30/1/19

Σόρος : Τι λέει το Ιδρυμα του μεγαλοεπενδυτή για τη συμφωνία των Πρεσπών και την κυβέρνηση - «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται µετά;»

Με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται µετά;», η έκθεση αυτή του Open Society δίνει τη δική της εκτίµηση για το πώς φτάσαµε στη συµφωνία και ποιες εξελίξεις δροµολογεί αυτή. 

Την ίδια στιγμή που ο Τζορτς Σόρος έχει δαιμονοποιηθεί με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, δημοσιεύεται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση από το Ιδρυμά του για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά» που μετέφρασε το άρθρο, ο διεθνής οργανισµός, που ιδρύθηκε και χρηµατοδοτείται από τον Αµερικανό µεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, έδωσε στη δηµοσιότητα µια αναλυτική µελέτη σχετικά µε το παρασκήνιο της Συµφωνίας των Πρεσπών και την επόµενη ηµέρα αυτής.
Με τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται µετά;», η έκθεση αυτή του Open Society δίνει τη δική της εκτίµηση για το πώς φτάσαµε στη συµφωνία και ποιες εξελίξεις δροµολογεί αυτή.
Το πρώτο κεφάλαιο τιτλοφορείται «Κατανοώντας την ελληνική αντίθεση στην προσέγγιση µε τη Βόρεια Μακεδονία», στο οποίο οι συντάκτες της έκθεσης επισηµαίνουν ότι µετά το 1995 και την Ενδιάµεση Συµφωνία το ζήτηµα στην Ελλάδα κρύφτηκε «κάτω από το χαλί» και -πέραν του Βουκουρεστίου το 2008- δεν συζητιόταν, ιδίως δε µετά το ξέσπασµα της κρίσης το 2010, όταν και τα θέµατα εξωτερικής πολιτικής ουσιαστικά εξαφανίστηκαν από την επικαιρότητα, όπως επισηµαίνει.

Το Open Society παίρνει σαφώς θέση υπέρ της Συµφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η λύση που θα ήθελαν πολλοί Ελληνες (χωρίς, π.χ., να λέγονται «Μακεδόνες» οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, όπως σηµειώνει) δεν θα γινόταν ποτέ αποδεκτή από τις ελίτ και τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας. Η έκθεση ασκεί κριτική στη Νέα ∆ηµοκρατία για τη στάση της κατά της συµφωνίας, ενώ επαινεί ονοµαστικά τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Νίκο Μέρτζο για τη θέση που πήραν υπέρ αυτής.«Είναι ξεκάθαρο από τις δηµοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία σε όλη τη χώρα είναι αντίθετη µε τον συµβιβασµό», παραδέχεται ο διεθνής οργανισµός, ενώ ενδιαφέρον έχει η επισήµανση που κάνει ότι «ο αρχικός κορµός του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό που αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ του 3%) θα δεχόταν κάθε διευθέτηση της διένεξης» (σ.σ.: µεταξύ Αθήνας και Σκοπίων).

Τα οφέλη και οι εκλογές
Η έκθεση αναφέρεται στα οφέλη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα από την επικύρωση της συµφωνίας. Το πρώτο όφελος είναι ότι οι εταίροι της χώρας, όπως υπογραµµίζεται, θα βοηθήσουν ουσιαστικά την κυβέρνηση να χαλαρώσει ορισµένες από τις δηµοσιονοµικές δεσµεύσεις της.Το χαρακτηριστικό απόσπασµα έχει ως εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να τονώσει την εικόνα του ανάµεσα σε ξένους εταίρους κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα µπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για να βελτιώσει το διεθνές πολιτικό κλίµα που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα».

Αναλύοντας το δεύτερο όφελος για τον ΣΥΡΙΖΑ, η έκθεση ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας την προώθησε στο πλαίσιο της πολιτικής και εκλογικής στρατηγικής του.«Το δεύτερο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτό έχει µακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεµένο µε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά για πολλά χρόνια», σηµειώνει το Open Society Foundations. «Η διευθέτηση της διένεξης για το όνοµα και άλλες κινήσεις, όπως η αναθεώρηση του Συντάγµατος, η επαναδιαπραγµάτευση των σχέσεων µεταξύ κράτους και Εκκλησίας, η έµφαση σε µια ατζέντα περισσότερο φιλελεύθερη πολιτικά και επικεντρωµένη στα δικαιώµατα, η ατζέντα κατά της διαφθοράς, η επίθεση στη Ν.∆. για τα δεξιά διαπιστευτήριά της, όλα αποτελούν κοµµάτι της ίδιας τακτικής: να αναδείξουν και να επισηµάνουν τη διάκριση µεταξύ των δεξιών και των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτηµα της ονοµασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συναισθηµατικό θέµα για τους περισσότερους Ελληνες, αποτελεί παράδειγµα της στρατηγικής αυτής». Επιχειρώντας µια εκτίµηση για την επίδραση της συµφωνίας στο εκλογικό αποτέλεσµα, υποστηρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση µε την επίδοσή του το 2015, αλλά κυρίως εξαιτίας άλλων λόγων και όχι εξαιτίας της Συµφωνίας των Πρεσπών».Τοποθετεί τις εθνικές εκλογές «πριν ή παράλληλα µε τις ευρωεκλογές», εκτιµά ότι η Ν.∆. θα κερδίσει την πρωτιά µε διαφορά από πέντε ως δέκα µονάδες και ότι στη Βουλή θα µπουν επίσης, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνηµα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, µε 6%-8% το καθένα. Αφήνει ένα περιθώριο να µπει και ένα έκτο κόµµα στη Βουλή, είτε ένας συνασπισµός ακροδεξιών κοµµάτων είτε η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, όπως σηµειώνει.

Σε σχέση µε τις εξελίξεις στην Ευρώπη, η έκθεση αναδεικνύει τον σηµαίνοντα ρόλο που διαδραµάτισε η Γερµανία για να πείσει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ «να ξεµπλοκάρουν τη διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωµάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας» µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, ιδίως απέναντι στη σθεναρή αντίσταση που προέβαλλε ο Εµανουέλ Μακρόν για την έναρξη ενταξιακών διαπραγµατεύσεων των Βρυξελλών µε τα Σκόπια.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.