30/3/10

Ολες αυτές οι θυσίες για... 0,3%;



του Δελαστίκ
Παντελώς αδιάφοροι αποδείχθηκαν χθες οι κερδοσκόποι απέναντι στις αβάσιμες θεωρίες περί «μαξιλαριού προστασίας», που δήθεν προσέφεραν στην ελληνική οικονομία οι ηγέτες της ευρωζώνης, με την κάκιστη για τη χώρα μας απόφαση που υιοθέτησαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ψυχρολουσία περίμενε την κυβέρνηση Παπανδρέου καθώς απευθύνθηκε στις αγορές για να δανειστεί εκδίδοντας επταετές ομόλογο. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε μετά βίας στο 5,9% και η προσφορά αγοραστών ήταν κατά πολύ μικρότερη από τις δύο προηγούμενες φορές: η κυβέρνηση ζητούσε 5 δισεκατομμύρια ευρώ και προσφέρθηκαν μόλις 7 δισεκατομμύρια, ενώ τον Ιανουάριο η προσφορά ήταν πενταπλάσια και τον Μάρτιο τριπλάσια (5ετές και 10ετές ομόλογο αντιστοίχως).


Αποδείχθηκαν έτσι φρούδες οι ελπίδες ότι η λαίλαπα αντεργατικών και φορολογικών μέτρων και η απόφαση των «16» της Ευρωζώνης θα οδηγούσαν σε άξια λόγου αποκλιμάκωση των επιτοκίων με τα οποία δανείζεται η χώρα μας. Δυστυχώς, τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Ας μην κρυβόμαστε. Το επιτόκιο 5,9% είναι αποκαρδιωτικό. Αδικαιολόγητα υψηλό από οικονομική πλευρά. Απέχει 2,15% από το αντίστοιχο 3,75% το επταετών ομολόγων της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ ακόμη και τα 7ετή ομόλογα της Πορτογαλίας, της χώρας που είναι στη χειρότερη κατάσταση μετά την Ελλάδα, δόθηκαν με επιτόκιο 4,35%, μόλις 0,6% περισσότερο από της Γερμανίας.

Οσον αφορά δε τα 7ετή ομόλογα της Ισπανίας -χώρα που έχει έλλειμμα 11,4% έναντι του 12,7% της Ελλάδας- αυτά εκδόθηκαν με επιτόκιο 3,8%. Μόνο... 0,05% περισσότερο από τα γερμανικά! Ανθρακες ο θησαυρός, λοιπόν. Υποστηρίζαμε χθες ότι «οι ηγέτες της ευρωζώνης έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να ενθαρρύνουν τους... κερδοσκόπους, αποφασίζοντας ότι ούτε τα κράτη της ΕΕ θα μας δανείσουν ποτέ με το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης».

Δυστυχώς, το επιτόκιο με το οποίο υποχρεώθηκε να δανειστεί η κυβέρνηση δικαίωσε την εκτίμηση αυτή.

Υποστηρίζαμε επίσης ότι η εξαιρετικά ευνοϊκή για τις ευρωπαϊκές και ακόμη περισσότερο για τις ελληνικές τράπεζες απόφαση Τρισέ «δεν έχει καμία απολύτως οργανική σχέση με το κρισιμότατο σήμερα για την ελληνική κυβέρνηση ζήτημα, με τι επιτόκιο θα δανείζεται». Το 5,9% επιβεβαίωσε, δυστυχώς, την ορθότητα και αυτής της εκτίμησης.

Το ζήτημα δεν είναι όμως η ορθότητα της μιας ή της άλλης άποψης. Εδώ ανακύπτει άλλο, πολύ σοβαρότερο, ζήτημα πολιτικού χαρακτήρα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, χωρίς η κυβέρνηση Παπανδρέου να έχει εξαγγείλει κανένα από τα σφοδρότατα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που έχει υιοθετήσει σήμερα, εν μέσω θύελλας κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον της χώρας μας είχε βγει να δανειστεί. Μόλις 5 δισεκατομμύρια ευρώ ζητούσε, αλλά περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ της προσφέρθηκαν μέσα σε τρεις ώρες, με επιτόκιο 6,2%.

