28/5/09

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει την Τουρκία και για το θέμα της κατοχής της Κύπρου

Αντί να παροτρύνει την Τουρκία για τερματισμό κατοχής και εποικισμού, παροτρύνει Χριστόφια - Ταλάτ να βρουν λύση ώς το τέλος του έτους.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτει την Τουρκία και για το θέμα της κατοχής της Κύπρου και για το συναφές ζήτημα του εποικισμού που συνιστά έγκλημα πολέμου. Ταυτοχρόνως, φαίνεται να είναι και η δική της πολιτική στην ίδια γραμμή με αυτήν των Αγγλοαμερικανών, που στηρίζεται σε εκβιασμούς και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για λύση ώς το τέλος του 2009.
Η Επιτροπή, απαντώντας χθες σε σχετική με την κατοχή και τον εποικισμό ερώτηση του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Γιαννάκη Μάτση, τονίζει ότι δεν έχει υπόψη της σχεδιασμό για τη διεξαγωγή απογραφής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Επιπροσθέτως, αντί να παροτρύνει την Τουρκία να τερματίσει την κατοχή της Κύπρου και τον εποικισμό, θέτει χρονοδιάγραμμα και "παροτρύνει τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να εξεύρουν σφαιρική λύση του Κυπριακού ώς το τέλος του 2009".

Η απογραφή
Ο κ. Μάτσης, με αφορμή τις παράνομες "βουλευτικές εκλογές" στα κατεχόμενα τον περασμένο Απρίλιο και το γεγονός ότι οι έποικοι "ψηφοφόροι" ήταν περισσότεροι από τους Τ/κ, έθεσε ενώπιον της Επιτροπής τα εξής ερωτήματα: 1) Εάν προτίθεται να υποστηρίξει τη διενέργεια απογραφής πληθυσμού στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, για να εξακριβωθεί πόσοι είναι οι Τ/κ και πόσο οι έποικοι. 2) Εάν είναι έτοιμη η Επιτροπή, και πώς, να στραφεί προς την Τουρκία για ν' αναλάβει τις ευθύνες της για την κατοχή και τον εποικισμό σε βάρος της Κύπρου.
Η Επιτροπή απαντά ότι "δεν έχει υπόψη της σχέδια για τη διενέργεια απογραφής πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της Κύπρου". Όπως αφήνει να νοηθεί, αφενός η κυπριακή Κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο, εφόσον επί τούτου ουδέν γνωρίζει η Επιτροπή, αφετέρου, η ίδια, αυτοβούλως δεν αναλαμβάνει ένα τέτοιο εγχείρημα. Όπως, επίσης, δεν φαίνεται διατεθειμένη να παροτρύνει την Τουρκία να τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό, αλλά, διά της γραπτής της απάντησης προς τον κ. Μάτση, "παροτρύνει τους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων να συνεχίσουν τις διεξαγόμενες υπό την αιγίδα των Ην. Εθνών συνομιλίες, με σκοπό να επιτύχουν σφαιρική διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του 2009". Με διπλωματικό δε τρόπο αποφεύγει να καταγράψει στις δικές της ενέργειες και απλώς αναφέρεται γενικά και αόριστα σε ενέργειες επί τη βάσει των όσων συμφωνήθηκαν το 2005 και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2008.

Καμία μνεία στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Εσκεμμένα ή κατά λάθος... από αβλεψία δηλαδή, δεν γίνεται μνεία στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2006 για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας στο τέλος του 2009 σε σχέση με την εκπλήρωση ή όχι των τουρκικών υποχρεώσεων έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές απορρέουν από τη δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005, περί αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και άρσης του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της. Η θέση της Επιτροπής διατυπώνεται:
1) Μια περίπου εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του Σουηδού υπουργού των Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ το εξάμηνο από τον Ιούλιο ώς το Δεκέμβριο του 2009. Ο κ. Μπιλτ, όπως και η Επιτροπή, θεωρούν ότι η ευθύνη για τη λύση ανήκει στους ηγέτες των δύο Κοινοτήτων και με διπλωματικό τρόπο αφήνουν την ουρά της Τουρκίας εκτός. Ταυτοχρόνως, επενδύουν στο γεγονός ότι θα επιλυθεί το Κυπριακό ώς το τέλος του έτους, οπότε δεν θα κινδυνέψει η Τουρκία με επιπρόσθετες κυρώσεις, δηλαδή με νέα μέτρα πέραν των ήδη οκτώ παγωμένων ενταξιακών κεφαλαίων. 2) Η υπόθεση του Κυπριακού δεν τυγχάνει της διαχείρισης -όπως είπε ο κ. Μπιλτ- της ΕΕ, αλλά των Ην. Εθνών και των ηγετών των δύο Κοινοτήτων.
2) Την ίδια στιγμή κατά την οποία αρχίζει παρασκήνιο στη Νέα Υόρκη για αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον προσεχή Δεκέμβριο, γεγονός, που εκλαμβάνεται από την Κυβέρνηση και τα κόμματα της Κύπρου ως προσπάθεια εκβιασμού, αιτιωδώς συνυφασμένου με τον εκ των πραγμάτων καθορισμό χρονοδιαγράμματος για λύση ώς το τέλος του έτους. Οπότε, εάν δεν βρεθεί ώς τότε λύση, είτε ενδέχεται να αλλάξουν οι όροι εντολής, που στηρίζονται στο ψήφισμα 186/64 επί του οποίου στηρίχθηκε και η διεθνής αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τα επεισόδια των Χριστουγέννων του '63, είτε/και να μειωθεί ή ακόμη και να απομακρυνθεί πλήρως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ από την Κύπρο.

Ο Δεκέμβριος
Η κίνηση αυτή γίνεται, ταυτοχρόνως, για τον εξής λόγο: Εάν δεν βρεθεί λύση, να θεωρηθεί και η κυπριακή Κυβέρνηση υπεύθυνη και η θέση της να είναι αποδυναμωμένη στην ΕΕ, εφόσον θα έχει ανοικτό μέτωπο στα Ην. ΄Εθνη. Η κίνηση αυτή επιδιώκει να εξουδετερώσει τα όποια θεσμικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα έχει η Κύπρος στην ΕΕ, συνδέοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας με ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οπότε, για ν' αποφύγει η Λευκωσία περιπέτειες στον ΟΗΕ, θα τηρήσει συμβιβαστική φόρμουλα στην ΕΕ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Δέν μας φταίει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
    Φταίμε εμείς πού δεν τό θέτουμε ως θέμα εισβολής και κατοχής, και πού ακομα και τώρα, μετα τήν αποκάλυψη τού ρόλου τού Ταλάτ, μιλούμε για διακοινοτικές συνομιλίες, και για διζωνικα και δικοινοτικά κουραφέξαλα, πού έρχονται σε κατάφορη αντίθεση με τό Ευρωπαϊκό δίκαιο.
    Δηλαδη, για φαντασθείτε το: Αν γινουν πράξη τα διζωνικα και δικοινοτικα σενάρια, ο οποιοσδήποτε πολίτης απο χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει δικαίωμα εγκατάστασης και περιουσίας στόν Βορρα, εκτός απο τούς Ελληνοκύπριους..
    Αναλογίζεστε τί λύσεις παζαρεύουμε;
    Και ύστερα θέλουμε η Ευρωπαϊκη Επιτροπή να της βγαίνει τής Τουρκίας σωστότερα απο εμάς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που λέμε "καρτάμε πίσω τ' άλογα" και κάνουμε σκαμνάκι στην τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.