30/1/19

Ίδρυμα Σόρος: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει δημοσιονομικά ανταλλάγματα

Παραδέχονται ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στον συμβιβασμό - Ο αρχικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ θα δεχόταν «κάθε διευθέτηση», λένε οι συνεργάτες του Σόρος - Έκθεση του ιδρύματος Open Society του αμφιλεγόμενου Τζορτζ Σόρος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Το «χάσμα» ανάμεσα στον τρόπο που βλέπει ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ τους συμβιβασμούς που έκανε η Ελλάδα με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύει έκθεση που δημοσίευσε αυτόν τον μήνα το ίδρυμα Open Society του Τζορτζ Σόρος. 
Στην έκθεση με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται μετά;» ο διεθνής οργανισμός που χρηματοδοτείται από τον δισεκατομμυριούχο αμφιλεγόμενο επενδυτή αναλύει το παρασκήνιο της Συμφωνίας, τα οφέλη που παρουσιάζει αυτή για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για την «επόμενη ημέρα».
Παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της Συμφωνίας, το Open Society υπογραμμίζει ότι η λύση που θα ήθελαν οι περισσότεροι Ελληνες (π.χ. να μην ονομάζονται «Μακεδόνες» οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας) θα ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτή από τις ελίτ και τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας.

«Είναι ξεκάθαρο από τις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στον συμβιβασμό... Όλες οι δημοσκοπήσες που διενεργήθηκαν μετά την υπογραφή δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη Συμφωνία και δεν δέχονται τον παραμικό συμβιβασμό στην διένεξη για το όνομα», επισημαίνει η έκθεση στο πρώτο της κεφάλαιο με τίτλο «Κατανοώντας την ελληνική αντίθεση στην προσέγγιση µε τη Βόρεια Μακεδονία». 

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο κεφάλαιο, η αντίθεση είναι πιο έντονη στην Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στην περιοχές της «Θεσσαλονίκης, της ελληνικής Μακεδονίας και της Θράκης».

Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας που έχουν επενδύσει πολλά στη διευθέτηση του ονοματολογικού ζητήματος εν μέσω ενός εχθρικού κλίματος.Όπως επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός: «Ο αρχικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό που αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ του 3%) θα δεχόταν κάθε διευθέτηση της διένεξης (σ.σ.: µεταξύ Αθήνας και Σκοπίων). Στην πραγματικότητα, για τους υποστηρικτές από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελούσε απόδειξη ότι η παλιά αριστερή ψυχή του κόμματος δεν έχει χαθεί».

Τέλος, η έκθεση ασκεί κριτική στη Νέα ∆ηµοκρατία για τη στάση της κατά της συµφωνίας, ενώ επαινεί ονοµαστικά τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Νίκο Μέρτζο για τη θέση που πήραν υπέρ αυτής.

Τα οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η έκθεση συνεχίζει παραθέτοντας τα οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από την επικύρωση της συµφωνίας. 

Το πρώτο όφελος είναι ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε οι διεθνείς εταίροι να διευκολύνουν την κυβέρνηση να χαλαρώσει ορισµένες από τις δηµοσιονοµικές δεσµεύσεις της. Όπως αναφέρει το σχετικό απόσπασμα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ενισχύσει την εικόνα του ανάµεσα σε ξένους εταίρους-κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα µπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για τη βελτίωση του διεθνούς πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα».

Το δεύτερο όφελος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά το εγχώριο πολιτικό τοπίο. Όπως υποστηρίζει η έκθεση, η Συμφωνία των Πρεσπών εντάσσεται στο σχέδιο πολιτικής και εκλογικής στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος. «Το δεύτερο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτό έχει µακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεµένο µε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά για πολλά χρόνια. Η διευθέτηση της διένεξης για το όνοµα και άλλες κινήσεις, όπως η αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγµατος, η επαναδιαπραγµάτευση των σχέσεων µεταξύ κράτους και Εκκλησίας, η έµφαση σε µια ατζέντα περισσότερο φιλελεύθερη πολιτικά και επικεντρωµένη στα δικαιώµατα, η ατζέντα κατά της διαφθοράς, η επίθεση στη Ν.∆. για τα δεξιά διαπιστευτήριά της, όλα αποτελούν κοµµάτι της ίδιας τακτικής: να αναδείξουν και να επισηµάνουν τη διάκριση µεταξύ των δεξιών και των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων, όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτηµα της ονοµασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συναισθηµατικό θέµα για τους περισσότερους Ελληνες, αποτελεί παράδειγµα της στρατηγικής αυτής», σηµειώνει χαρακτηριστικά το Open Society Foundations.

Ως προς το ζήτημα της επίδρασης της συµφωνίας στην εκλογική μάχη του 2019, το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση µε την επίδοσή του το 2015, αλλά κυρίως εξαιτίας άλλων λόγων και όχι εξαιτίας της Συµφωνίας των Πρεσπών».

Οι συντάκτες της έκθεσης τοποθετούν τις εθνικές εκλογές «πριν ή παράλληλα µε τις ευρωεκλογές» και προβλέπουν ότι η Ν.∆. θα κερδίσει την πρωτιά µε διαφορά από πέντε ως δέκα µονάδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στη Βουλή θα µπουν επίσης, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνηµα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, µε 6%-8% το καθένα. 

Σε σχέση µε τις εξελίξεις στην Ευρώπη, η έκθεση επισημαίνει τον καίριο ρόλο που διαδραµάτισε η Γερµανία για να πείσει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ «να ξεµπλοκάρουν τη διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωµάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας» µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, ιδίως απέναντι στη σθεναρή αντίσταση που προέβαλλε ο Εµανουέλ Μακρόν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.