30/5/09

«Αιχμάλωτοι» της διπλωματικής ήττας με το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο

Με τη συγκατάθεση της Ελλάδας στην εκ περιτροπής τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο αεροπορικό νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας, κλείνει υπέρ της Τουρκίας ένας πολυετής «ελληνοτουρκικός διπλωματικός πόλεμος» εντός της Συμμαχίας.Η Τουρκία με σύμμαχο τις ΗΠΑ πίεζε από τη δεκαετία του '50 και τελικά πέτυχε στις 7 Μαϊου του 2009 να χαθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο υπό την έννοια του Αρχιπελάγους.
Το μέλλον διαγράφεται ιδιαίτερα ζοφερό για την Ελλάδα. Επί δύο χρόνια την επιχειρησιακή ευθύνη στο Αιγαίο από πλευράς ΝΑΤΟ θα την ορίζει ο Τούρκος διοικητής του στρατηγείου της Λάρισας με τον Αμερικανό διοικητή και τον Τούρκο υποδιοικητή του στρατηγείου της Σμύρνης!!

Πλέον δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας ο Τούρκος νατοϊκός διοικητής από τη Λάρισα να απογειώνει τουρκικά μαχητικά που βρίσκονται σε νατοϊκή ετοιμότητα για να αναχαιτίσουν ελληνικά μαχητικά επειδή είχαν σπεύσει να αναχαιτίσουν τουρκικά μαχητικά που παραβίαζαν τον εθνικό εναέριο χώρο! Ουδείς θα μπορεί να εμποδίσει τον Τούρκο διοικητή του CAOC -4 της Λάρισας.

Πρόκειται για μία πονεμένη ιστορία που γράφεται καθημερινώς από το 1952 που η Ελλάδα και η Τουρκία έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα αμέσως κατενόησε τη φιλοσοφία της Ατλαντικής Συμμαχίας σε ό,τι αφορά διμερείς διαφορές μεταξύ των μελών του. Το γενικότερο συμφέρον της αμερικανικής πολιτικής υπερτερεί του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης.

Αυτό αποδεικνύει η στάση του ΝΑΤΟ σε περιπτώσεις όπως:

* Της τουρκικής αγριότητας κατά του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης το 1956, όπου η αντίδραση της συμμαχίας ήταν επιδερμική.
* Των γεγονότων που διαδραματίσθηκαν στην Κύπρο, με ευθύνη της Τουρκίας το 1964, όπου η στάση του ΝΑΤΟ ήταν η ίδια.
* Των γεγονότων στην Κύπρο το 1967.
* Της κυπριακής τραγωδίας του 1974, όπου ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ έφθασε να πει ότι ήταν αδύνατο να ασχοληθεί με το θέμα, διότι βρισκόταν σε διακοπές!!

Παρά τα παραπάνω απτά παραδείγματα, η Ελλάδα αγκιστρώθηκε στο ΝΑΤΟ σταθερά προσηλωμένη στο δόγμα «Ανήκομεν εις την Δύσιν».

Παρά μόνο τον Αύγουστο του 1974 και με δεδομένη τη στάση του ΝΑΤΟ στα κυπριακά γεγονότα και τα τουρκικά εγκλήματα, η Ελλάδα απεφάσισε την έξοδό της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, παραμένοντας όμως στο πολιτικό.

ΑΠΟ ΤΟ 2002 ΕΩΣ ΤΟ 2009
Οι διαπραγματεύσεις, η υποστήριξη στις ΗΠΑ που δεν κεφαλαιοποιήθηκε και η οδυνηρή απόφαση

Τη χρονική περίοδο 2002 - 2003 όπου εντός της Συμμαχίας γίνονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ για το πού θα δημιουργούνταν τα νέα στρατηγεία, η Ελλάδα ζήτησε κατά προτεραιότητα Ναυτικό Στρατηγείο και δύο CAOC. Ενα αεροπορικό και διατήρηση του χερσαίου στρατηγείου στον Τίρναβο, το οποίο ήταν στην τελική φάση της πλήρους επιχειρησιακής του ικανότητας.

