31/1/19

Χιλή: Καταδίκες για πρώην πράκτορες της δικτατορίας Πινοσέτ

EPA/Alberto Valdes
Έξι πρώην πράκτορες της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ καταδικάστηκαν την Τετάρτη σε Χιλή σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης μεταξύ τριών και δέκα ετών για την εμπλοκή τους στη δολοφονία, το 1982, του πρώην προέδρου Εδουάρδο Φράι Μοντάλβα (1964-1970).
Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για «ανθρωποκτονία με δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης». Ο πρώην πρόεδρος πέθανε ενώ υποβαλλόταν σε επέμβαση σε κλινική στο Σαντιάγο στις 22 Ιανουαρίου 1982, εν μέσω δικτατορίας.
Η ετυμηγορία, που κλείνει δεκαπέντε χρόνια ερευνών, χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από τους δικηγόρους του Φράι Μοντάλβα· πρόκειται για την πρώτη καταδίκη στην ιστορία της Χιλής για τη δολοφονία ενός πρώην αρχηγού Κράτους.
Η δολοφονία του Εδουάρδο Φράι Μοντάλβα, μορφής της αντιπολίτευσης που εξεγειρόταν εναντίον του Αουγκούστο Πινοσέτ, διατάχθηκε από τη δικτατορία καθώς το καθεστώς άρχιζε να βρίσκεται αντιμέτωπο με τις πρώτες μαζικές εκδηλώσεις της λαϊκής δυσαρέσκειας, στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ο γιατρός Πατρίσιο Σίλβα Γκαρίν καταδικάστηκε να εκτίσει 10 χρόνια κάθειρξη, την πιο βαριά ποινή. Κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι χορήγησε το δηλητήριο στον Φράι, τότε 71 ετών.
Ο προσωπικός οδηγός του πρώην προέδρου Λουίς Μπεσέρα Αρανσίμπια - πληροφοριοδότης της δικτατορίας - και ο Ραούλ Λίλιο Γκουτιέρες, πολίτης, πράκτορας της υπηρεσίας πληροφοριών, καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια κάθειρξη.
Ένας άλλος γιατρός, ο Πέδρο Βαλδίβια, καταδικάστηκε να εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκιση για συνέργεια. Οι ιατροδικαστικοί Έλμαρ Ρόζενμπεργκ και Σέρχιο Γκονσάλες σε 3 χρόνια φυλάκιση διότι συγκάλυψαν τα γεγονότα.
Η δικτατορία του Πινοσέτ άφησε πίσω της πάνω από 3.200 νεκρούς, ενώ πάνω από 38.000 άνθρωποι βασανίστηκαν, κατά τα επίσημα στοιχεία. Ο πρώην δικτάτορας πέθανε στα 91 του, τον Δεκέμβριο του 2006, χωρίς να προσαχθεί ποτέ ενώπιον της δικαιοσύνης στη χώρα του για τη σκληρή καταστολή και τα εγκλήματα του καθεστώτος του.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.