31/1/19

Το Αμερικανικό Βαθύ Κράτος Πραξικοπηματίας στη Βενεζουέλα

Manlio Dinucci, Comité Valmy,mardi 29-1-2019
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ, πως αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουάϊντο ως «νόμιμο πρόεδρο της» της Βενεζουέλας προετοιμάστηκε από ένα υπόγειο πυρήνα στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο. Αυτό περιέγραψαν με λεπτομέρειες οι Τάϊμς της Νέας Υόρκης στις 26 Ιανουαρίου. Κύριος χειριστής, ο γερουσιαστής της Φλωρίδας Μάρκο Ρούμπιο, οιονεί υπουργός των Εξωτερικών για την Λατινική Αμερική, που διευθύνει και εκφράζει την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζων Μπόλτον.
Στις 22 Ιανουαρίου, στον Λευκό Οίκο, οι τρεις τους παρουσίασαν το σχέδιό τους στον πρόεδρο, που το αποδέχτηκε. Αμέσως –αναφέρουν οι Τάϊμς της Νέας Υόρκης- «ο κ. Πενς  κάλεσε τον Γκουάϊντο στο τηλέφωνο και του είπε ότι οι ΗΠΑ θα τον στήριζαν αν διεκδικούσε την προεδρία.»
Ο αντιπρόεδρος Πενς μετέδωσε στην συνέχεια ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στην Βενεζουέλα, με το οποίο καλούσε τους διαδηλωτές «να κάνουν να ακουστεί αύριο η φωνή τους», διαβεβαιώνοντάς τους «εξ ονόματος τους Προέδρου Τραμπ και του αμερικανικού λαού: estamos con ustedes, είμαστε μαζί σας όσο δεν έχει αποκατασταθεί η Δημοκρατία» και  χαρακτηρίζοντας τον Μαδούρο ως  «έναν δικτάτορα, που ποτέ δεν κατέλαβε την προεδρία σe ελεύθερες εκλογές.»
Αυτά τα παρασκήνια αποκαλύπτουν ότι οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις ελήφθησαν στις ΗΠΑ εξ αρχής από το «Βαθύ Κράτος», το υποχθόνιο κέντρο  της πραγματικής εξουσίας , των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και στρατιωτικών ολιγαρχιών. Αυτές αποφάσισαν να ανατρέψουν το κράτος της Βενεζουέλας. Χώρας που διαθέτει, εκτός από μεγάλα αποθέματα πολύτιμων ορυκτών, τον μεγαλύτερο στον κόσμο πετρελαϊκό πλούτο, αποθέματα που υπολογίζονται σε 300 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, έξη φορές μεγαλύτερα από των ΗΠΑ.
Για να απελευθερωθεί από το δόκανο των κυρώσεων,  που φθάνουν στο σημείο να εμποδίζουν την Βενεζουέλα να εισπράττει το αντίτιμο του πετρελαίου που πουλάει στις ΗΠΑ, το Καράκας αποφάσισε να  τιμολογεί τις πωλήσεις του πετρελαίου του όχι πλέον σε δολάρια, αλλά σε κινεζικά γιουάν. Ο ελιγμός αυτός βάζει σε κίνδυνο την μεγάλη πέραση των πετροδολαρίων. Εξ ού και η απόφαση των  αμερικανικών ολιγαρχιών να επισπεύσουν τις διαδικασίες ανατροπής του κράτους της Βενεζουέλας και να κατακτήσουν τον πετρελαϊκό πλούτο της, που τους είναι άμεσα απαραίτητος -όχι σαν πηγή ενέργειας των ΗΠΑ, αλλά σαν στρατηγικό εργαλείο, ελέγχου της διεθνούς αγοράς ενέργειας, στην αντιρωσική και αντικινεζική εκστρατεία τους.
Προς αυτόν τον στόχο, με τις κυρώσεις και τα σαμποτάζ, είχε επιδεινωθεί στην Βενεζουέλα η έλλειψη αγαθών πρώτης ανάγκης, για να πυροδοτηθεί η λαϊκή δυσφορία. Ταυτόχρονα ενίσχυσαν την διείσδυση των αμερικανικών ΜΚΟ. Για παράδειγμα η  (διάσημη από την δράση της στην Ουκρανία;) αμερικανική NED, η Εθνικό ΄Ιδρυμα για την Δημοκρατία, χρηματοδότησε μέσα σε ένα χρόνο στην Βενεζουέλα, 40 προγράμματα για «την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας», με δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια το κάθε ένα.
Καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, κάποιες μεγάλες προβοκάτσιες σίγουρα προετοιμάζονται για να πυροδοτήσουν ένα εμφύλιο πόλεμο στο εσωτερικό και να ανοίξουν τον δρόμο σε μιαν επέμβαση από το εξωτερικό. Με την συνενοχή της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, η οποία, αφού μπλοκάρισε στο Βέλγιο κρατικά κεφάλαια της Βενεζουέλας ύψους 1.200  εκατομμυρίων δολαρίων, απεύθυνε τελεσίγραφο στο  Kαράκας  με  προθεσμία οκτώ ημερών για την διεξαγωγή νέων εκλογών. Ενέργειες της Φεντερίκας Μογκερίνι (υπεύθυνης για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε.), της ίδιας που πέρυσι αρνήθηκε την πρόσκληση Μαδούρο να πάει να εποπτεύσει τις προεδρικές εκλογές στην Βενεζουέλα…

