30/1/19

Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου, οι παγίδες και τα επόμενα βήματα

Της Δήμητρας Καδδά

Η κίνηση εξόδου ήταν επιβεβλημένη καθώς η Ελλάδα είχε αποκοπεί για καιρό από τις αγορές, αλλά το κόστος ήταν – όπως αναμενόταν –"αλμυρό". Πολύ υψηλότερο από αυτό των άλλων κρατών που πέρασαν από "πρόγραμμα".
Ο λόγος για την έκδοση πενταετούς από την οποία επέλεξε χθες το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%.
Αναλυτές εξηγούν ότι πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις (σ.σ. οι οποίες άλλωστε προαναγγέλθηκαν χθες και από τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο που προσδιόρισε το επιπλέον ποσό σε 4,5 δισ. ευρώ).
Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταφέρει σε αυτές τις επόμενες κινήσεις να μειώνει διαρκώς τις αποδόσεις. Και τούτο συνδέεται - εξηγούν - με το αν θα υπάρχουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης (σ.σ. το ΙΟΒΕ χθες μείωσε τις προσδοκίες περί το 2%) και με το αν θα αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι συνεχίζει σταθερά στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.
"Αυτές οι δύο προϋποθέσεις, η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις, είναι το κλειδί" εξηγούν οι ίδιες πηγές και φέρουν ως παράδειγμα την "ενισχυμένη" αύξηση του κατώτατου μισθού που τελεί ήδη υπό εξέταση από τις κοινοτικές υπηρεσίες, όπως παραδέχθηκε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος κατά την παρουσία του στην Αθήνα.
Άλλωστε χθες, σε ανάλογες τοποθετήσεις προέβη και ο κεντρικός Τραπεζίτης. Μίλησε για τη χθεσινή έκδοση του πενταετούς ομολόγου λέγοντας ότι είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η πρώτη πραγματική "ένδειξη" θα φανεί το επόμενο διάστημα. Συνδέεται με την πορεία της έκδοσης και το κατά πόσο θα επαναληφθεί ή όχι η "ιστορία" του 7ετούς του 2018. Ο λόγος για μία κίνηση που απέβη τότε ζημιογόνα.
Αυτή τη φορά ωστόσο εκτιμάται ότι η υψηλή (σχετικά) απόδοση δημιουργεί ένα περιθώριο "ασφαλείας" για την συνέχεια. Εξ αρχής, πρόθεση του "εκδότη" ήταν το πρώτο βήμα της επιστροφής στις αγορές μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος να γίνει "με όρους αγοράς". Δηλαδή με αποδόσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κλίμα της δευτερογενούς αγοράς…
Η πρώτη χθεσινή αντίδραση της αγοράς ομολόγων ήταν πάντως θετική με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί για πρώτη φορά το τελευταίο εξάμηνο κάτω από το 4% και το πενταετές να μειώνεται και πάλι κάτω από το 3%.
Επιπλέον το μεγάλο στοίχημα θα είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πιο μακροχρόνιες κινήσεις. Δηλαδή, μεταξύ άλλων, σε μία έκδοση 10ετους ώστε να διαμορφωθεί η καμπύλη αποδόσεων, κάτι που είναι και το επιθυμητό.
Αναλυτές εξηγούν ότι χθες η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με μία ελεγχόμενη έκδοση πενταετούς ομολόγου (αντί για δεκαετές που ήταν στα αρχικά σενάρια με στόχο την διαμόρφωση καμπύλης αποδόσεων).
Σε κάθε περίπτωση η έκδοση ανοίγει το δρόμο για ομολογιακό δανεισμό από τις τράπεζες αλλά και από τις επιχειρήσεις.
Επιβεβαίωση
Σημειώνεται ότι εγκαίρως το Capital.gr είχε μεταδώσει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να βγει στις αγορές έως την Τρίτη για μία έκδοση περιορισμένου ποσού περί τα 2 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοσή του εξ αρχής υπολογιζόταν ανάμεσα στο 3,55% με 3,65%.
Οι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές
Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της έκδοσης δηλώνοντας χθες επιπλέον ότι "ξεπέρασε κάθε προσδοκία". Χαρακτήρισε θετικό ότι μειώθηκαν τα hedge funds και αυξήθηκαν οι "πραγματικοί" μεσοπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.
Ανέφερε επίσης σε ανάλογες δηλώσεις του από τη Βουλή ότι η κίνηση κάλυψε το 36% των αναγκών. Επιβεβαίωσε έτσι τον "μέγιστο" στόχο του ΟΔΔΗΧ για άντληση 7 δισ. ευρώ φέτος και προανήγγειλε εμμέσως επόμενες κινήσεις.
Η έκδοση
Ο ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε ότι το δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3,45% και η απόδοση στο 3,60. Η ζήτηση ήταν πολύ ισχυρή, καθώς ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση Χουλιαράκη αλλά και την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, οι ανάδοχοι είναι οι BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Μorgan Stanley, και Societe Generale CIB. Η λήξη του ορίστηκε για τον Απρίλιο του 2024 (δηλαδή είναι διάρκειας λίγο μεγαλύτερης των πέντε ετών).
Η κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευθεί την συγκυρία των επιτυχών εκδόσεων σε Ιταλία και Ισπανία. Η χθεσινή κίνηση έλαβε χώρα σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του επταετούς. Η προηγούμενη έκδοση πενταετούς έλαβε χώρα το 2014 με επιτόκιο 4,95% και τον Ιούλιο του 2017 (4,625%), ένα σημείο σύγκρισης το οποίο αναμένεται να επιχειρήσει να "αναδείξει" επικοινωνιακά η κυβέρνηση. Παρ όλα αυτά η απόδοση στο 3,6% είναι κατά μία μονάδα και πάνω υψηλότερη από αυτή του 10ετούς της Ιταλίας….




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.