30/1/19

Νίκος Αναστασιάδης: «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει στο Κυπριακό»

Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία και ανοίγοντας τον δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για ιστορικό βήμα και εξέφρασε την άποψη ότι η συμφωνία θα βοηθήσει και την προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος συμμετείχε χθες στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των επτά νοτίων κρατών μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία. Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του συντονισμού Κύπρου και Ελλάδας στο Κυπριακό ενόψει και της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα στις 5 Φεβρουαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο.Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας θα έχει την ερχόμενη Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ θα έχει συναντήσεις την Κυριακή στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνομολόγηση των όρων αναφοράς με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
  
Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Θέλω να σε καλωσορίσω επίσημα πια στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά πριν και πάνω από όλα θέλω να σε συγχαρώ θερμά, διότι ύστερα από 30 χρόνια και μέσα από την τόλμη και την αποφασιστικότητα που επέδειξες, ένα μεγάλο θέμα που ταλάνιζε την Ελλάδα με τους γείτονες, δηλαδή η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη, κατά την άποψή μου, διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία, ανοίγοντας τον δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και δημιουργώντας προοπτικές μιας ισορροπημένης, αλλά και σταθερής πια σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι το οποίο θα επιτρέψει όχι μόνο τη στενότερη οικονομική συνεργασία, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος. Θέλω να σε συγχαρώ θερμά και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο».

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ανέφερε «ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για τα καλά σου λόγια. Είναι πράγματι ένα ιστορικό βήμα που κάνουμε, όχι μόνο διότι επιλύσαμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα μια διένεξη δεκαετιών, αλλά κυρίως διότι ενισχύουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη και στον διεθνή παράγοντα, δίδοντας τη δυνατότητα να στραφούμε με πιο ενισχυμένα επιχειρήματα στα πραγματικά μεγάλα μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής και, μετά από αυτή την εξέλιξη, πιστεύω, με ενισχυμένη τη στήριξη και την υποστήριξη και της διεθνούς κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας.

Διότι όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και αποδεικνύει στη βάση του διεθνούς δικαίου ότι μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών, έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα τα οποία έχει μπροστά της αυτή είναι που θέλει λύση. Άλλοι είναι που δεν θέλουν ή την αποφεύγουν.

Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη και νομίζω ότι θα βοηθήσει την προσπάθεια μας να διεκδικήσουμε στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίση τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη χθεσινή διοργάνωση. «Ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια το 2016 στην Αθήνα. Νομίζω ότι η ενότητα και η συνεννόηση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη. Αλλά και η διοργάνωση στην Κύπρο συμπίπτει με μια περίοδο έντονων διεργασιών στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ευρύτατα αποσταθεροποιημένη, δυστυχώς, η περιοχή μας και η Κύπρος έχει αποδείξει, μαζί με την Ελλάδα βεβαίως, αλλά και το σύνολο των χωρών της ΕΕ, ότι παλεύει για τη σταθερότητα, αποτελεί σταθερό πυλώνα στην περιοχή και είμαστε αταλάντευτοι υπερασπιστές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και αυτά τα μηνύματα τα εκπέμψαμε χθες με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο πιστεύω, και ως εκ τούτου θέλω να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για τη μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης της χθεσινής Συνόδου».

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια της στενότατης συνεργασίας που έχουμε προκειμένου να εξετάσουμε μαζί, να επισημάνουμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ενόψει της επίσκεψης Λουτ, αλλά και της συνάντησης σου με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 5 Φεβρουαρίου, τους παραπέρα χειρισμούς, προκειμένου να πετύχουμε αυτό που πάντα επιδιώκουμε: μια λύση που να επιτρέπει επιτέλους την ειρηνική συνύπαρξη, τη σταθερότητα, αλλά ιδιαίτερα και μια λύση που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η λειτουργικότητα, αλλά και η βιωσιμότητα και η συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Για άλλη μια φορά θέλω να ευχηθώ ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα, για τις προσπάθειες που καταβάλλεις, και κατέβαλες ιδιαίτερα με την επικύρωση της Συνθήκης, κάτι που μαρτυρεί πως όταν υπάρχει θάρρος και πραγματισμός, ιδιαίτερα διάλογος, και όταν επικρατεί η λογική αντί του συναισθήματος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν καταλήξεις σε διενέξεις που εν τη ουσία δεν δικαιολογούνταν. Από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο αντιμετωπιστεί το θέμα ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κατά πόσο αποτελούν τους διάδοχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η Συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα, αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας – που ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία.

Δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως, το όνομα είχε δοθεί από το 1992 και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Καλωσόρισες και προσβλέπω στις συνομιλίες που εν συνεχεία θα έχουμε για να δούμε πώς καλύτερα συντονιζόμαστε και πώς μεθοδεύουμε τρόπους για να επαναρχίσει ένας διάλογος, με προοπτική, αυτή τη φορά, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε ο ΠτΔ. 
 
Πηγή: philenews

11 σχόλια:

  1. Ὁ Ἀναστασιάδης ψεύδεται γιά τή συμφωνία τῶν Πρεσπῶν καί τό ξέρει.
    Λέει πλέον μόνο ὅ,τι τοῦ λένε νά πῆ, καί δικά του εἶναι τό 1% μόνο, κι ἄν. .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. την εχασε την τσιπα επι εποχης με την απατη στο χρηματηστηριον

      Διαγραφή
  3. Continue on this motife mr. Anastasides but when Erdogan invades the rest of Cyprus dont come and cry to the Greek people. You can go to Tsipras but not the Greek people.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή απο τον Αναστασιάδη τι περιμένατε να ακούσετε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τους ηχους της Σιωπης του...Αλλα ακουσαμε ......μπεεεεεεεεε.....αμνου προς σφαγη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι καλά. Αν τολμήσει ο οποιοσδήποτε παρομοίου βάρους προδοσία στην Κύπρο τότε θα βλέπετε από τις τηλεοράσεις σας την Κύπρο να φλέγεται από την μια άκρη ως την άλλη. Η Κύπρος δεν πωλείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπως ανεφλεγη η Ελλας... Εγωκεντρικες, αδιαφορες κοινωνιες μαθημενες να αφηνουν "σαβουρα" για να φυτοζωησουν λιγο παραπανω... ΕΕ και ξερο ψωμι, ευρωπη, πολιτικο πολιτισμο και αλλες πιπες...

      Διαγραφή
    2. Πίπες πραγματικά, άθλιες δικαιολογίες. Αν οι Μακεδόνες το έπαιρναν στα άκρα με πιο ουσιαστικές δράσεις που θα προξενούσαν πραγματικό κόστος στην κυβέρνηση νομίζω δεν θα περνούσε καμιά συμφωνία. Δυστυχώς αποδείκτηκε ότι τα συλλαλητήρια δεν πιάνουν τόπο στην Ελλάδα. Έχουν τον κόσμο γραμμένο και δυστυχώς ίσως μόνο αν παρέλυε το κράτος θα μπορούσε να έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες για ακύρωση της συμφωνλιας. Αλλά δεν θέλω να μιλήσω παραπάνω διότι ίσως λόγω άγνοιας για τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Μακεδόνες να τους αδικήσω.

      Η σύγκριση όμως με το κυπριακό είναι ατυχής. Στην Κύπρο αυτό που συζητείται είναι η δημιουργία μιας εντελώς νέας κατάστασης, ενός νέου κράτους για μας εκ θεμελίων. Οι συνέπειες που θα έχει επί των ζωών μας θα είναι άμεσες και έντονες και γι' αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μείνουμε μέχρι τα συλλαλητήρια στην Κύπρο. Εδώ παίζεται η επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού κατά τρόπο άμεσο, βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο. Η διαφορά εδώ είναι ότι ακόμη και ο Αναστασιάδης του 《ΝΑΙ》 στο σχέδιο Αννάν έχει αντιληφθεί ορθώς ότι οποιοδήποτε σχέδιο διευθέτησης δεν απολαμβάνει ευρείας υποστήριξης δεν πρέπει να τεθεί καν ενώπιον του λαού. Αυτή είναι μια πρώτη ασφαλιστική δικλείδα. Σε μεταγενέστερο στάδιο υπάρχουν άλλοι τρόποι αντίδρασης οι οποίοι υπερβαίνουν τα πολιτικά όρια και εντάσσονται στην πραγματικότητα της επιβίωσης. Δόξα τω Θεώ είμαστε πολλοί που θα αντιδράσουμε ακραίως σε περίπτωση που πάνε να μας εντάξουν σε ελληνοτουρκική ομοσπονδία και αυτό από μόνο του λειτουργεί αποτρεπτικά για τον κάθε προσκυνημένο που αντιλαμβάνεται μέσω της επαφής με τον κόσμο ότι η ανοχή στο κυπριακό έχει συγκεκριμένα όρια. Αν μας βγει κανένας Τσίπρας κι εμάς αργότερα που θα επιχειρήσει να μας παρακάμψει σε ζητήματα ζωής και θανάτου τότε είναι που θα παιχτεί το επεισόδιο που σου λέω.

      Διαγραφή
    3. Θα ανακαμψουμε Βοταν...αφου καουν ολοι....τι τομαρι να φυλαξεις αν καει ? Οι δρομοι γεματοι....σκοτωμενους εγωισμους...κι οχι ανθρωπους.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.