5 σχόλια:

  1. Βαθύ κράτος σημαίνει υπερασπιση του εθνικού συμφέροντος.
    Η Ρωσσία δηλ.δεν έχει;η Κίνα;μα εκεί όλοι είναι βαθύ κράτος.
    Η μόνη χώρα που γνωρίζω ότι δεν έχει βαθύ κράτος είναι η Ελλάδα.Γι'αυτό άνθρωποι που ωφελήθηκαν από την Ελλάδα την βρίζουν.
    Ακόμα και κακοποιοί που βρίσκονται στις φυλακές της την λοιδορούν.
    Αν ,κατά τύχη,απελαθούν βάζουν τα κλάματα και κάνουν τα πάντα να παραμείνουν (βλ.Πάσσαρης).
    300 δις βαρέλια,και ο λαός ζει με ζωοτροφές,η παιδική θνησιμότητα είναι 35%.
    Έχουν πέσει τα κοράκια πάνω της,Ρωσία,Κίνα, Κούβα,Τουρκία...μέχρι και Ευρωπαϊκά αριστερά κινήματα.
    Ο Ιγκλέσιας των Podemos στην Ισπανία αγοράζει βίλες.
    Αχ,αχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο ρε Κήνσορα. Καλά τους τα λές. Αλλά από που τα ξέρειες εσύ όλα αυτά, για το κοράκια Ρωσία, Κούβα Κίνα και Τουρκία..που πέσανε απάνω, να πιουν το πετρέλαιο. Δεν τα γράφει έτσι το άρθρο που σχολιάζεις.
    Και δεν μου λές, μαζεύεις και εθελοντές, να πάτε να ελευθερώσετε το πετρέλαιο από τον Μαδούρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κ.Αρτεριε ..τι συμβαινει στην χωρα μας ?? Κατι γινεται στους γεννετικους κωδικες...Φευγουν ολοκληρα σκαλοπατια...απ τις ελικες...Εχει γεμισει ο τοπος ...βλαβες... Το 70 % οσων λεγονται ειναι αναιτιες ...ακαταληπτες ασυναρτησιες ...μεταφυσικου χαρακτηρα...Απ το πουθενα στην ...υπαρξη .Μυστηριο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγραψες πάλι. Αλλά η αριστερίλα είναι σαν το βήχα. Δεν κρύβεται η π..να.

      Διαγραφή
    2. Κρις οχι εγω...ο κ.Αστεριος εγραψε λογικα πραγματα...Κι εγω απλα ειχα μια απορια...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.