21/7/09

ΑΝΓΟΣ(ΠΖ) ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ

Κράτησε τις θέσεις του για δύομισι ολόκληρες μέρες, πολεμώντας 1 προς 7 (μια υπεροχή που αν προσθέσουμε και την υπεροπλία του υλικού, αλλά και την συνεχή προστασία από θάλασσα και αέρα των Τούρκων, φαίνεται θαύμα), Οι Τούρκοι, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του Μεχμέτ Αλή Μπιράντ "Απόβαση, Απόβαση", περίμεναν ότι θα έκαναν περίπατο.

ΑΝΓΟΣ(ΠΖ) ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ
Ο Παύλος Κουρούπης γενήθηκε το 1929 στα Δεντρά Μεσσηνίας. Από γονείς αγρότες, είναι το τρίτο κατά σειρά, από τα 6 παιδιά του Γεώργιου και της Ευαγγελίας Κοuρούπη και τα πρώτα του παιδικά χρόνια τα πέρασε στον τόπο που γεννήθηκε,εκεί που έμαθε να τιμά τις αξίες της ζωής και να σέβεται τον ιδρώτα που ποτίζει τη γη. Από μικρός ήθελε να βελτιώνεται και είχε μεγάλη αγάπη για τα γράμματα συνέχισε και τελείωσε το σχολείο στη Καλαμάτα.

Μεγάλο όνειρο του ήταν να ακολουθήσει στρατιωπκή καριέρα αγωνίσθηκε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων που με επιτυχία αποφοίτησε το 1952.Μέσα στην σχολή ήταν υπόδειγμα Εύελπι, και σαν Ανθυπολοχαγός κατέστρωνε σχέδια για το μέλλον με προσωπική βελτίωση και πρόοδο. Με ένα και μοναδικό σκοπό να τιμήσει την στολή που του έδωσε η Πατρίδα και το όνομα της οικογένειάς του με το κύρος την αξιοπρέπεια και την τιμή που αρμόζει να φέρει κάθε έντιμος Έλληνας Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

Το παιδί της Μεσσηνιακής γης με ηθικές αξίες και ιδανικά πάλευε τη ζωή με την Παιδεία.Έμαθε τρεις ξένες γλώσσες ανάμεσα σε στρατιωπκές εκπαιδεύσεις και υπηρεσίες,φοιτώντας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απ' όπου το 1965 αποφοίτησε αριστεύοντας στον τομέα της Νομικής και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου απ' όπου αποφοίτησε το 1967.

Σύντομα δε,ο έρωτάς του με τη Μαρία Καρβούνη κατέληξε σε έναν ευτυχισμένο γάμο από τον οποίο απέκτησαν μία κόρη,την Ευαγγελία.
Το 1972 μετατέθη στην Νήσο Κύπρο όπου τον πρώτο χρόνο υπηρέτησε στο χωρίο Μύρτου και στη συνέχεια υπηρέτησε ως Διοικητής στο 251 ΤΠ Κερύνειας.
Υπερασπίστηκε με πείσμα την πόλη καταφέρνοντας να καθηλώσει την τουρκική απόβαση για 2 μέρες στην ακτή του όρμου Πεντεμίλι διοικώντας 2 μόνο λόχους Πεζικού (σύνολο 645 άνδρες), από τους οποίους οι 345 βρέθηκαν ακριβώς απέναντι στο αποβιβαζόμενο Τουρκικό 50ο Σύνταγμα Πεζικού, με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Καραογλάνογλου (ο οποίος σκοτώθηκε την πρώτη μέρα της απόβασης).


Κράτησε τις θέσεις του για δύομισι ολόκληρες μέρες, πολεμώντας 1 προς 7 (μια υπεροχή που αν προσθέσουμε και την υπεροπλία του υλικού, αλλά και την συνεχή προστασία από θάλασσα και αέρα των Τούρκων, φαίνεται θαύμα), Οι Τούρκοι, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του Μεχμέτ Αλή Μπιράντ "Απόβαση, Απόβαση", περίμεναν ότι θα έκαναν περίπατο.

Οι άνδρες όμως του Κουρούπη, με αυτόν στην πρώτη γραμμή της μάχης τους ανάγκασαν να μείνουν "κουρνιασμένοι" σε μια "λωρίδα" ακτής, μήκους 500 μ. και βάθους μόνο 50 μ., που το σφυροκοπούσαν τα "ένφηλντ" του 251 Τ.Π. του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

'Αντεξαν από τις 5.00 το πρωί της 20ης Ιουλίου έως τις 14.30 το απόγευμα της 22ης, όταν οι Τούρκοι με την προστασία των κανονιών των αντιτορπιλικών τους και την πλήρη κάλυψη από την αεροπορία τους που κατέκαιε με βόμβες ναπάλμ τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς, αποβίβασαν τα άρματα Μ47, που άνοιγαν δρόμο προς Αγ.Γεώργιο και Κερύνεια. Και όπως είναι γνωστό, με "ένφηλντ" δεν σταματάνε τα τάνκς...

