31/1/19

Ακυρώθηκαν τα σχέδια της Shell για έρευνα υδρογονανθράκων κοντά στο Αργυρόκαστρο

Την απόφαση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε μια προστατευόμενη περιοχή κοντά στο Αργυρόκαστρο στην Αλβανία έλαβε η εταιρεία Shell Upstream Albania η οποία είναι 100% θυγατρική της Royal Dutch Shell. Η απόφαση επήλθε μετά από έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, καθώς και ειδικών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο IBNA.
«Παρά τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία στο οικόπεδο 4, δεν θα προχωρήσει η εξερεύνηση και η γεώτρηση στον περιοχή Ζαγόρι – μια περιοχή κοντά στο Αργυρόκαστρο – καθώς προστατεύεται ως περιοχή από την νομοθεσία της Αλβανίας», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της Shell στην χώρα, Rohan D’Souza.
Η αρχική μελέτη της Shell προέβλεπε το άνοιγμα περίπου 3000 σημείων γεώτρησης πλάτους 9 εκατοστών και βάθους 30 εκατοστών, προκειμένου να εκτιμηθούν οι προοπτικές του υπεδάφους.
Πρόσφατα, ο Αλβανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως η Shell βρισκόταν κοντά στην ανακάλυψη ενός «μεγάλου» κοιτάσματος φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Shpirag, νότια της Αλβανίας. Να υπενθυμίσουμε ότι η σχετική συμφωνία μεταξύ αλβανικής κυβέρνησης και εταιρείας είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2018.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στα σχέδια της Shell είναι να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 42.5 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια επταετία σε ότι αφορά την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου στην γειτονική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.