ αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του επόμενου έτους και να ολοκληρωθούν το 2015.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.