Στη συνέχεια αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσουν, μη μπορώντας η λιγοστή δύναμη που αντιστεκόταν να αναχαιτίσει τα τουρκικά άρματα.Υπήρξε η κορυφαία μορφή της μάχης της Κερύνειας,όπου και δέχτηκε καταιγισμό πυρών κατά τη διάρκεια αντεπίθεσης την οποία διέταξε ο ίδιος.

Αγνοείται από τη μάχη αυτή στις 22 lουλίου 1974.

34 χρόνια μετά και οι πολιτείες Ελλάδας και Κύπρου του χρωστούν την αναγνώριση και η ιστορία το δικό του κεφάλαιο δόξας.Οι συμμαθητές του της Τάξης 1952 σε αναγνώριση της γενναιότητάς του κατασκεύασαν και τοποθέτησαν την προτομή του σε κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και έδωσαν το όνομά του σε εφημερίδα που εκδίδει ο σύλλογός τους.

Η σύζυγός του Μαρία Κοθρούπη αντάξια σύζυγος Μεγάλου Έντιμου και γενναίου 'Έλληνα Αξιωματικού επανειλλημένως έχει δηλώσει « είμαι εδώ και αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι το τέλος μου,μέχρι να μαθευτεί η Αλήθεια».

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ ΤΟΥ
ΠΑΥΛΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΗ

Στις 27 Μαρτίου 1995, ο δημοσιογράφος Πέτρος Κασιμάτης αποκάλυψε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» το συγκλονιστικότερο, έως τότε, ντοκουμέντο.

Η ΕΥΠ είχε εντοπίσει, μέσω ενός Έλληνα συνταγματάρχη ο οποίος προσποιείτο τον ιχθυέμπορο, έξι αγνοουμένους στο Μπολού της Τουρκίας και άλλους επτά στο Ντενιζλί.

Ο συνταγματάρχης, ονόματι Γιαννόπουλος, μίλησε για λίγο με την πρώτη ομάδα, αφού δωροδόκησε τους δεσμοφύλακες.Όλοι τους ήταν σε άθλια κατάσταση. Ένας από αυτούς ήταν ο ταγματάρχης Παύλος Κουρούπης.

Κατά τον Κασιμάτη, η ΕΥΠ οργάνωσε επιχείρηση απεγκλωβισμού τους, η οποία απέτυχε, και ένας από τους άνδρες που έλαβαν μέρος έπεσε νεκρός σε ανταλλαγή πυρών με τους Τούρκους.

Ο συγγραφέας Ιωάννης Βαρνάκος γράφει σχετικά: «Στον σχεδιασμό της ΕΥΠ υπήρχε ειδικό κεφάλαιο για τον απεγκλωβισμό των αγνοουμένων. Εγιναν και επαφές με τα ειδικά τμήματα επιχειρήσεων της «Mossad». Απέμενε το τελευταίο σκέλος, η εκτέλεση της επιχείρησης. Όμως κάποιοι δεν θέλησαν να διαταράξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
agnooumenoi74.gr

6 σχόλια:

  1. Γιατί θα ήθελαν να τους κρατούν τους αγνοούμενους ? Ποιό σκοπό εξυπηρετεί αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενας Ελληνας Αξ/κος αιχμαλωτος ανεβαζει το ηθικο των μογγολων...ιδιως εκεινες της ημερες,και οπου ολοι ειχαν μια σφαιρα κρυμενη στην πανω δεξια τσεπη ....
    manos141

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Σάββα,αν και γνωρίζω ότι η θέση σου είναι δύσκολη στο θέμα θα ήθελα πολύ να μας πεις αν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν ακόμη αιχμάλωτοι της Κύπρου σε τουρκικά στρατόπεδα...Πολλά είχαν ακουστεί για τις δεκαετίες '80-κυρίως-και '90,αλλά μέχρι σήμερα,είναι δυνατόν?Γιατί???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από παλιότερη δήλωσή μου στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