Πολλοί στο ΓΕΕΘΑ εκτιμούν τώρα ότι εξαρχής το 2003 στις ελληνικές θέσεις επικράτησε μία λανθασμένη ναυτική φιλοσοφία, καθόσον η χώρα μας ήταν δύσκολο να αποσπάσει από τους Ιταλούς το Ναυτικό Στρατηγείο. Απεναντίας η Ελλάδα δεν υποστήριξε με θέρμη τη διατήρηση του χερσαίου στρατηγείου στον Τίρναβο και του CAOC που ήδη λειτουργούσε.

Τελικά τον Μάρτιο του 2003 λόγω της σύμπλευσης Ισπανών και Ιταλών με τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, το χερσαίο στρατηγείο (CC Land) δόθηκε στην Ισπανία (Μαδρίτη), το Ναυτικό (CC Nav) στην Ιταλία (Νάπολη) μαζί με ένα CAOC.

Εκείνη την εποχή θα περίμενε κανείς ότι μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων για τις επιχειρήσεις στο Ιράκ (απόφαση τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τον Φεβρουάριο του 2003) και τη θετική στάση της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των αμερικανικών στρατευμάτων στο πλαίσιο της ισχύουσας διακρατικής συμφωνίας [άδειες υπερπτήσεων, υποστήριξη από την αμερικανική διευκόλυνση της Σούδας των διερχομένων αμερικανικών στρατευμάτων, διάθεση της Σούδας (λιμένας) ως προωθημένης ναυτικής βάσεως υποστηρίξεως κ.λπ.] και παρά το ότι η Ελλάδα ήταν αντίθετη στον πόλεμο αυτό, το εναπομείναν Αεροπορικό Στρατηγείο (CC ΑΙΖ) να δινόταν στην Ελλάδα.

Αυτό δεν έγινε καθόσον η Ελλάδα δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει την υποστήριξη που έδωσε στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί καίτοι είχαν εκνευριστεί τότε με την Τουρκία, ωστόσο ο τότε υπουργός Αμυνας Ράμσφελντ τη θεωρούσε στρατηγικότερη της Ελλάδας περιφερειακή δύναμη και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ.

Νέα CΑΟC
Κατόπιν τούτου το Αεροπορικό Στρατηγείο πήγε στη Σμύρνη και το 4ο CAOC της νέας δομής στη Λάρισα (στη θέση του CAOC 6 της παλαιάς δομής). Επιπλέον και μέχρι τα νέα CAOC να αποκτήσουν πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες αποφασίσθηκε η παράλληλη λειτουργία και των παλαιών CAOC μεταξύ των οποίων και του τουρκικού στο Εσκί Σεχίρ.

Το 2003 η κατανομή των θέσεων είχε καθοριστεί ως εξής :

* Στο Αεροπορικό Στρατηγείο Διοικητής Αμερικανός, Υποδιοικητής Τούρκος και θέσεις επιτελών για Ελληνες.
* Στο CAOC της Λάρισας Διοικητής Ελληνας (ο Διοικητής του ΑΤΑ), Υποδιοικητής εκ περιτροπής Τούρκος και θέσεις για Τούρκους επιτελείς.

Τα CAOC της νέας δομής εδώ και δύο χρόνια απέκτησαν πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες και άμεσα τέθηκε το θέμα της κάλυψης των θέσεων διοίκησης από τα έθνη. Εξαρχής η Τουρκία έθεσε θέμα ανάληψης εκ περιτροπής με την Ελλάδα σε διετή βάση της διοίκησης του CAOC 4 στη Λάρισα!

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν η Ελλάδα αντιπρότεινε την ανάληψη της θέσης του υποδιοικητή στο Αεροπορικό Στρατηγείο Σμύρνης, κατά την περίοδο που στο CAOC 4 της Λάρισας τη διοίκηση θα ενασκούσε Τούρκος πτέραρχος.

Για τα συγκεκριμένα νατοϊκά θέματα το ΓΕΕΘΑ συνεργάζεται με την αρμόδια διεύθυνση επί νατοϊκών θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών και τελικά υλοποιεί την πολιτική που καθορίζεται από αυτό.

