29/5/09

Κοντά στην πισίνα (2)


του Σενέρ Λεβέντ
Όσο περνούσε η ώρα φούντωνε όλο και πιο πολύ η συζήτησή μας κοντά στην πισίνα του σπιτιού του Ελληνοκύπριου φίλου μου. Αντέδρασε όταν εγώ είπα ότι ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους υπερτερεί το «ελληνικό» συναίσθημα πάνω στο κυπριακό. «Δεν είναι όπως παλιά, μειώθηκε πολύ», είπε. Του έδωσα παραδείγματα. Από τα βιβλία της ιστορίας που ακόμη συζητούνται, ας πούμε. Ο Γρίβας. Ο Γιωρκάτζης. Ο Σαμψών. Το φασιστικό πραξικόπημα του 1974 κλπ. Γίνεται να μην συμπεριληφθούν αυτά όπως πρέπει στα βιβλία της ιστορίας; Του έφερα ως παράδειγμα και τις μεικτές εκλογές που διεξάγονται για το Ευρωκοινοβούλιο. Οι εκλογές αυτές είναι το πιο καλό παράδειγμα για το ότι ακόμη δεν μπορούν να διεξαχθούν μεικτές εκλογές στην Κύπρο. Ένας Τουρκοκύπριος υποψήφιος δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα σε αυτές τις εκλογές. Ακόμη και αν είναι ένας Τουρκοκύπριος τον οποίο αγαπά και εμπιστεύεται πιο πολύ απ' όλους η ελληνοκυπριακή κοινότητα, πάλι δεν θα έχει πιθανότητες. Επικρατεί τόσο πολύ το ελληνικό πνεύμα που δεν ψηφίζει τόσο εύκολα έναν Τούρκο κάποιος Έλληνας. Έστω και αν αυτό είναι προς όφελός του, δεν τον ψηφίζει απλά και μόνο επειδή είναι Τούρκος. Πώς είναι προς όφελός του; Πολύ απλά. Δεν θα είναι πιο πειστικές οι πραγματικότητες που θα αναφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο ένας Τουρκοκύπριος βουλευτής από αυτά που θα λέει ένας Ελληνοκύπριος βουλευτής; 'Αλλο είναι να λέει ένας Ελληνοκύπριος ότι «η Κύπρος βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας» και άλλο να λέει το ίδιο πράγμα ένας Τούρκος. Αλλά ούτε οι πολιτικοί τής ελληνοκυπριακής κοινότητας μπόρεσαν να το καταλάβουν αυτό ακόμα, ούτε και η κοινότητα που θεωρεί ισχυρότερο το ελληνικό της πνεύμα από το κυπριακό της.
Αργότερα ανασκαλίσαμε ακόμα λίγο την πρότασή του για δύο χωριστά κράτη. Όμως, ο άνθρωπος δεν πίστευε ότι η Τουρκία θα το δεχτεί αυτό. Βεβαίως, αυτό είναι σωστό, αν σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία δεν θέλει λύση με κανένα τρόπο στο νησί. Διότι λύση σημαίνει απόσυρση του τουρκικού στρατού από το νησί. Οποιαδήποτε λύση. Είτε ομοσπονδία. Είτε δύο χωριστά κράτη. Σε καμία λύση δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνεται η εδώ παραμονή των σαράντα χιλιάδων στρατού της Τουρκίας. Είπε ότι θα προωθήσει την πρότασή του για δύο χωριστά κράτη και θα αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες σχετικά με αυτήν. Του είπα το εξής: «Αφού είναι έτσι, πήγαινε και πες τού Χριστόφια να δεχτεί ό,τι του λέει ο Ταλάτ. Πρώτα να αρχίσει από το οδόφραγμα στον Λιμνίτη. Ο Ταλάτ θέλει να περνά στρατιωτικό υλικό και να γίνεται και μεταφορά καυσίμων από το δρόμο αυτό; ΅Να περνάνε, να του πει». Ύστερα ενθουσιάστηκα λίγο περισσότερο και προχώρησα τις εισηγήσεις μου: Ό,τι άλλο όρο έχει ο Ταλάτ να τον υποβάλει και αυτόν στο τραπέζι. Να βάλει όλους τους όρους του στο τραπέζι. Ό,τι θέλει. Να πει εντάξει και σε αυτά ο Χριστόφιας. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε χειρότερο από τα δύο χωριστά κράτη, τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει με την αποδοχή όλων των όρων της τουρκικής πλευράς; Μήπως η αποδοχή όλων των τουρκικών όρων δεν είναι ο μόνος τρόπος να φύγει έξω από το νησί ο τουρκικός στρατός; Φαίνεται πως η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελληνική πλευρά στις συνθήκες «κατάπαυσης του πυρός». «Τότε σταματήστε τους εξοπλισμούς», είπα, «διαλύστε την Εθνική Φρουρά. Σε τι χρησιμεύει ένας στρατός που δεν θα μπορέσει να σταθεί απέναντι από την τουρκική στρατιωτική δύναμη; Νομίζετε ότι ο τουρκικός στρατός δεν προχωρεί επειδή υπάρχουν στρατιωτικά φυλάκια στα οδοφράγματά σας;» «Θα αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός από το νησί, αν εμείς διαλύσουμε τον στρατό και αφοπλιστούμε;» με ρωτάει τότε. Δεν ξέρω. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό θα έχει μεγάλη επίδραση.
Ούτε αυτός δεν τρέφει καμία ελπίδα για τις συνομιλίες. Μπούχτισε και από την επανάληψη της φράσης διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία ενόσω η πλευρά που ηττήθηκε στον πόλεμο δεν αποδέχεται τους όρους του νικητή. Εγώ ποτέ δεν το είχα σκεφτεί έτσι αυτό. Και δεν υποστήριξα ποτέ μέχρι σήμερα τα δύο χωριστά κράτη. Έφυγα από εκεί με ανάμεικτα συναισθήματα μετά από αυτές τις απόψεις που άκουσα για πρώτη φορά από έναν Ελληνοκύπριο. 'Αραγε τόσο καιρό κάνουμε μια τρύπα στο νερό;
Κωδικός άρθρου: 874467
ΠΟΛΙΤΗΣ - 28/05/2009, Σελίδα: 13

