31/1/19

Μήνυμα Λευκωσίας προς Ερντογάν

  Ανδρέας Πιμπίσιης 
Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδαςκινήθηκε πάνω στους τρεις βασικούς άξονες των κοινών θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν Λευκωσία και Αθήνα. 
Πρώτος άξονας το Κυπριακό, ενόψει των νέων προσπαθειών της Τζέιν Χολ Λουτ και το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα. Δεύτερος άξονας οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των δύο χωρών τόσο στο Αιγαίο όσο στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη. Τρίτος άξονας οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και οι ευρύτερες συνεργασίες των δύο χωρών υπό το πρίσμα και των επαφών που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου των Εφτά του Ευρωπαϊκού Νότου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη και Αλέξη Τσίπρα τέθηκαν επί τάπητος όλες οι πληροφορίες που αφορούν στις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες κινήσεις που θα γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές.
Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα επιλέγουν, στο παρόν στάδιο και για ευνόητους λόγους, να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους σ’ ό,τι αφορά στις κινήσεις που θα γίνουν και αφορούν στις τουρκικές προκλήσεις.
Σε σχέση με το Κυπριακό, θα δοθεί βαρύτητα προς δύο κατευθύνσεις. Η μια είναι η επίσκεψη την Κυριακή της Τζέιν Χολ Λουτ όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σκοπεύει να κινηθεί κατά τρόπο ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα των όρων αναφοράς και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. 
Η δεύτερη είναι το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και η συνάντηση που θα έχει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό που συμφωνήθηκε χθες είναι πως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μεταφέρει προς τον Τούρκο Πρόεδρο το μήνυμα ότι η μη λύση του Κυπριακού έχει κόστος για την ίδια την Άγκυρα.
Η θέση αυτή θα ενισχυθεί και από τα συμπεράσματα της Συνόδου MED 7 που πραγματοποιήθηκε στις 29.1.2019 στη Λευκωσία. Κοινή θέση Αθήνας και Λευκωσίας είναι πως αυτός που μπορεί να δώσει ουσιαστική ώθηση στο Κυπριακό είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στις δηλώσεις του ο ΠτΔ σημείωσε ότι η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας  «πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια της στενότατης συνεργασίας που έχουμε προκειμένου να εξετάσουμε μαζί, να επισημάνουμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ενόψει της επίσκεψης Λουτ, αλλά και της συνάντησής σου με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 5 Φεβρουαρίου, τους παραπέρα χειρισμούς, προκειμένου να πετύχουμε αυτό που πάντα επιδιώκουμε: μια λύση που να επιτρέπει επιτέλους την ειρηνική συνύπαρξη, τη σταθερότητα, αλλά ιδιαίτερα και μια λύση που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η λειτουργικότητα, αλλά και η βιωσιμότητα και η συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας σημείωσε πως «η συνεννόηση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Αλλά και η διοργάνωση στην Κύπρο συμπίπτει με μια περίοδο έντονων διεργασιών στην ευρύτερη περιοχή».
Πρόσθεσε πως «είναι ευρύτατα αποσταθεροποιημένη, δυστυχώς, η περιοχή μας και η Κύπρος έχει αποδείξει, μαζί με την Ελλάδα βεβαίως, αλλά και το σύνολο των χωρών της ΕΕ, ότι παλεύει για τη σταθερότητα, αποτελεί σταθερό πυλώνα στην περιοχή και είμαστε αταλάντευτοι υπερασπιστές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της συνεργασίας μεταξύ των χωρών».

ΙΣΧΥΡΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ
Πέραν των κοινών προβλημάτων που προκύπτουν λόγω Τουρκίας, Αθήνα και Λευκωσία, κοιτάζουν προς το κοινό τους μέλλον και τις προοπτικές που δημιουργούνται στον τομέα της ενέργειας. Η διεύρυνση των συνεργασιών και η πορεία των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο. Κοινή διαπίστωση των ηγετών Κύπρου και Ελλάδας είναι πως οι προσπάθειές τους ενισχύονται και από άλλες χώρες που ενδιαφέρονται όπως η Γαλλία και η Ιταλία. Με τους ηγέτες των χωρών είχε συνάντηση ο Νίκος Αναστασιάδης.
Για τη Λευκωσία ιδιαίτερης ανάγνωσης τα όσα και δημοσίως είχε πει ο Εμανουέλ Μακρόν και που αναδεικνύουν τη σημασία που δίνει η Γαλλία στην Κύπρο. Η αναφορά του Γάλλου Προέδρου ότι «η διμερής σχέση μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας είναι εξαιρετική και τροφοδοτείται από μια υποδειγματική συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας», αποτελεί ένα προοίμιο του τι θα ακολουθήσει. Σύμφωνα με τον Εμ. Μακρόν, «η Κύπρος αποτελεί ένα ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Τσαρλς ντε Γκολ». Αναφορά που καταδεικνύει τη στρατηγική αξία που έχει η Κύπρος στην περιοχή.

Πλήρης η στήριξη 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης άδραξε την ευκαιρία της χθεσινής του συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να μεταφέρει την πλήρη στήριξη της Λευκωσίας προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο ΠτΔ, έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη διαμάχη ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία, ανοίγοντας τον δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
«Από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο ρυθμιστεί το θέμα έτσι ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κατά πόσον αποτελούν τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα, αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας», επισήμανε.
Φωτο ΚΥΠΕ
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.