30/5/09

Έλληνες στην άλλη άκρη του κόσμου

Ιδρύθηκε πριν μερικούς μήνες η πιο απομακρυσμένη από την πατρίδα ελληνική κοινότητα. Εδρα της κοινότητας το Πούντα Αρένας, η πρωτεύουσα της Παταγονίας της Χιλής, που βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 15.000 χιλιόμετρα από την Αθήνα.Προτεραιότητα της κοινότητας είναι να καταγραφούν οι ιστορίες της κάθε οικογένειας, όσο ακόμη υπάρχουν οι πληροφορίες από τους παππούδες.

"Κάθε φαμίλια έχει τη δική της ιστορία, η οποία κρύβει και έναν Οδυσσέα. Οι πρώτοι Ελληνες που έφτασαν εδώ χρονολογούνται από το 1890. Οι περισσότεροι παππούδες μας και γιαγιάδες μας πέρασαν μια ολόκληρη Οδύσσεια μέχρι φτάσουν εδώ. Αυτή η ιστορία δεν πρέπει να χαθεί. Εκεί είναι οι ρίζες μας, το είναι μας και το μέλλον μας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας, Έλενα Μπουρνάς Βάσκεζ.

Στην κοινότητα οι περισσότεροι είναι Ελληνες τρίτης γενιάς. Από τα 41 μέλη, μόνο επτά μιλούν ελληνικά. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή υπάρχουν άλλοι πέντε Ελληνες, ενώ στο καταστατικό της κοινότητας προβλέπεται ότι μπορούν να γραφτούν και φιλέλληνες οι οποίοι αναμένεται να δώσουν τριψήφιο αριθμό στα εγγεγραμμένα μέλη.

"Οσοι νομίζουν ότι στο τέλος του κόσμου δεν υπάρχουν Ελληνες, κάνουν λάθος. Είμαστε πολλοί. Γι΄αυτό αποφασίσαμε με την βοήθεια της ελληνικής πρεσβείας στη Χιλή και με το ΣΑΕ να κάνουμε τη δική μας ελληνική κοινότητα", είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στο Πούντα Αρένας.

Αυτή την περίοδο φτιάχνουν τα απαραίτητα ερωτηματολόγια και στις μηνιαίες συναντήσεις της κοινότητας γίνεται η προετοιμασία για την καταγραφή της ιστορίας της κάθε ελληνικής οικογένειας, καθώς και η συγκέντρωση φωτογραφιών. Στην προσπάθεια αυτή βοηθάει και ο Νικηφόρος Νικολαΐδης, εκπρόσωπος του ΣΑΕ στη Λατινική Αμερική, ο οποίος έχει ήδη καταγράψει ιστορίες από ελληνικές οικογένειες στη Χιλή και ετοιμάζεται να εκδώσει σχετικό βιβλίο.

"Η καταγραφή της ιστορίας της κάθε φαμίλιας, στην ουσία συμπληρώνει ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η κάθε ιστορία των Ελλήνων που πήγαν στην ξενιτιά είναι συναρπαστική και πάνω από όλα πραγματική. Το πείσμα τους, το πάθος τους, το ήθος τους, ο πολυμήχανος Οδυσσέας που ο κάθε Ελληνας κρύβει, η περιπλάνησή τους, το αποτέλεσμα της δράσης τους. Ιστορίες που πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε και ειδικά οι νέοι σήμερα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικηφόρος Νικολαΐδης.

Ανάμεσα στους Ελληνες και μια οικογένεια Κυπρίων, του Χρήστου Βαρνάβα. Από τους πλέον δραστήριους στην κοινότητα και από τους λίγους που μιλά ελληνικά. Η ιστορία του καταγράφηκε πριν δυόμιση χρόνια σε ειδική ανταπόκριση από το συνεργάτη του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημήτρη Παρούση, που πραγματοποιεί εδώ και τρία χρόνια το γύρο του κόσμου αναζητώντας "χαμένους" Ελληνες (περισσότερα στο www.godimitris.gr). Η ανταπόκριση αυτή αποτέλεσε αφορμή για την ολοκλήρωση ενός ωριαίου ντοκιμαντέρ για την κυπριακή τηλεόραση με αφορμή την ιστορία του πιο απομακρυσμένου από τη Μεγαλόνησο, Κύπριου στον κόσμο.

Στην ελληνική κοινότητα του Πούντα Αρένας κάθε βδομάδα γίνονται και μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Το ρόλο της δασκάλας ανέλαβε η Αθηνά Στεφαδούρου Οικονόμου, από τους λίγους στην περιοχή που μιλούν καλά ελληνικά. "Είμαι περήφανη για τις ελληνικές μου ρίζες. Αυτή τη γλώσσα θέλω να μάθω, με όλες μου τις δυνάμεις, εδώ στους δικούς μας Ελληνες, που δυστυχώς για διάφορους λόγους δεν είχαν την τύχη να μάθουν τη γλώσσα μας", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αθηνά Στεφαδούρου Οικονόμου.

