21/7/09

Βρείτε τα στο Αιγαίο

Διάλογο για τη διευθέτηση των προβλημάτων που προκαλούν τις εντάσεις στο Αιγαίο προωθεί η Ουάσιγκτον ως το μόνο μέσο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.Οι Αμερικανοί έκαναν γνωστές τις θέσεις τους και στις δύο χώρες, με την υπενθύμιση ότι οι τριβές στο Αιγαίο, που εκδηλώνονται μερικές φορές με επικίνδυνες αερομαχίες, θέτουν σε κίνδυνο τη συνοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντάσεις στο Αιγαίο έχουν απασχολήσει αρκετές συσκέψεις των αρμόδιων αξιωματούχων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Ενας διπλωμάτης δήλωσε στο «Εθνος» ότι αποφασίστηκε να παρακολουθείται πολύ στενά η κατάσταση στο Αιγαίο, όπως αυτή δημιουργείται, και σε καθημερινή βάση.
Βρείτε τα στο Αιγαίο

Στις συσκέψεις αυτές αποφασίστηκε να μη λάβει θέση η αμερικανική κυβέρνηση στην ελληνοτουρκική διαμάχη, καθώς κάποιοι αξιωματούχοι θεωρούν «νόμιμες» τις υποτιθέμενες ανησυχίες της Αγκυρας. Ομως, υπάρχουν και αξιωματούχοι που δεν συμφωνούν με την άποψη αυτή.

Εξάγουν προβλήματα
Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι σημαντικά στελέχη του Κογκρέσου πιστεύουν ότι η Τουρκία επιχειρεί εξαγωγή των προβλημάτων της στο Αιγαίο.

Αμερικανός νομοθέτης προτίθεται να αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα προειδοποιεί ότι η απαράδεκτη στάση της Αγκυρας και οι συνεχείς προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου αποδεικνύουν ότι «πρόκειται για προβληματικό σύμμαχο των ΗΠΑ». Ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει συνομιλήσει με άλλους συναδέλφους του για να συνυπογράψουν την επιστολή προς τον Αμερικανό ηγέτη.

Πάντως, η Ουάσιγκτον θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας και της Τουρκίας συνομιλούν με στόχο την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία.

Τοποθετήσεις
Οι Αμερικανοί πιστεύουν πως τέτοιες συναντήσεις βοηθούν σημαντικά για να αποφευχθούν επεισόδια και περιστατικά, που πιθανότατα θα οδηγούσαν σε μείζονα κρίση.

Οι συζητήσεις, που αφορούν τα ραντάρ του ΝΑΤΟ στην περιοχή, όπως και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στη Σμύρνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Αμυνας Ματ Μπράιζα, που προς το παρόν παραμένει στη θέση του, «καλωσόρισε», όπως είπε στην εφημερίδα μας, «τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αεροπορίας της ελληνικής και της τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο ίδιος κάλεσε την Αθήνα και την Αγκυρα σε διάλογο, τονίζοντας τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες για να βοηθήσουμε τους συμμάχους μας και θα επιμείνουμε στις προσπάθειές μας να προάγουμε απευθείας διάλογο μεταξύ τους».

Επίσης, ο κ. Μπράιζα «παρότρυνε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, στην Τουρκία και την Ελλάδα να εργαστούν από κοινού ώστε να μειωθούν άμεσα οι εντάσεις στο Αιγαίο και να επιλύσουν τα προβλήματα που τροφοδοτούν αυτές τις εντάσεις».

Διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον διευκρίνισε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα απευθύνεται συνέχεια και προς τις δύο πρωτεύουσες, συνιστώντας αυτοσυγκράτηση και αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν σε δυσάρεστες καταστάσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΠΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Απουσία εξωτερικής πολιτικής

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι ακραίες, αλλά ακραία και ανησυχητική για τον τόπο είναι και η πλήρης απουσία εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, προτείνοντας «να μπει πάγος στις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν, και πρέπει να γίνει σαφές από σήμερα, να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι συνεννοήσεις της ΕΕ με την Τουρκία, στον βαθμό που παραμένει μία χώρα, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δεν πολιτεύεται με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας και εξακολουθεί να κατέχει με τα στρατεύματά της ένα τμήμα εδάφους μιας χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να συνεργασθεί και να στηρίξει τις κινήσεις του Κύπριου Προέδρου Δ. Χριστόφια και της κυπριακής κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο πάγωμα του κεφαλαίου «ενέργεια» της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, να στηρίξει επίσης τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΘΝΟΣ

11 σχόλια:

  1. Ποιός χ… των Μπράϊζα και την Ουάσιγκτον μαζί!!! Για να είναι κάποιος μεσολαβητής πρέπει τουλάχιστον να είναι ουδέτερος. Αλλά, ούτε ο Μπράϊζα, ούτε η Ουάσιγκτον είναι ουδέτεροι οπότε γιατί να μας ενδιαφέρουν οι απόψεις τους; Αν θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις της Τουρκίας ρωτάμε την ίδια. Δεν χρειαζόμαστε υπερατλαντικό προξενητή για να τις μάθουμε.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βρείτε τα δηλαδή υποχωρήστε και πάλι ¨ελληνες.
    Δυστηχώς πάσχουμε απο οσφυοκάμπτες πολιτικούς,που μόνο στα Κ.Α.Π.Ι ξέρουν και σηκώνουν ανάστημα και αρθρώνουν λόγο.
    Εδώ καταντήσαμε ένα Νίμιτς να διαπραγματεύεται το ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
    Ξέρετε και κάτι άλλο πιο άσχημο η εξωτερική πολιτική της χώρα μας έχει μετατραπεί σε πολιτική των μυνημάτων...όλο αυστηρα μυνήματα τους στελνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΠΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
    Απουσία εξωτερικής πολιτικής

    Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι ακραίες, αλλά ακραία και ανησυχητική για τον τόπο είναι και η πλήρης απουσία εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, προτείνοντας «να μπει πάγος στις διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση»."
    ------------------------------
    Ρε για κοιτάξτε ποιός μιλάει ; Τι έχουν πάθει αυτοί του ΞΥΡΙΖΑ ; Πίνουν τίποτε ληγμένα ;
    Αυτοί προ καιρού δεν έλεγαν τι τα θέλουμε τα χρήματα για εξοπλισμούς, που είναι πολλά, που είναι έτσι, που είναι αλλιώς ; Ή μήπως νομίζουν ότι τρώμε....βλήτα και δεν τα θυμόμαστε.
    ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ, ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΑΜΥΝΑ ΑΝ ΔΕΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ κ. ΑΛΑΒΑΝΟ ; ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ; ΜΕ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ; ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΟΒΙΣΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΠΟΛΛΟΥΣ ΛΑΘΡΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ;
    ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
    ΡΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΗΚΑΜΕ ;
    ΣΤΟ ΚΛΥΝ ;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. poy nto kako na stamatish h blakeia sthn eksoterikh politikh kai na leitoyrgoyme enomena.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπάρχει τίποτα για να βρούμε με τους Τούρκους σε σχέση με το Αιγαίο.
    12 ναυτικά μίλια ΤΩΡΑ! Σταμάτημα της υποτιθέμενης ένταξης ΤΩΡΑ! Ανγνώριση των Γενοκτονιών ΤΩΡΑ!


    Αμερικανοί αυτά να τα πουλήσετε στην Χαβάη --όχι στην Ελλάδα.
    Κανένας διάλογος κανένας μεσολαβητής.Το ΑΙΓΑΙΟ ήταν, είναι και θα παραμείνει πέλαγος Ελληνικό.

    Δεν χρειαζόμαστε δερβέναγκες.
    Ο μόνος διάλογος γι'αυτό το θέμα τα ΟΠΛΑ αν δεν συμμορφωθούν οι Τουρκαλάδες.

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόλις την στείλουμε να οικουρήσει, θα τα βρούμε, μόνο μην τα βρούμε με τρόπο που δεν θα σας αρέσει κύριοι των ΗΠΑ...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. >>Ρε για κοιτάξτε ποιός μιλάει ; Τι έχουν πάθει αυτοί του ΞΥΡΙΖΑ ; Πίνουν τίποτε ληγμένα ;<<

    Ειδες τι κανουν οι ευρωεκλογες οταν πατωνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 21 Ιούλιος 2009 11:45 πμ

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ἐνδιαφέροντα τά σχόλιά σας, καί γι' αύτό δέν θά ἐπαναλάβω τά ἴδια. Θά προσθέσω τό ἑξῆς ὅμως, οἱ Ἀμερικανοί, καί ἀπό τό ὕφος τοῦ συγκεκριμένου ἄρθρου, μᾶς συμπεριφέρονται σάν δύο κακομαθημένα παιδάκια. Τό τελευταῖο καιρό χαροποιοῦν παραπάνω τό ἄλλο παιδάκι. Λέτε νά ἔχουμε ψυχολογικά προβλήματα σέ λίγο καιρό καί νά χρειαζόμαστε παιδοψυχολόγο; Νά δοῦμε Μπακογιάννη καί Καραμανλῆ μέ πιπίλα;

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Μπάϊντεν σχετικά με την φημολογούμενη Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υποδείξουν σε ένα κυρίαρχο κράτος πώς θα οργανώσει την άμυνά του. Προφανώς εμάς δεν μας θεωρεί κυρίαρχο κράτος. Και να λέμε και του στραβού το δίκιο...δεν είμαστε κυρίαρχο κράτος. Δεν χρειάζεται να απαριθμήσω τους λόγους που δεν είμαστε. Τους ξέρουμε όλοι...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. mass moral progress. Masses live in the world of instincts and emotions too much to be guided by the imperatives of reason, enlightenment , humanism.

    Πόσο δίκιο έχεις να ξερες, όμως δυστηχώς αυτές οι μάζες κάνουν την πλειοψηφία και στα ΄''δημοκρατικά'' πολιτεύματα η πλειοψηφία έχει πάντα δίκιο και αποφασίζει...Σχήμα οξίμορο αλλά έτσι είναι....Τελικά λένε δικτατορία την κυριαρχία δια της βίας των λίγων...και δημοκρατία την απόφαση των πολλών.Ποιος θα μου εξηγήσει όμως όταν οι πολλοί λειτουργούν σαν μάζα τι δημοκρατική συνείδηση μπορούν να έχουν?
    ΧΡιστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.