31/1/19

Διαφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ στο Σ.Α. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  Πανίκος Παναγιώτου, Νέα Υόρκη  
Ομόφωνα εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ψήφισμα 2453 για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019. 
Μετά την έγκριση του ψηφίσματος, κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης του Σώματος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπένζια, ζήτησε να τοποθετηθεί και εμμέσως επέκρινε τις ΗΠΑ, εκφράζοντας λύπη για το γεγονός ότι «μία αντιπροσωπεία αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει την ευαίσθητη κατάσταση στο νησί για να προωθήσει τις δικές της θέσεις, οι οποίες δεν έχουν άμεση σχέση με τη διευθέτηση κι αυτό ζημιώνει την αναζήτηση ομοφωνίας και μειώνει την αποτελεσματικότητα του έργου του ΣΑ. Δεν έχουν άμεση σχέση με την επίλυση (του Κυπριακού)», όπως είπε. Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος επεσήμανε ότι «η διευθέτηση του Κυπριακού είναι ένα από τα λίγα θέματα του ΣΑ όπου η πλήρως ενιαία θέση των μελών του βοηθά στην ύπαρξη συμπαγούς διεθνούς υποστήριξης στις προσπάθειες των κυπριακών πλευρών να επιτύχουν την εφαρμογή μιας συνολικής διευθέτησης, στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ».
 
Στη συνέχεια, αναφερόμενος προφανώς στην αμερικανική θέση, η οποία είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό βρετανικό προσχέδιο ψηφίσματος και αφορούσε τη «συνολική αξιολόγηση» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, ο κ. Νεμπένζια ζήτησε να τηρηθούν οι «παραδοσιακές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρογνωμοσύνης της Ειδικής Επιτροπής για τη διατήρηση της ειρήνης». 
 
Αντίθετα, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Βρετανίας και των ΗΠΑ, που μίλησαν στη συνέχεια, διαφώνησαν με τον Ρώσο συνάδελφό τους, υπογραμμίζοντας τον «πρωταρχικό ρόλο» του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος, Τζόναθαν Άλεν, τόνισε ότι «συνεχίζουμε να είμαστε ισχυροί υποστηρικτές μιας δίκαιης και διαρκούς συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου με βάση το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».
 
Μιλώντας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και απαντώντας στον Ρώσο συνάδελφό του, σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε πολύ σκληρά, μέσω αυτής της διαδικασίας, να λάβουμε υπόψη τις απόψεις όλων των αντιπροσωπειών και να βρούμε έναν δρόμο. Όπως γνωρίζουν τα μέλη του Συμβουλίου, η γλώσσα που χρησιμοποιήσαμε σε αυτό το ψήφισμα είναι ακριβές αντίγραφο της γλώσσας που συμφώνησε το Συμβούλιο σε άλλες ειρηνευτικές εντολές». 
 
Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Τζόναθαν Κόεν, επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ουάσινγκτον για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσφέροντας πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ και της κ. Λουτ.
 
«Οι διαιωνιζόμενες ειρηνευτικές αποστολές είναι απαράδεκτες», τόνισε ενδεικτικά, εκφράζοντας ικανοποίηση ότι «η νέα εντολή αντικατοπτρίζει αυτή την άποψη και ότι ο ΓΓ θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι πολλές δραστηριότητες των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο μπορούν να διαμορφωθούν καλύτερα στο σημερινό περιβάλλον. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η γενική παρουσία του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ή να αποτελέσουν μέρος ενός τοπίου που στερείται δρόμου προς μια πολιτική λύση. Προσβλέπουμε στην έκθεση του ΓΓ σχετικά με αυτό το θέμα».
 
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Μα Ζαοξού, ανέφερε ότι «η Κίνα υποστηρίζει μια αντικειμενική και δίκαιη λύση στο Κυπριακό και σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Η Κίνα πιστεύει ότι το Κυπριακό πρέπει να διευθετηθεί με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τη σταδιακή μείωση των διαφορών και την επίτευξη μίας διαρκούς συνολικής, δίκαιης και λογικής λύσης, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές».
 
Προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του 5ου μονίμου μέλους του ΣΑ, δηλαδή της Γαλλίας, δεν ζήτησε να τοποθετηθεί.
 
Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ ανέφεραν ότι, με βάση τις θέσεις που διατύπωσε ο Ρώσος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, διαφάνηκαν οι προθέσεις της Μόσχας μπροστά στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και η Βρετανία να επιμένουν την επόμενη φορά (τον Ιούλιο) για «συνολική αξιολόγηση» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Πριν τη χθεσινή ανοικτή συνεδρίαση του Σώματος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΑ, μόνιμο αντιπρόσωπο της Δομινικανής Δημοκρατίας, Χοσέ Σίνγκερ, και έδωσε «τη συγκατάθεση της κυπριακής κυβέρνησης για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ». 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.