31/1/19

Γαλλική κάλυψη στη Λευκωσία και σε θέματα ασφάλειας

  Κώστας Βενιζέλος
Η Γαλλία υπολογίζει στρατηγικά την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι πρόδηλο πως βρίσκονται στην τελική ευθεία οι συζητήσεις για τη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Μια συμφωνία που όταν οριστικοποιηθεί, αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και του Κύπριου ομολόγου του, Νίκου Αναστασιάδη. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δυο στη Λευκωσία στο περιθώριο της 5ης Συνόδου Κορυφής των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, πέραν του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Ενέργειας ήταν παρών και ο υπουργός Άμυνας. Λεπτομέρειες για τις διμερείς συμφωνίες συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Γαλλίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Σημειώνεται συναφώς ότι το 2016 οι δύο χώρες υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε το τοπίο δίνοντας το στίγμα των επόμενων βημάτων. Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές, μπορεί κανείς να αντιληφθεί πως αυτές παρέπεμπαν σε αυτό που εδώ και μήνες συζητείται. Δηλαδή, τη δημιουργία ναυτικής βάσης της Γαλλίας στην Κύπρο.Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε σε μια υποδειγματική συνεργασία, μεταξύ Γαλλίας και Κύπρου, «ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας». Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι υπάρχουν και στα ενεργειακά σημαντικά συμφέροντα λόγω της εμπλοκής της TOTAL σε θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Ήταν δε ιδιαίτερα επεξηγηματικός σε ό,τι αφορά στη χρήση της Κύπρου από τις γαλλικές δυνάμεις.

● «Ειδικότερα, η Κύπρος αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό για το γαλλικό ναυτικό και ιδιαίτερα για το αεροναυτικό συγκρότημα που σχηματίστηκε γύρω από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle».

Έθεσε δε τη συνεργασία αυτή στη μεγάλη εικόνα, την ευρωπαϊκή, και τον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η Ε.Ε. στα θέματα της άμυνας.

● «Υπολογίζω πολύ σε αυτή τη συνεργασία, η οποία απεικονίζει τη φιλοδοξία μιας κυρίαρχης Ευρώπης, η οποία εξασφαλίζει τα μέσα για να προφυλάξει τον εαυτό της. Αυτή η συνεργασία αποτελεί για μένα ένα σημαντικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδιασμού άμυνας, τον οποίο έχουμε ενισχύσει πολύ στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Η Γαλλία θέλει, μετά και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων επιδιώκοντας την πρωτοκαθεδρία. Αν και στο Συριακό, μετά τις ανακοινώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τραμπ, για απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, δεν φάνηκε ότι επιδίωκε και επιδιώκει να αναπληρώσει το κενό, ωστόσο είναι σαφές πως το Παρίσι ενδιαφέρεται στρατηγικά για την Ανατολική Μεσόγειο. Και τούτο για να επιτευχθεί χρειάζονται συνεργασίες στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο που πριν από την άφιξή του στη Λευκωσία, ο κ. Μακρόν ήταν στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, το Κάιρο. Είναι σαφές πως η Γαλλία επενδύει στη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς είναι εταίρος της στην Ε.Ε.

Είναι προφανές πως στις διεθνείς σχέσεις, στις συνεργασίες, η λογική που διέπει τις συμφωνίες είναι το αμοιβαίο όφελος. Η Γαλλία έχει να κερδίσει πολλά από αυτή τη συνεργασία. Πρέπει να κερδίσει και η Κύπρος. Κι εάν είναι κάτι που πρέπει να διασφαλιστεί, είναι στα ζητήματα που αφορούν στην ενεργειακή και όχι μόνο ασφάλεια.

Ο Πρόεδρος Μακρόν, πάντως, ανέλαβε να μεταφέρει και μηνύματα στον Ερντογάν, σε σχέση κυρίως με το Κυπριακό αλλά και για την εν γένει συμπεριφορά της Άγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.