Ηδη περίπου 15 άτομα έχουν μάθει τις πρώτες τους προτάσεις στα ελληνικά και ο ενθουσιασμός τους συνεχίζει να είναι μεγάλος. Μάλιστα αρκετοί Χιλιανοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.

"Εχουμε επίσης και ένα χορευτικό συγκρότημα. Αμα έχεις ελληνικό DNA μέσα σου, χορεύεις και ξεχωρίζεις. Εχουμε μαθήματα ελληνικής κουζίνας και ετοιμάζουμε ελληνικές βραδιές κινηματογράφου. Η κοινότητά μας αν και νεοϊδρυθείσα, έχει πια μια θέση στην κοινωνία της Παταγονίας. Πλέον σε κάθε επίσημη εκδήλωση μας καλούν και μας. Μας ξέρουν και μας σέβονται", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας.
athina984.gr

3 σχόλια:

  1. αφου η πολιτεια δεν ασχολειται καθολου με το θεμα ,
    εχοντας αφησει οχι μονο στη τουρκια αλλα και στην αιγυπτο και οπου αλλου ειχαν αναπτυχθει Ελληνικες κοινοτητες ,

    δεν εχουν νοημα τετοιες ιδιωτικες πρωτοβουλιες

    σταματηστε να κανετε τα παιδια διστυχισμενα μαθενοντας τα Ελληνικη ιστορια και πολιτισμο

    μη τα μεγαλωνεται με πατριωτικα παραμυθια

    υπαρχουν πιο χρησιμα και πιο αποδοτικα πραγματα που μπορουν να μαθουν και να κανουν πιο ευκολη την ενταξη τους ,

    ποιος ασχολειται με αυτα?
    σε λιγο καιρο θα εχουν ληξει και τι θα εχει μεινει?

    μονο η πικρα πως καποιοι δεν εκαναν τιποτα

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και να μείνετε στην άλλη άκρη του κόσμου, εκεί είναι πια η Ελλάδα, εδώ είναι τα γιουσουφάκια, οι Εφιάλτες...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μπορούσε η Ελλάδα να στηρίξει την παρουσία Ελληνων σε κάποιες χώρες, που η παρουσία Ελλήνων εκεί θα οδηγούσε σε σύσφιξη των σχέσεων με τις χώρες αυτές. Παράδειγμα η παρουσία Ελλήνων στη Σερβία, την Αρμενία, την Ρωσία, και στις Ορθόδοξες χώρες. Αντί αυτών, ακούμε συχνά για προγράμματα στην Λατινική Αμερική και την Αφρική.

    Η Ρωσία έχει ξεκινήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού, και προσφέρει κίνητρα και ενημέρωση σε όσους πάνε στην Ρωσία.

    Θα μπορούσε η Ελλάδα να δώσει κίνητρα επαναπατρισμού, κυρίως των Ελλήνων που κατοικούν στην Δύση, και να τους δώσει κίνητρα εγκατάστασης στην ύπαιθρο και στις ακριτικές περιοχές.

    Και επίσης, αντί οι Δυτικοί να αγοράζουν την Ελληνική γη, πολύ προτιμότερο θα ήταν η αγορά γης και η εγκατάσταση από Ορθόδοξους. Για παράδειγμα, αντί για Γερμανούς-Άγγλους-Σουηδούς, προτιμότερο θα ήταν να αγόραζαν γη και να εγκαθείστανται Σέρβοι, Ρώσοι, κτλ.

    Η Ελλάδα αντίθετα, διώχνει. Διώχνει, διώχνει, διώχνει. Ακόμα και η Ελληνική φιλοξενία και το Ελληνικό φιλότιμο, χάθηκαν και αυτά μέσα στους μύλους του τουρισμού και της εμπορευματοποίησης, και της Δυτικής κουλτούρας. Και η "καλημέρα" θα ειπωθεί μόνο αν υπάρχει κέρδος. Ο καθένας για τον εαυτό του, και όλοι εναντίων όλων. Ακόμα και στο χωριό του ή στην ύπαιθρο να προσπαθήσει να εγκατασταθεί κάποιος θα αντιμετωπιστεί ως "ξένος". Ο Έλληνας από τους Έλληνες. Η απόλυτη αξία είναι πόσους περισσότερους μπορείς να πατήσεις σε αυτήν την ρυχή ζωή. Και στην Δυτική κουλτούρα αξία έχει το παρόν "να περνάμε καλά τώρα" "ότι φάμε ότι πιούμε κτλ". Ποιος θα σκεφτεί το μέλλον; Ποιο μέλλον; Γιατί να δημιουργούνται οικογένειες και παιδιά; Και όταν αντιληφθεί ο Δυτικός ότι δεν μπορεί πλέον να περάσει "καλά" και να έχει άλλες υλικές απολαύσεις, μόνο μία ευθανασία τον σώζει...Η Ελλάδα περνάει κρίση αξιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.