30/1/19

Βενεζουέλα: Η οργανωμένη κατάρρευση της PDVSA

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις κατά της PDVSA, της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν, το "καθεστώς Μαδούρο" τη χρησιμοποιούσε για να "ελέγχει, χειραγωγήσει και να κλέβει το λαό της Βενεζουέλας".
Με το «να χειραγωγήσει το λαό» πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μπολιβαριανή Δημοκρατία ανακατάνεμε τα κέρδη της PDVSA στους φτωχούς της χώρας.

Από τώρα και στο εξής, οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύονται να πληρώνουν το βενεζουελανικό πετρέλαιο στις συνταγματικές αρχές. Πρέπει να το καταβάλουν στον αυτοανακηρυγμένο «προσωρινό πρόεδρο», Juan Guaidó.

Παράπλευρη συνέπεια αυτού του μέτρου: η εταιρεία Citgo, αμερικανική θυγατρική της PDVSA, δεν θα μπορεί πλέον να εξοφλήσει τα δάνειά της στη ρωσική εταιρεία Rosneft. Συνεπώς, η τελευταία θα μπορούσε να κατασχέσει τα τρία διυλιστήρια και αγωγούς της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το Πεντάγωνο θα μπορούσε να αντιταχθεί για "λόγο εθνικής ασφάλειας".

Από της ίδρυσης της το 1976, το προσωπικό της PDVSA έζησε χωριστά από τους υπόλοιπους Βενεζουελάνους, τα μάτια κατευθυνόμενα προς την Ουάσινγκτον. Πάντα ήταν εντελώς αντίθετο στους Μπολιβάρους.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Hugo Chávez, η παραγωγή της PDVSA είχε μειωθεί, αλλά τα κέρδη της είχαν αυξηθεί. Το κράτος, που επιθυμούσε να διαθέτει προσαρμοσμένα διυλιστήρια για το πετρέλαιο σχιστόλιθου που μόλις είχε ανακαλυφθεί, δεν βιαζόταν να επενδύσει στην κατασκευή τους: ο πρόεδρος Τσάβες φοβόταν ότι θα ωθούσαν τις ΗΠΑ να εισβάλουν στη χώρα. 

Υπό τη προεδρία του Nicolas Maduro, διάφορα σκάνδαλα συνέχισαν να αποδυναμώνουν τη PDVSA. Η διοικητική της ομάδα εξέτρεπε τεράστια ποσά και τα μετέφερε στην Ανδόρα, πριν ανακαλυφθεί η λεηλασία και διώχθηκαν οι εγκληματίες. 

Επί του παρόντος, πολλοί εργαζόμενοι της δημόσιας επιχείρησης, υποστηρίζουν το πραξικόπημα του Juan Guaidó και δεν πηγαίνουν πλέον στην εργασία τους, έτσι ώστε η παραγωγή να έχει πέσει στο ένα πέμπτο των ικανοτήτων της.

ΔΙΚΤΥΟ βολταίρος | 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019

2 σχόλια:

  1. Ω τι κοσμο μπαμπα! Ηθικο και δημοκρατικοτατο ..... Δεν φταινε οι Αμερικανοι που το πετρελαιο τους βρισκεται κατω απο τη Βενεζουελα. Εχουν δικαιωματα πανω της, εφ οσον η ισχυς δημιουργει δικαιον! Και παραμυθιαζουν τον κοσμο για ανθρωπινα δικαιωματα, το δικαιωμα της επεμβασεως και αλλα φαιδρα. Το προβλημα βεβαια ειναι αν θα βαλει πλατη η Κινα ή η Ρωσια (που δεν το βλεπω), οποτε καλα κανει ο Μαδουρο και διωχνει οτι απεμεινε απο το χρυσο της χωρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "...καλα κανει ο Μαδουρο και διωχνει οτι απεμεινε απο το χρυσο της χωρας".
      Δηλ.δικό του είναι;Και πως θα χρησιμοποιεί;θα το φάει μπριζόλες στην Κωνσταντινούπολη;δεν συμπληρώθηκε η προίκα των κοριτσιών του Τσάβες,5 δισεκατομμύρια δολλάρια έχουν.
      Είναι φανερό γιατί κλέβουν τον χρυσό της χώρας τους.Φοβούνται κατάσχεση στις καταθέσεις τους και θέλουν να έχουν χρυσό.
      Αλλά βλέπω τον (χοντρο) Μαδούρο να μένει πανί με πανί με τις παρέες που κάνει•εννοώ τον Ερντογάν και τη μεταφορά του χρυσού στην Τουρκία.
      Πάντως κ.ΗΜ η τελευταία σας φράση δεν σας τιμά για πολίτη δημοκρατικού κράτους.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.