Να συμφωνήσει
Σύμφωνα με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ έπειτα από δύο χρόνια συνεχούς αρνήσεως της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το ΓΕΕΘΑ να αποδεχθεί στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ στις 7 Μαϊου του 2009 την κατανομή των θέσεων σύμφωνα με την οποία:

* Στο CAOC 4 της Λάρισας η διοίκησή του δίδεται εκ περιτροπής σε Ελληνα και Τούρκο διοικητή ανά διετία.
* Την περίοδο που στο CAOC 4 θα υπάρχει Τούρκος διοικητής, στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης θα υπάρχει Ελληνας επιτελάρχης και όχι υποδιοικητής, θέση που μονίμως έχει διασφαλίσει η Τουρκία.

Στο ΓΕΕΘΑ επικρατεί αναβρασμός μεταξύ των επιτελών με την παραπάνω εξέλιξη, καθώς γνωρίζουν ήδη τα προβλήματα που το Αεροπορικό Στρατηγείο δημιουργεί στα θέματα διαχείρισης του εναερίου χώρου. Η Ελλάδα -υπογραμμίζουν- αποδέχτηκε πλήρως τις τουρκικές θέσεις. Τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας αντί να κινηθούν στα χνάρια της μυστικής διπλωματίας θα έπρεπε να θέσουν το θέμα στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο (ΚΥΣΕΑ) και στη Βουλή.

ΑΠΟΚΟΜΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Τα επακόλουθα από τη διοίκηση που θα ασκήσει ο Τούρκος πτέραρχος στο CAOC 4 της Λάρισας αναμένεται να είναι σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Οπως εξηγούν οι αεροπόροι, όταν το CAOC-4 της Λάρισας θα διοικείται από Ελληνα πτέραρχο, στο αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης δεν θα υπηρετεί κανένας Ελληνας ανώτατος αξιωματικός και κανένας Ελληνας διευθυντής (DACOS) στις κρίσιμες επιτελικές θέσεις Α3 (Επιχειρήσεις), Α5 (Σχέδια - Πολιτική) και Α7 (Ασκήσεις). Τούτο, με απλά λόγια, σημαίνει ότι ο Ελληνας διοικητής του CΑΟC-Λάρισας θα είναι παντελώς αποκομμένος από τη σχεδίαση ασκήσεων και επιχειρήσεων που θα γίνεται στο στρατηγείο της Σμύρνης και αιχμάλωτος του Τούρκου υποδιοικητή του στη Λάρισα κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των ασκήσεων, της εναέριας επιτήρησης και της εναέριας αστυνόμευσης.

Το πλήρες αδιέξοδο -όπως εκτιμούν οι επιτελείς- θα επέλθει όταν ο Τούρκος διοικητής του CAOC 4 της Λάρισας θα απογειώνει τουρκικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε νατοϊκές ετοιμότητες για να αναχαιτίζουν τα ελληνικά αεροσκάφη, τα οποία με τη σειρά τους θα έχουν απογειωθεί για να αναχαιτίσουν τουρκικά, επειδή έκαναν παραβάσεις κανόνων πτήσεως στο FIR Αθηνών ή παραβιάσεις εθνικού εναερίου χώρου πάνω από τα ελληνικά νησιά!! Και ύστερα διαβήματα, κόκκινες γραμμές...

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ
Η έξοδος από το ΝΑΤΟ και η συμφωνία Ρότζερς

Η έξοδος της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το 1974 θεωρήθηκε από πολλούς ως άστοχη ενέργεια με το επιχείρημα ότι άφησε τους Τούρκους να αλωνίζουν στη Συμμαχία, θέτοντας θέματα αποστρατικοποίησης των νήσων και κυρίως του συμπλέγματος Λήμνου - Σαμοθράκης και Αγ. Ευστρατίου.

Αυτό το πέτυχαν οι Τούρκοι με την αμφισβήτηση του Εγγράφου της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee Document) MC 61, που καθόριζε τα επιχειρησιακά όρια του ΑΤΑ εντός του FIR Αθηνών και του αντιστοίχου MC 36, διασφαλίζοντας επιχειρησιακά την ελληνική κυριαρχία σε ολόκληρο το Αιγαίο Πέλαγος με βάση τη φιλοσοφία του Αρχιπελάγους.