13 σχόλια:

  1. Μπουρδολογιών και ευφάνταστων σεναρίων συνέχεια...
    Μια παρατήρηση: «Τότε σταματήστε τους εξοπλισμούς», είπα, «διαλύστε την Εθνική Φρουρά. Σε τι χρησιμεύει ένας στρατός που δεν θα μπορέσει να σταθεί απέναντι από την τουρκική στρατιωτική δύναμη; Νομίζετε ότι ο τουρκικός στρατός δεν προχωρεί επειδή υπάρχουν στρατιωτικά φυλάκια στα οδοφράγματά σας;»
    Ας παρατηρήσουμε τη διγλωσσία και το φαρισαϊσμό ενός ανθρώπου που κόπτεται για τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων, αλλά το μυαλό του ακουμπά στην ασφάλεια των Τουρκ. εν. δυνάμεων!!!
    Τι ζητάει αυτός ο κύριος από τους Κυπρίους;Να αποδεχτούν όλους - και τους πιο παράλογους - όρους των Τουρκοκυπρίων, αν θέλουν,λέει, να φύγουν οι Τούρκοι!!! Να θεωρούν την τουρκοκυπριακή πλευρά προνομιούχο μειονότητα με δικαιώματα τουλάχιστον πλειονότητας!!!
    Υποκλίνομαι στην ανατολίτικη πονηριά!!!
    Κώστας Κ.
    υ.γ.Κανένα λογοτεχνικό βραβείο "αισθηματικού μυθιστορήματος" κυκλοφορεί στην πιάτσα για τον κύριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. " Δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει τίποτε χειρότερο από τα δύο χωριστά κράτη, τι πρόβλημα μπορεί να υπάρχει με την αποδοχή όλων των όρων της τουρκικής πλευράς; Μήπως η αποδοχή όλων των τουρκικών όρων δεν είναι ο μόνος τρόπος να φύγει έξω από το νησί ο τουρκικός στρατός;"

    "Τότε σταματήστε τους εξοπλισμούς», είπα, «διαλύστε την Εθνική Φρουρά. Σε τι χρησιμεύει ένας στρατός που δεν θα μπορέσει να σταθεί απέναντι από την τουρκική στρατιωτική δύναμη; Νομίζετε ότι ο τουρκικός στρατός δεν προχωρεί επειδή υπάρχουν στρατιωτικά φυλάκια στα οδοφράγματά σας;» «Θα αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός από το νησί, αν εμείς διαλύσουμε τον στρατό και αφοπλιστούμε;» με ρωτάει τότε. Δεν ξέρω. Αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό θα έχει μεγάλη επίδραση."


