31/5/09

Η πυρηνική πρόκληση της δυναστείας Κιμ

Καθώς μελετούν τις προοπτικές επίλυσης του βορειοκορεατικού προβλήματος, οι αρμόδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι αναγκασμένοι να εξετάζουν φωτογραφίες του Κιμ Γιονγκ-ιλ για να υπολογίσουν πόσο θα ζήσει ακόμη...
Και καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα προσπαθεί να βρει έναν τρόπο να τιμωρήσει τη Βόρεια Κορέα για τις τελευταίες της πυρηνικές δοκιμές, κορυφαίοι σύμβουλοί του αναγνωρίζουν ότι όλες οι μέθοδοι προσέγγισης του προβλήματος από προηγούμενους προέδρους στη διάρκεια της τελευταίας 12ετίας -είτε σκληρές είτε ήπιες, είτε πολιτικές είτε οικονομικές- υπήρξαν άκαρπες σε ό,τι αφορά τις πυρηνικές φιλοδοξίες του βορειοκορεατικού καθεστώτος. Η νέα κυβερνητική επιτροπή για τη Βόρεια Κορέα περιλαμβάνει έναν ειδικό απεσταλμένο και έναν αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ του οποίου το όνομα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη από το Κογκρέσο.

«Δεν ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των πυρηνικών δοκιμών», δήλωσε για τον Μπαράκ Ομπάμα και τους συμβούλους του, ο Μάρκους Νόλαντ, ειδικός για τη Βόρειο Κορέα από το Ινστιτούτο Πέτερσον για τη Διεθνή Οικονομία. «Τώρα, όμως, αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μία κρίση την οποία καλούνται να ελέγξουν και να χειριστούν».

Υπουλη ιστορία

Αυτή η κρίση, λένε αξιωματούχοι και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, είναι μια ύπουλη ιστορία, εξαιτίας της μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας που επικρατεί στη Βόρεια Κορέα. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο Κιμ Γιονγκ-ιλ, λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του, ελίσσεται καταλλήλως προκειμένου να προωθήσει ως διάδοχό του τον νεότερό του γιο, Κιμ Γιονγκ-ουν, ίσως μετά μια μεταβατική περίοδο, στην οποία ο κουνιάδος του, Γιανγκ Σονγκ-τάεκ θα λειτουργήσει ως αντιβασιλέας. Η τελευταία πυρηνική δοκιμή θα πρέπει να ερμηνευτεί μέσα από αυτό το πλαίσιο του εσωτερικού αγώνα παράτασης της διακυβέρνησης της δυναστείας των Κιμ για μία ακόμη γενιά, σχολίασαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες για τα όσα λαμβάνουν χώρα στη Βόρεια Κορέα είναι ανεπαρκείς. Ο Κιμ Γιονγκ-ιλ, σημείωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι, ακύρωσε πρόσφατα μια συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ η φημολογία για την υγεία του οργιάζει μεταξύ Πεκίνου και Σεούλ, όπου η παρακολούθηση του βορειοκορεατικού ζητήματος έχει γίνει εμμονή.

Οικονομικοί περιορισμοί

Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που συζητούνται ακόμη, το μέτρο στο οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα μοιάζει να υποστηρίζει με τη μεγαλύτερη σταθερότητα είναι οι οικονομικοί περιορισμοί σε βάρος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης. Το μέτρο, που θα εφαρμοστεί από το υπουργείο Οικονομικών, είτε ανοιχτά είτε μυστικά, θα αφορά τράπεζες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής που χρησιμοποιούνται από την οικογένεια Κιμ. Η αμερικανική κυβέρνηση ενδέχεται επίσης να εντείνει τις πιέσεις της στην Κίνα και τη Νότια Κορέα προκειμένου να σταματήσουν τις επενδύσεις στη Βόρεια Κορέα. Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ενδέχεται να αρχίσουν ελέγχους σε πλοία που ταξιδεύουν από και προς τη Βόρεια Κορέα, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν πυρηνική τεχνολογία.

Σε γενικές γραμμές πάντως η κυβέρνηση Ομπάμα πρέπει να ακολουθήσει τη συνήθη τακτική του καρότου και του μαστιγίου. «Η βορειοκορεατική ηγεσία ενδιαφέρεται για εσωτερικά και όχι για εξωτερικά ζητήματα», δήλωσε η Γουέντι Σέρμαν, αρμόδια για το βορειοκορεατικό ζήτημα στην κυβέρνηση Κλίντον. «Τους ενδιαφέρουν τα εξωτερικά ζητήματα μόνο όταν πρόκειται να βοηθήσουν στην επιβίωση του καθεστώτος».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.