Τη δεκαετία του 1980 άρχισε η προσπάθεια επανένταξης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, όμως κάτω από δυσμενείς όρους, η οποία τελικά κατέληξε με τη συμφωνία Ρότζερς. Η επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αντιμετώπιζε εξαρχής την αρνητική θέση της Τουρκίας, η οποία δεν συμφωνούσε και δεν συμφωνεί ακόμη σε αποφάσεις που αφορούσαν:

* Τη δημιουργία χερσαίου νατοϊκού στρατηγείου στην Ελλάδα.
* Την εφαρμογή των βασικών κειμένων της Στρατιωτικής Επιτροπής που διασφάλιζαν τον επιχειρησιακό έλεγχο του εναέριου χώρου εντός FIR Αθηνών και του Αιγαίου συνολικά από την Ελλάδα (MC 61 και MC 36).
* Τη στρατιωτική χρήση της Λήμνου εκ μέρους του ΝΑΤΟ. Σε περίοδο ειρήνης τη θεωρεί αποστρατικοποιημένη.
* Την τοποθέτηση Ελλήνων επιτελών σε σημαντικές θέσεις στα επιτελεία του ΝΑΤΟ.

ΤΟ 1990
Η εγκαθίδρυση του Χερσαίου Στρατηγείου

Τη δεκαετία του 1990 έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις αποφασίσθηκε η εγκαθίδρυση στην Ελλάδα ενός Χερσαίου Στρατηγείου και ενός Κέντρου Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC), τα οποία και πάλι εξαιτίας της τουρκικής στάσης παρέμεναν για πολύ χρόνο ανενεργά, χωρίς όμως όρια γεωγραφικά επιχειρησιακής ευθύνης.

Τα Στρατηγεία αυτά ενεργοποιήθηκαν τελικά το 1998 στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ, που σε ό,τι αφορά τη νοτιοανατολική περιοχή προβλέπονταν, από ένα χερσαίο υποστρατηγείο σε Ελλάδα (Τίρναβος) και Τουρκία (Σμύρνη) και από ένα αεροπορικό υποστρατηγείο CAOC σε Ελλάδα (Λάρισα) και Τουρκία (Εσκί Σεχίρ).

Στις αρχές του 2000 ξεκίνησε η συζήτηση για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Με σκοπό τον περιορισμό των εξόδων της Συμμαχίας, την προσαρμογή της στις νέες απειλές και το επιχειρησιακό πεδίο που διαμορφώνονταν και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας που επηρεάζει τα στρατιωτικά θέματα και την πίεση που εξάσκησαν οι ΗΠΑ (Ντόναλντ Ράμσφελντ), αποφασίσθηκε όπως στη νότια περιοχή να υπάρχουν:

* Ο νατοϊκός Διοικητής Νοτίου Περιοχής (Regional Commander SOUTH).
* Τρεις Τμηματικοί Διοικητές (Χερσαίος - Ναυτικός - Αεροπορικός).
* Δύο CΑΟC.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΕΘΝΟΣ

16 σχόλια:

  1. Ο λόγος που το φασιστικό κράτος της Τουρκίας έκανε ατιμώρητο τέτοια εγκλήματα, είναι ότι η Δύση στήριζε την Τουρκία κατά της Ρωσίας.

    Όταν η Ρωσία έγινε Κομμουνιστική, η Τουρκία αναβαθμίστηκε από την Δύση ακόμα περισσότερο. Και γι' αυτό, παρότι η Τουρκία στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ήταν με την ηττημένη Γερμανία και στον δεύτερο "ουδέτερη", δεν είχε καμία επίπτωση γιατί η Δύση στήριζε την Τουρκία.

    Η Ελλάδα έγινε κάπως χρήσιμη για την Δύση, όταν τα Βαλκάνια γίναν Κομμουνιστικά. Ωστόσο και πάλι, η αξία της Τουρκίας ήταν για την Δύση μεγαλύτερη. Η Τουρκία εκτός των άλλων, συνόρευε απευθείας με την ίδια την ΕΣΣΔ.

    Η πτώση της ΕΣΣΔ, έκανε την Ελλάδα να μην έχει πλεόν καμία αξία για την Δύση. Όλες οι πρώην Κομμουνιστικές χώρες γίναν πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν την Δύση.