    αα.. μαλιστα βρηκαμε το σχεδιο να διωξουμε το τουρκικο στρατο απο τη Κυπρο,

    αποδοχη ολων των ορων, αφοπλισμος,
    εξαλου τι νοημα εχουν οι εξοπλισμοι?
    οπως λεει ο στρατιωτικος αναλυτης αθ. δρουγος (you know.. που λεει τα μισα αμερικανικα) στη νεα εποχη δεν εχουν νοημα οι συμβατικες δυναμεις κτλ κτλ

    " Εγώ ποτέ δεν το είχα σκεφτεί έτσι αυτό. Και δεν υποστήριξα ποτέ μέχρι σήμερα τα δύο χωριστά κράτη. Έφυγα από εκεί με ανάμεικτα συναισθήματα μετά από αυτές τις απόψεις που άκουσα για πρώτη φορά από έναν Ελληνοκύπριο. 'Αραγε τόσο καιρό κάνουμε μια τρύπα στο νερό"

    αμ εγω το ειχα σκεφτει αυτο ?
    και εμενα μουρχεται να παρω τα ορη και τα βουνα με αυτα που ακουω,
    εχει απολυτο δικιο
    τοσο καιρο κανουμε μια τρυπα στο νερο,

    οι τουρκοι προετοιμαζονται για καθε ενδεχομενο και εμεις με υποβρυχια που γερνουν , με αρματα χωρις πυρομαχικα και με τα κουφετα που περισεψαν απο το γαμο στο παρισι του ακη

    και μην τους κοροιδευουμε , γιατι και απεδειξαν οτι μπορουν και τολμουν να χρησιμοποιουν το στρατο τους ('74, ιμια) και επιχειρησιακη εμπειρια (με τους κουρδους) διατηρουν

    να λοιπον που η πολιτικη του κουραμπιε και τις πισινας αρχιζει να αποδιδει

    και που εισαι ακομα....

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα τι μονόπλευρο και κουτοπόνηρο κείμενο είναι αυτό του Λεβέντη;

    Να απεμπολήσουν την Ελληνικότητα οι Έλληνες της Κύπρου για να αισθανθούν καλύτερα οι Τουρκοκύπριοι;

    Το καλύτερο: Να καταργήσουν την Εθνική Φρουρά και μετά ίσως το σκεφτούν οι Τούρκοι να αποχωρήσουν. Άσε που θεωρεί δεδομένη την τουρκική στρατιωτική ανωτερότητα.

    Για την τεράστια τουρκική σημαία έκτρωμα ούτε λόγος από το "Λεβέντη"!

    Ουσιαστικά απορεί πώς οι Έλληνες που ηττήθηκαν δεν αποδέχονται τους όρους του Αττίλα.

    Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάλυση της Εθνικής Φρουράς ε; Θα το θέλατε πολύ;Δεν θα σταθεί μπροστά σε ένα λεφούσι μισθοφόρων, πλιατσικολόγων; Χμ..μάλλον είχε πολύ χλώριο η πισίνα και οι αναθυμιάσεις έκαναν ζημιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Σενέρ Λεβέντ παίρνει στα σοβαρά τον ευατό του και την προπαγανδα που διαδίδει. ----Χειρίζεται πολυ καλα το παιχνίδι της "κολοκυθιας" (" Ο στρατος κατοχης να αποχωρησει" "Οχι, να διαλυθει η ΕΦ"). ----Έχανα το ενδιαφέρον μου διαβάζωντας το δεύτερο μερος, μέχρι που καταλαβα πως ο "καταπληκτικος" συγγραφέας πολιτικης-επιστημονικης φαντασίας διαχέει λίγο "ρεαλισμό" στο διήγημα. ---"Δεν πιστεύει ότι θα επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία ενόσω η πλευρά που ηττήθηκε στον πόλεμο δεν αποδέχεται τους όρους του νικητή"--- Λεβεντ ΕΧΑΣΕΣ.--- Δεν καταλαβες οτι ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ. Η Τουρκια δεν νικησε άρα δεν μπορει να επιβαλει όρους. Δεν αποδεχωμαστε όρους επειδη δεν ηττηθηκαμε. Στο ΤΕΛΟΣ Θα επιβαλουμε όρους και η Τουρκια ΘΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ απο την Κυπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητοί φίλοι
    δεν συνηθίζω να παρεμβαίνω σε όσα γράφουν οι σχολιαστές.
    Ούτε τώρα θα παρέμβω, απλά αισθάνομαι την υποχρέωση να σας υπενθυμίσω ότι ο Σενέρ Λεβέντ είναι ένας δημοκράτης Τουρκοκύπριος που αγαπάει το νησί και τους Ελληνοκύπριους και την αγάπη του αυτή στη δημοκρατία και στο νησί την έχει πληρώσει.
    Το πρόβλημα δεν είναι ο Σενέρ Λεβέντ, αλλά ο Ελληνοκύπριος παράγοντας που είναι υπαρκτό πρόσωπο.
    Να κάνουμε κριτική, αλλά να μην αδικούμε τον άνθρωπο και τους ίδιους μας τους εαυτούς.