    «Συμμετείχα, όντως, σε κάποιες από τις πολλές προσπάθειες που αποσκοπούσαν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Κατά την άποψή μου οι αποστολές αυτές ήταν σημαντικές για την ψυχή των αγνοουμένων και για τις χιλιάδες των συγγενών τους».
    «Κατεβλήθησαν», είπε, «τεράστιες προσπάθειες για να εξεταστούν μία προς μία οι πληροφορίες αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε ίχνη στην Τουρκία για ζώντες αγνοουμένους. Ίχνη βρέθηκαν επί κυπριακού εδάφους και σε όλες τις περιπτώσεις που ερευνήθηκαν για περίοδο περίπου 6-7 χρόνων που είχα προσωπική ανάμειξη, οι αγνοούμενοι σκοτώθηκαν και θάφτηκαν. Όλοι οι φάκελοι που εξετάστηκαν, παραδόθηκαν στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
    Σύμφωνα με τον ίδιο, στους φακέλους, ανάμεσα σε άλλα στοιχεία, περιλαμβάνονταν και οι τοποθεσίες στις οποίες δημιουργήθηκαν οι ομαδικοί τάφοι στους οποίους θάφτηκαν οι αγνοούμενοι. Από εκεί και πέρα το θέμα ετύγχανε πολιτικού χειρισμού. Δεν ρώτησα, δεν έμαθα και ούτε θέλω να μάθω τι έπραξε η επίσημη πλευρά για όσα στοιχεία παραδώσαμε, επειδή εμπιστεύομαι τόσο την κυβέρνηση της Κύπρου όσο και την κυβέρνηση της Ελλάδας, προσθέτει.
    Σε παρατήρηση ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να γνωρίζει τα σημεία των ομαδικών τάφων που αναζητούνται αυτήν την περίοδο, επανέλαβε ότι οι φάκελοι με τα στοιχεία παραδόθηκαν. «Δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο», πρόσθεσε.
    Όταν ρωτήθηκε, πόσοι αγνοούμενοι έχουν ταφεί στις κατεχόμενες περιοχές, απάντησε ότι ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες. Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν δηλωμένοι περίπου 1.490 αγνοούμενοι (μετά την αφαίρεση 126 από αυτούς) και άλλοι περίπου 500 πεσόντες και ερωτηθείς κατά πόσον στις εκατοντάδες θαμμένους στα κατεχόμενα περιλαμβάνονται και πεσόντες, είπε ότι περιλαμβάνονται μόνο όλοι όσοι συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι και εκτελέστηκαν και όχι οι πεσόντες κατά την εισβολή. Ίσως, μετά το θέμα των αγνοουμένων, θα έπρεπε να εξεταστεί και το ζήτημα των εκτελέσεων αιχμαλώτων κατά παράβαση των διεθνών νόμων και το δίκιο του πολέμου, είπε ο κ. Καλεντερίδης. Όταν τον ρωτήσαμε, ποίος ήταν ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος είπε ότι σε έναν τάφο θάφτηκαν πέραν των 100 αγνοουμένων. Όταν ζητήσαμε να διευκρινίσει κατά πόσον αφορά τους Ασσιώτες που εκτελέστηκαν, είπε ότι αναφέρεται σε άλλη περιοχή. «Μιλάμε για μυστικά του κράτους και δεν επιθυμώ να αναφερθώ».


    Εντοπίστηκαν ομαδικοί τάφοι
    Ο ΚΥΡΙΟΣ Σάββας Καλεντερίδης αναφέρει ότι εντοπίστηκαν τα σημεία πού παραδόθηκαν όσοι συνελήφθησαν τότε αιχμάλωτοι, αλλά δεν βρέθηκε ο χώρος πού σκότωσαν τους αγνοούμενους, ούτε και πόσοι από αυτούς δηλώθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη. Για κάποιους υπήρχαν πληροφορίες ότι επιβιβάστηκαν σε πλοία και μεταφέρθηκαν στη Μερσίνα ή και αλλού, αλλά από εκεί και πέρα χάνονται τα ίχνη τους.
    Όταν ρωτήσαμε τον κ. Καλεντερίδη αν πιστεύει ότι υπάρχουν ζώντες αγνοούμενοι, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να αναλάβει την ευθύνη να δηλώσει αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν ζώντες αγνοούμενοι. Ούτε καν εκτίμηση είναι σωστό να κάνουμε γι' αυτό το θέμα, είπε. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι στο τάδε σημείο είναι θαμμένοι περίπου τόσοι... Αν γίνουν εκσκαφές, αν βρεθούν τα λείψανά τους και ταυτοποιηθούν και δούμε ότι τόσοι είναι πιστοποιημένοι νεκροί θα μιλάμε για τόσους αγνοούμενους. Τώρα, δεν μπορούμε να μιλάμε με εικασίες». Όταν εκλήθη να εκτιμήσει πόσοι αγνοούμενοι είναι θαμμένοι στην κατεχόμενη Κύπρο, ανέφερε ότι ο αριθμός τους θα υπερβαίνει τους χίλιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η σύζηγος του κου Κουρούπη ''νομίζω'' πως δήλωσε ότι έιχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον άντρα της μέσα από την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ένα θέμα που ακόμα υποθάλπτει πολλά μα πάρα πολλά συμφέροντα όλων δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στο εκατομμύριο να ανοίξουν στόματα για αγνοούμενους που πιθανόν ζουν.Θα ήταν σαν να πυροδοτούσε οποίος το έλεγε την σκανδάλη για ανάφλεξη στο Αιγαίο...
    Με την κοινή λογική θα πω ότι σίγουρα υπάρχουν όπως υπάρχουν ακόμα Πόντιοι και Ελληνες στα Τουρκικά εδάφη που δεν μιλάνε Ελληνικά γιατι τους απαγορεύεται και γιατί φοβούνται ...Ποιος όμως έχει τα κότσια να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και αν υπάρχει κάποιος ποιοι θα είναι εκείνοι που θα τον στηρίξουν για να το κάνει...Σε μια περίοδο που η λέξη ήθος , αξία , τιμή έχει χαθεί και από τα λεξικά δεν νομίζω ότι θα μπορεσει κανείς να βουτήξει τόσο βαθιά μέσα στο βούρκο και να βγει ζωντανός.
    ΧΡιστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.