    Η Δύση ευνοούσε την διάλυση των Βαλκανίων, το χτύπημα της περήφανης Σερβίας, την δημιουργία κρατών-προτεκτοράτων (με βλέψεις και εναντίον της Ελλάδας), και ύστερα την ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην Δύση μέσω της ΕΕ. Ο στόχος ήταν ο πλήρης έλεγχος και "κλείδωμα" των Βαλκανίων προς το Δυτικό στρατόπεδο, η ενθάρρυνση της έχθρας μεταξύ των Βαλκανικών λαών ώστε να επιβάλλουν την "ταξη" οι Δυτικοί, και να μην έχει η Ρωσία καμία επιρροή στα Βαλκάνια που λόγο ιστορίας και πολιτισμού είναι ο ζωτικός της χώρος.

    Η Τουρκία είχε κάθε λόγο να στηρίξει τα σχέδια της Δύσης στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα, σε μία αυτοκτονική πολιτική στήριξε επίσης αυτά τα σχέδια....

    Τώρα που η Ρωσία σήκωσε κεφάλι, η Δύση αναβάθμισε απόλυτα την Τουρκία.

    Ας το καταλάβουμε ότι και να θελουμε εμείς να είμαστε αμερικανάκια, δεν μας παίζουν αυτοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Σύμφωνα με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ έπειτα από δύο χρόνια συνεχούς αρνήσεως της Ελλάδας, το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το ΓΕΕΘΑ να αποδεχθεί στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ στις 7 Μαϊου του 2009 την κατανομή των θέσεων σύμφωνα με την οποία:"

    Αυτό το ΥΠΕΞ και το Αμύνης θα μας καταστρέψουν. Εάν δεν είναι αυτά αλητεία τότε τι είναι; Είναι δυνατόν να αφήνουμε τώρα να γίνουν αυτά που απέφευγε το Επιτελείο τόσα χρόνια;



    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μια και μιλάμε για μακροπρόθεσμη Τουρκική πολιτική >> New rules on road to Turkish citizenship >> http://garizo.blogspot.com/2009/05/new-rules-on-road-to-turkish.html