    φιλικά
    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστεύω Σάββα πως μέλημα κάθε δημοκράτη θα πρέπει να είναι ο σεβασμός των κανόνων του δικαίου και όχι η κουτοπόνηρη "χρήση" από την πίσω πόρτα του Τουρκικού παράγοντα, για να εξαναγκαστεί ο ελληνοκυπριακός παράγοντας να απεμπολήσει τα δίκαιά του! Τελικά αυτό που συνέβη το '74 τι ήταν; Εισβολή, "συνωστισμός ή καλοκαιρινές διακοπές ένστολων σε κάποιο νησί;
    Με όλο το σεβασμό Σάββα στο πρόσωπό σου.
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για μένα το βασικό είναι "η μείωση του ελληνικού πνεύματος",το ποσοστό των Κυπρίων που αισθάνονται Έλληνες συνεχώς μειώνεται.Έτσι ούτε το κυπριακό θα λυθεί ποτέ αφού οι Έλληνες δεν είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κώστα
    αν υπάρχει πρόβλημα με το άρθρο του Λεβέντ, αυτό εντοπίζεται στα όσα υποστηρίζει ο Ελληνοκύπριος παράγοντας και όχι στο γεγονός ότι τα μεταφέρει ο Λεβέντ.
    Ίσα-ίσα, ο Λεβέντ τα μεταφέρει με κριτική διάθεση, γι' αυτό και ο τίτλος "Κοντά στην πισίνα", τον οποίο πιστεύω έβαλε ο Λεβέντ για να καταδείξει τον ευδαιμονισμό ορισμένων βολεμένων παραγόντων της Ελληνοκυπριακής πλευράς.


    φιλικά

    Σάββας

    υ.γ. Εμείς στο ιστολόγιο έχουμε φιλοξενήσει δεκάδες άρθρα του Λεβέντ. 'Όποιος θέλει, δεν έχει παρά να βάλει το όνομά του στην αναζήτηση, για να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για το πρόσωπό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Oχι μόνο αυτό Κε. Σάββα αλλά και πολλοί αναρωτιώντουσαν για το που ζεί ο Λεβέντ και τα γράφει αυτά. Αν δούμε τα γραφόμενα του και τα αντιπαραθέσουμε με όσα λέει ο Βάσος λίγο πιο κάτω, με όσα κατα καιρούς έχει γράψει και έχουμε δημοσιεύσει για το ποιός είναι ο Ταλάτ (ειδικά μέσα απο την στήλη ειρήσθω του Λαζ.Μαυρου) έχει την απάντηση που με όλο το θάρρος θα πώ: ο Λεβέντ σε πολλά είναι πιο Ελληνας απο κάποιους έλληνες.Τα όσα γράφει αποτελούν ράπισμα για πολλούς ριψάσπιδες, ακόμα και στον ιδιο του το χώρο (δημοσιογραφικό) , ακόμα και για πολλούς συναδέλφους στην εφημερίδα που εργάζεται.Πρέπει επιτέλους να το αντιληφθούμε ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ.Οτι το έσχατο σύνορο της Ελλάδας είναι η Κύπρος, ότι όποια λύση δεν περιλαμβάνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων δεν είναι λύση αλλα διευθέτηση.Οτι συμβεί στη Κύπρο σαν λύση στο Κυπριακό θα επαναληφθεί σε Αιγαίο και Θράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αυτό που λες sub είναι το αρθό τόσο από πρακτική άποψη για την αντιμετώπιση της Τουρκίας όσο και από εθνική,αλλά ανησυχώ πολύ ότι πια τόσο στην λαϊκή αντίληψη της Ελλάδας όσο και κυρίως της Κύπρου δεν γίνεται αντιληπτό,κακά τα ψέμματα,ολοένα και λιγότερο Κύπριοι αισθάνονται Έλληνες,αυτός πιστεύω ότι είναι ένας λόγος που δυσχεραίνει πολύ την κατάσταση!πρέπει να βρούμε τόσο το γιατί όσο και την λύση του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λες και αισθάνονται έλληνες οι ελλαδίτες και μας έφταιξαν οι κύπριοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ποιος Λεβέντ και ποιοι Ε/Κύπριοιτώρα... διϋλύουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο...Τον μέγα βεζύρη στην Λάρισα ο Λεβεντ και οι Κύπριοι τον έφεραν; Την συνωστισμένη που πάει να δώσει μάχες στις βρυξέλλες για την τουρκία ο Λεβεντ και οι ελληνοκύπριοι την έστειλαν; στην σουηδία που πήγαμε να σιγουρέψουμε την ευρωπαϊκή πορεία του επιβήτορα, ο λεβέντ και οι κύπριοι μας έστειλαν; Αιδώς Αργείοι...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.