29/5/09

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ως προς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες της, χαρακτήρισε μη παραγωγική τη στάση του, που αντιβαίνει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε απόλυτη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο, έχει το αυτονόητο κυριαρχικό δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της. Το γεγονός αυτό δεν έχει σχέση και δεν πρέπει να συγχέεται με τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις» τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας.
Υπενθυμίζει ότι διακηρυγμένη επιδίωξή της Ελλάδας, «είναι η επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Λύσης που θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου, ώστε, μεταξύ άλλων, όλοι οι Κύπριοι να μπορούν να απολαμβάνουν από κοινού τα οφέλη του φυσικού πλούτου της χώρας τους».
Αναφέρει δε ότι «η αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν είναι παραγωγική», τονίζοντας πως «αντιβαίνει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο».
«Η στάση της Αγκυρας αναπόφευκτα θα κριθεί και θα αξιολογηθεί από τους εταίρους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», καταλήγει στη δήλωση του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.