    αν το συνδιάσει κανείς με την "αυτοκριτικη" του Ερντογαν στην τελευταια αομιλία του , που στην πραγματικότητα προσπαθει να σηματοδοτήσει στροφή από τον Κεμαλικό εθνοτουρκισμό , σε μια νέα Νεοοθομανική πολιτική .. μπορει κανεις να συμπεράνει πολλά ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντροπή σου Κώστα. Φαίνεται θέλεις να γραφτείς στις δέλτους της Ιστορίας δίπλα στον...Πάνγκαλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φλερτάραμε με την Ρωσία και τωρα οι ΗΠΑ μας την έχουν αγρίως ακουμπήσει.Νομίζω πρέπει ολοταχώς να αρχίσουμε σιγα σιγά να αποκοβόμαστε απο τα πουλημένα γιατί μας έχουν ούτως ή αλλως ξεπουλήσει στην περιοχή.Η Τουρκία πάντα θα είναι αντίθετη στη Ρωσία και πάντα θα τους εξυπηρετεί καλύτερα από εμάς.
    Πρέπει επιτέλους κάποιος πολιτικός να πάρει την ευθύνη και να εξηγήσει ακριβώς στους Έλληνες ποιά είναι η πραγματικότητα.Ποιό κράτος υπέκλεβε τις τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτικών,για ποιό λόγο,ποιός οργάνωσε τις πυρκαγιές και τις φασαρίες τον Δεκέμβρη...ποιός διώχνει από τις χώρες τους τους μετανάστες που έρχονται εδώ και ποιοί παράγοντες μας πιέζουν να τους δεχόμαστε...ΟΛΑ.Άντε γιατί μόνο μεταξύ μας τα αναλύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο λόγος ύπαρξης της Νατοϊκής συμμαχίας ήταν μέχρι πριν την κατάρευση του Ανατολικού Μπλόκ, ο απο βορρά κίνδυνος των κομμουνιστικών χωρών.
    Αφ΄ ότου κατέρρευσε το σύμφωνο της Βαρσοβίας, φυσιολογικά έπρεπε να παύσει να λειτουργεί και το ΝΑΤΟ, διότι αυτό έμεινε χωρίς αντικείμενο και αντίπαλο. Δεν δικαιολογείται η συνέχιση της λειτουργίας του, παρά μόνον, ως επικουρικός υποστηρικτής των νέων στρατιωτικών σχεδίων της Αμερικής. Απο την στιγμή δε που η Ε.Ε δεν διαθέτει στρατιωτικό βραχίονα, το έλλειμα αναπληρώνεται αναγκαστικά απο το ΝΑΤΟ με την συναίνεση όλων. Η ομπρέλα όμως αυτή, δεν δρα για τα συμφέροντα της Ευρώπης, αφού την εξαναγκάζει να είναι εξαρτημένη απο τις διαθέσεις της υπερδύναμης. Εκείνη πάλι την χρησιμοποιεί ως προωθημένο φυλάκιο, το οποίο θα δεχτεί ως ασπίδα το πρώτο κτύπημα σε περίπτωση πολέμου.
    Οι Αμερικάνοι, σε βάθος χρόνου φοβούνται την μετεξέλιξη της Ε.Ε σε Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης με τα ίδια χαρακτηριστικά ισχύος που διαθέτουν οι ΗΠΑ, περισσότερο απο Ρωσία και Κίνα.
    Η Ε.Ε εκτός απο βαριά βιομηχανία, υψηλή τεχνολογία, πρωτογενή, δευτερογενή και τομέα υπηρεσιών, διαθέτει πλούσιο επιστημονικό προσωπικό και μυαλά που στελεχώνουν λόγω αμοιβής τις πολυεθνικές των Αμερικάνων. Αυτό το δυνατό χαρτί είναι το "χρυσόμαλλο δέρας" που όλοι θέλουν να αποκτήσουν. Η στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ σε ευαίσθητες Ευρωπαϊκές περιοχές, είναι συγκεκαλυμμένη μορφή επικυριαρχίας.
    Άν για παράδειγμα τολμήσει οποιαδήποτε χώρα, να αποστασιοποιηθεί απο την συμμαχία, θα αντιμετωπίσει χίλια δυο προβλήματα, ασφάλειας, αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενδυνάμωση των αντιπάλων, οικονομικό πόλεμο κ.λ.π
    Με τον τρόπο αυτό είναι αδύνατο να υπάρχει άρνηση στις επιταγές -διαταγές των καουμπόηδων και έτσι συμορφώνονται όλοι.
    Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Οι λόγοι αυτοί είναι η αιτία που δεν μπορούμε να αντιτάξουμε πολλά υπερήφανα ...ΟΧΙ.
    Υποχωρούμε σε εξωφρενικές απαιτήσεις, τρέμουμε μήπως πάθουμε χειρότερα και φοβούμενοι την "τρώμε" συναινώντας με την τοποθέτηση του Τούρκου αγά στο στρατηγείο της Λάρισσας.
    Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας πέραν της δικαιολογημένης αγανάκτησης της είδησης, να πιστεύει ότι είναι ηλίθιοι ή λιγότερο πατριώτες αυτοί που αναγκάσθηκαν να υπογράψουν, την επαίσχυντη συμφωνία.
    Θα ήταν λάθος να ονομασθεί προδοσία. Με σύνεση οι ένοπλες δυνάμεις τις χώρας σίγουρα θα έχουν εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μειώσουν τις επιπτώσεις για την πατρίδα των δυσμενών εξελίξεων.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Η Ελλάδα -υπογραμμίζουν- αποδέχτηκε πλήρως τις τουρκικές θέσεις. Τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας αντί να κινηθούν στα χνάρια της μυστικής διπλωματίας θα έπρεπε να θέσουν το θέμα στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο (ΚΥΣΕΑ) και στη Βουλή."

    θελουμε ξεκαθαρες θεσεις και πολιτικη σταση,

    να σταματησουν οι συμφωνιες κατω απο το τραπεζι και οι δηθεν μυστικες διπλωματιες αφου το μονο που εχουμε δει ειναι ξεπουλημα των Ελληνικων θεσεων και το κρεμασμα της Ελληνικης κυριαρχιας και αμυνας.

