8/4/17

Stratfor: Γιατί επέλεξε «χειρουργικό» χτύπημα ο Τραμπ

Επιδεινώνεται η ήδη τεταμένη κατάσταση στη Συρία. Οι ΗΠΑ κατηγορούν για ανικανότητα ή συνενοχή τη Ρωσία, για τα χημικά όπλα του Άσαντ. Τα δύο κρίσιμα στοιχεία που αποκαλύπτει η επιλογή του στόχου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να στείλουν μήνυμα στη συριακή κυβέρνηση, πως δεν θα ανεχτούν επιθέσεις με χημικά όπλα. Η Ουάσινγκτον εκτόξευσε πυραύλους ακριβείας στην αεροπορική βάση Shayrat.
Η βάση, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά της πόλης Homs, στεγάζει τα δύο σμήνη των συριακών αεροσκαφών για επιθέσεις κατά χερσαίων στόχων Su-22, που εκτέλεσαν την επίθεση της 4ης Απριλίου στο βόρειο τμήμα της Συρίας -μιας επίθεσης που σκότωσε τουλάχιστον 88 πολίτες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι οι στοχευμένες επιθέσεις ήταν «προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας» των Ηνωμένων Πολιτειών. Έκανε τη δήλωσή του από το Mar-a-Lago, όπου συναντά τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ανέφερε αργότερα σε ανακοίνωση ότι η Ρωσία δεν ανταποκρίθηκε στη δέσμευση που έκανε το 2013, να εξαλείψει τα χημικά όλα της συριακής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η Μόσχα είτε είναι ανίκανη, είτε συνένοχος. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας απάντησαν στις αμερικανικές επιθέσεις, χαρακτηρίζοντάς τες «επιθετική ενέργεια».
Η απόφαση για χτύπημα μόνο σε μία αεροπορική βάση υπονοεί πως η επίθεση αποτελεί απλή προειδοποίηση και δεν προτίθεται να χρησιμεύσει ως εκρηκτικό ξεκίνημα μιας μεγάλης παρέμβασης.
Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.