31/5/09

Ξαφνική πυρηνική συμφωνία

Ενα δισεκατομμύριο δολάρια δεν είναι λίγα λεφτά για να τους γυρίσεις την πλάτη, αλλά όχι και αρκετά για να ρισκάρει μια χώρα την εθνική της ασφάλεια. Σίγουρα, όμως, αρκούν για να σφυρηλατήσουν μια νέα φιλία, κι αυτό αποδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν Μόσχα και Ουάσιγκτον έδωσαν τα χέρια κλείνοντας μια ιστορική πυρηνική αγοραπωλησία, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

Πρώτη φορά στην ιστορία η Ρωσία θα πουλήσει απευθείας σε αμερικανικές εταιρείες εμπλουτισμένο ουράνιο άριστης ποιότητας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία αμερικανικών πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Από το 2004 οι δύο πλευρές το παζάρευαν, για να φθάσουν τελικά σε συμφωνία. Πέντε εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά θα ηλεκτροδοτούνται από τις ρωσικές ράβδους ουρανίου από το 2014 μέχρι το 2020. Κι όλα αυτά ενώ ήδη η Ρωσία πουλά στις ΗΠΑ σχεδόν το μισό ουράνιο απ' όσο καταναλώνουν οι αμερικανικοί ηλεκτροπαραγωγικοί πυρηνικοί σταθμοί.

Στην πραγματικότητα το αμερικανορωσικό πυρηνικό ειδύλλιο άρχισε από το 1993, όταν η μετασοβιετική Ρωσία άρχισε να αποσυνθέτει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Τότε, 500 τόνοι εμπλουτισμένου ουρανίου που είχαν αφαιρεθεί από 20.000 πυρηνικές κεφαλές του πρώην σοβιετικού οπλοστασίου άρχισαν να μετατρέπονται σε ράβδους ουρανίου για χρήση σε ηλεκτροπαραγωγικούς αντιδραστήρες. Τις ράβδους αγόραζαν οι ΗΠΑ στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς. Η σχετική συμφωνία ονομάστηκε «Συμφωνία μεγατόνων σε μεγαβάτ» και η ισχύς της εκπνέει το 2013. Οταν την υπέγραψαν, προβλήθηκε ως πολύ σημαντικό μέτρο κατά της ανεξέλεγκτης διάδοσης των πυρηνικών όπλων, μια και οι ΗΠΑ θα αγόραζαν το εμπλουτισμένο ουράνιο των παροπλισμένων κεφαλών ώστε αυτό να μην καταλήξει αλλού και επαναχρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό όπλο.

Η αγοραπωλησία θα γινόταν αυστηρά μέσω του αμερικανικού κρατικού μονοπωλίου (Εταιρεία Εμπλουτισμού των ΗΠΑ, υπηρεσία του υπουργείου Ενέργειας) και της ρωσικής κρατικής επιχείρησης πυρηνικής ενέργειας, της Rosatom. Ετσι, για να υπάρξει η νέα συμφωνία, χρειάστηκε η ψήφιση φωτογραφικού νόμου ώστε να μπορέσουν και ιδιωτικές επιχειρήσεις να εμπλακούν στην αμερικανορωσική πυρηνική αγορά. Η κυβέρνηση Ομπάμα άλλαξε το νόμο τον περασμένο μήνα, επιτρέποντας να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο, και τη δουλειά πήρε ο ενεργειακός όμιλος Fuelco που υπέγραψε το συμβόλαιο του ενός δισεκατομμυρίου με τη ρωσική κρατική εταιρεία Tenex.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, συνέπεσε με τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή και η συγκυρία έφερε στην επιφάνεια μια σημαντική λεπτομέρεια της συμφωνίας: οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται πλέον για το ουράνιο των παροπλισμένων κεφαλών, μια και τώρα θα αγοράζουν ολόφρεσκο ορυκτό ουράνιο, που θα υφίσταται την απαραίτητη επεξεργασία σε ρωσικά εργοστάσια. Ανοίγει λοιπόν θέμα εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ, καθώς θεωρητικά δεν ξέρουν πού θα καταλήξουν τα περισσεύματα εμπλουτισμένου ουρανίου...

Μια απάντηση δίνει η διακηρυγμένη ενεργειακή πολιτική της Μόσχας, που θέλει τη Ρωσία «αυτοκρατορία στην αγορά της πυρηνικής ενέργειας». Τέτοια προοπτική δημιουργίας ρωσικού μονοπωλίου στην αγορά του ουρανίου σίγουρα ενοχλεί όλους όσοι φιλοδοξούν να μην αγοράζουν αλλά να παράγουν δικό τους ουράνιο για ειρηνική χρήση, αλλά αυτό δεν ενοχλεί την Ουάσιγκτον. Η περίπτωση του Ιράν είναι διδακτική -με 46 εκατ. δολάρια αγόρασε 80 τόνους έτοιμου ουρανίου για ειρηνική χρήση. Γιατί να θέλει να εμπλουτίζει δικό του δαπανώντας περισσότερα; Ετσι, η Ουάσιγκτον θα ελέγχει τις πυρηνικές προθέσεις όλων των άλλων.

Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.