    δεν ειναι οτι η τουρκια εχει καλυτερα στρατηγικα πλεονκτηματα και της κανουν τα χατηρια
    η τουρκια εχει οραμα ενω η Ελλαδα ειναι μια ληγμενη ιστορια,

    ας πω και ενα σεναριο,

    αν ημουν ενα ισχυρο κρατος και ηθελα καποια θεση που μου προσφερει πλεονεκτηματα αντι να στειλω για μια στρατιωτικη επιχειρηση θα προτιμουσα την εξαγορα αυτων που μπορουν να μου εξασφαλισουν με πολιτικο τροπο τα πλεονεκτηματα ενω ταυτοχρονα θα προωθουσα πολιτικες αποφασεις που να διαβρωνουν το στρατο και την παιδεια ,

    αυτο θα ειχε σαν αποτελεσμα χρονο με το χρονο να ισχυροποιω τη θεση μου κια να αυξανω τις απαιτησεις μου φερνοντας το ολο και σε χειροτερη θεση

    αυτη η τακτικη με εξασφαλιζει ολο και καλυτερα ,
    γιατι ακομη και αν στο μελλον προκυψει με πολιτικο ή σταριωτικο μεσο καποιοι "πατριωτες" (αυτο το αναχρονισμενο ειδος υπο εξαφανιση στο συγχρονη πολιτικη σκηνη που θα ελεγε και ο δρουγος) τοτε τα μεσα και ηθεση τους θα ειναι τοσο δυσχερης που ακομη και αν προσπαθησουν να εναντιωθουν στις μελλοντικες απαιτησεις μου να θεωρηθουνυπευθυνοι και να χρεωθουν αυτη την αποτυχια

    οποτε ειναι φανερη η τακτικη μου και οτι επιθυμω μου το παραχωρουν

    αν ειναι να παρω ,
    αφου θα το παρω ετσι και αλλιως ,
    θα προτιησουν να μου το δωσουν με ειρηνικο τροπο ενώ αν υπαρχει αντιδραση θα χρεωνεται σε συγκεκριμενη πολιτικη (πατριωτικη) η οποια στο μελλον θα βρισκει ολο και λιγοτερα ερισματα

    απλο δεν ειναι θελει πολυ μυαλο?

    βλεπει καποιος να υπαρχει καμια αντιδοτο ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://troktiko.blogspot.com/2009/05/o-17.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μην υποτιμουμε την αξια της Κυπρου και της Κρητης οπου απο το μεσαιωνα και μετα αποτελουν στρατηγικα πατηματα της δυσης προς την ανατολη και την αξια τος την ξερουν πολυ καλα και οι ρωσοι,

    χωρις την κατοχη αυτων των θεσεων θα βλεπαμε τι αξια θα ειχε η θεση της τουρκιας...

    το εννιαιαο αμυντικο δογμα εμεινε σε απαρχαιωμενες ασκησεις επι χαρτου,

    οι τουρκοι απειλουν και οι αμερικανοι ξερουν οτι οι απειλες δεν στρεφονται εναντιον των συμφεροντων των εταιρειων τους ,

    ξερουν οτι οι πολιτικοι "μας" θα "ενδωσουν" στις ...(απειλες τους), οι εταιρειες θα δουλεψουν και οι τουρκοι θα βγαλουν το νταβατζιλικη τους

    οσον αφορα την σταση των ενοπλων δυναμεων ειναι η σταση του κλητηρα (αυτο που λεμε απο δημαρχος κλητηρας) και η λογικη του δημοσιου υπαλληλου

    οι φυλακες εχουν κατοχυρωσει πλεον συνταξιοδοτικο δικαιομα

    εμεις μενει να

    ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

    * με τις εξετασεις τι εγινε ?
    θα τις ακυρωσει ο ΑΣΕΠ?
    ειναι ενα καυτο θεμα που απασχολει το υπουργειο αυτες τις μερες


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Από την στιγμή που δεχόμαστε την δομή του Νάτο με το ένα στρατηγείο στην ανατολική μεσόγειο υπάρχουν τα εξής ερωτήματα.

    Μπορεί από οποιανδήποτε χώρα να είναι διοικητής?
    Μπορεί από οποιανδήποτε χώρα να είναι υποδιοικητής?
    Μπορεί από οποιανδήποτε χώρα να είναι επιτελάρχης?
    Μπορεί από οποιανδήποτε χώρα ο οποιοσδήποτε μέσα εκεί?

    Πολύ γράφει ο Βερύκιος τις τελευταίες μέρες και φοβάμε ότι παίζετε πάλι πολιτικό παιχνίδι σε τόσο σοβαρά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γοητεύτηκαν από το γιουσουφάκι του καζαντζάκη και θέλουν να του μοιάσουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όσα και να γράψει ο Βερύκιος στο πλαίσιο πολιτικών παιχνιδιών ή ανικανότητα αυτών των ανθρώπων δεν κρύβεται !!!!

    Επιπλέον έρχονται δύσκολες ημέρες που δυστυχώς θα τις διαχειριστούν το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ και για να κάνω μια πρόβλεψη (επειδή ετσι μου αρέσει) Σύντομα βλέπω να κλείνει το θεμα των 12νμ καθώς να ανακύπτει και πρόβλημα μειονοτήτων σε 2 μεγάλα μας νησιά ..


    ΥΣ Επίσης Ντόρα μου λυπάμαι αλλά δεν θα γίνεις αρχηγός της ΝΔ… ελπίζω να σου το έχουν πει !!

    Sotos by Volos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι να διαχειριστούν Sotos. Να κουράζονται τα παιδιά; Ναι σε όλα έχουνε πει και ήδη γουστάρουν τις διακοπές τους (από τις μόνιμες διακοπές στις οποίες συνεχώς βρίσκονται!!). Η πιο εύκολη δουλειά του κόσμου είναι να είσαι ΥΠΕΞ/ΥΕΘΑ στην ελλάδα!! Οι μόνοι που κουράζονται είναι οι παρατρεχάμενοί τους που τους έχει ανατεθεί το δύσκολο έργο της εικονικής πραγματικότητας, πώς θα παρουσιάσουν τις ντροπές ως επιτυχίες. Κρίμα Κώστα, άλλα πίστευα το 2004. Με ή χωρίς Βερύκιο, η προτίμησή μου πάει Κώστα, δυστυχώς, σε άλλο διαμέρισμα της πολυκατοικίας! Με την συνωστισμένη στις Βρυξέλλες με αποστολή να "Υποστηρίξωμεν...", με τα ταξίδια στην Στοκχόλμη να σιγουρετούμε με την ψυχή στο στόμα ότι θα "Υποστηρίξουσιν..." ενώ άλλοι αναβάλουν αντίστοιχο ταξίδι γιατί δεν θέλουν αμέτι μουχαμέτι συνεταίρο/νταβατζή στο σπίτι τους, και την Υψηλή Πύλη πλέον επίσημα εγκαταεστημένη στην Λάρισα, έχε με παρητημένον Κώστα...!!!
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σιγά-σιγά αρχίζω να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί ξαφνιαστήκαμε ??? Οταν το 2003 ο τοτε ΥΕΘΑ Γιάννος Παπαντωνίου αποδέχθηκε σιωπηλά την νέα κατάσταση και το κλείσιμου του Στρατηγείου Κεντρικής Υποπεριοχής (Τυρναβος JOINT COMMAND SOUTHCENT) το οποίο επι 14 χρόνια παλεύαμε να γεννηθεί, κανείς δεν αναρωτήθηκε τι σημαίνει..
    Τώρα, θα υποστούμε τις συνέπειες αυτής της ασυνέπειας του Γιάννου, που την χαρακτηρίζω είτε αγνοια, είτε ολιγωρία-αμέλεια, αλλά το ίδιο επιβλαβή....
    Ειναι αλλη μια "μικρή καταστροφή" που σιγα-σιγά προστιθεται στις υπόλοιπες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. HTOPATHIES. PANDA MIA HTOPATHIA DEN EINAI TIPOTA ENAS MIKROS ISTOS ARAXNIS POU FTANI PANDOU LEI O KATHIGITIS HFAISTOS . MPORI NA EINAI KI MEGALO XTAPODI,KI LERNEA YDRA NANE TIN EXOUME KSANASKOTOSI,APLOS PREPI OI ELLHNIKES KOINOTITES EKTOS APO KYKLOTIKOUS XOROUS NA SXIMATIZOUN FALANGES . O KENRIKOS NOUS EINAI MH MORFOPIIMENOS ENGYTE SE MAS NA TOU DOSOUME MORFH KI O EKSANAGASMOS TON ELIT STIN ENERGIA TON APETOUMENON XEIRISMON GIA TIN APOTROPI TON ANDETHNIKON SXEDION/ELLHNES ENOMENOI POTE NIKHMENOI/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.