Στο δίμηνο που μεσολάβησε, το διεθνές κύρος της χώρας καταρρακώθηκε σε απίστευτο βαθμό. Το εισόδημα μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού υφίσταται βίαιη μείωση. Ολος ο ελληνικός λαός φτωχαίνει εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής. Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνονται οι συντάξεις. Ταμεία απειλούνται με κατάρρευση καθώς κατά δεκάδες χιλιάδες τρέχουν πανικόβλητες να συνταξιοδοτηθούν οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι. Η χώρα κυλάει σε κατάσταση κατάθλιψης και μιζέριας.

Ολα αυτά γίνονται για να πέσει το επιτόκιο δανεισμού κατά... 0,3%; Χίλιες φορές προτιμότερο οι κυβερνητικοί φωστήρες να είχαν πάρει και τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ που τους προσφέρθηκαν τον Ιανουάριο, να είχαμε έτσι ξεμπλέξει με το κρίσιμο σημείο του φετινού δανεισμού (κάλυψη των 20 και κάτι δισεκατομμυρίων των τοκοχρεολυσίων Απρίλη - Μάη) και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μην είχε υποχρεωθεί να πουλήσει τη σοσιαλιστική ψυχή της στον δεξιό διάβολο της νεοφιλελεύθερης ΕΕ!

Να μην είχε πάρει κανένα από τα αντεργατικά μέτρα. Μόνο εκείνα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, με τα οποία συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Γιατί όμως δεν πήρε τα 25 δισεκατομμύρια τον Ιανουάριο και άρχισε αυτή την ανόητη ιστορία με την προσφυγή στο ΔΝΤ που αποδείχθηκε μπούμερανγκ; Μόνο από πολιτική ανικανότητα ορθής εκτίμησης της κατάστασης; Μήπως πρέπει να ευχηθούμε να ήταν μόνο αυτό; Τι να πει κανείς...

Αποτυχία
Ανάγκη αλλαγής της πολιτικής

Παταγώδη αποτυχία σημείωσε η πολιτική της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, αναφορικά με τον δανεισμό του κράτους. Η πολιτική της τυφλής υπακοής της κυβέρνησης Παπανδρέου στις απαιτήσεις της Μέρκελ και της Κομισιόν αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν συνεπιφέρει τίποτα θετικό για τη χώρα και τον λαό μας. Μας οδηγεί στη μιζέρια. Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει αμέσως. Με άλλο πρόγραμμα εξελέγη το ΠΑΣΟΚ. Με ένα πρόγραμμα που έδινε ελπίδες για καλύτερο μέλλον σε ευρύτατες μάζες ψηφοφόρων, όπως απέδειξε το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Γ. Παπανδρέου εγκατέλειψε το πρόγραμμά του, υποκύπτοντας σε πιέσεις συντηρητικών κύκλων. Αυτή η υποχώρησή του αποδεικνύεται καταστροφική.
ETHNOS.GR

8 σχόλια:

  1. ...ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ Ο Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ “ΕΚΘΕΣΕΙ” ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΧΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΗΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΤΗ
    ΩΣΤΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ “ΣΠΡΕΝΤΣ” ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ.
    ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ
    Η Wall Street Journal
    ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ
    ΟΛΟΦΥΡΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...




    “Ο ΓΑΠ παρέλαβε τα spreads στις 130 μονάδες και τα εκτόξευσε στις 400 μονάδες. Έκαναν εκτίμηση του ελλείμματος για το 2009 12,7 χωρίς να μας πούνε τελικά πόσο έκλεισε. Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο ήταν 0,1 και πήγε 3 Φώναζε παντού ότι πτωχεύσαμε και ότι δεν θα μπορέσουμε να δανειστούμε. Μας μείωσε τους μισθούς και τις συντάξεις. Αύξησε τον ΦΠΑ Αύξησε τα καύσιμα. Μας έκανε όλους να τρέξουμε στις τράπεζες να σηκώσουμε τα Ευρώ. Απειλούσε ότι θα πάμε στο ΔΝΤ (άραγε ποιόν;) Και στο τέλος μας είπε ότι συμφώνησε με τη ΕΕ σε μια λύση “έσχατης ανάγκης” με εποπτεία ΔΝΤ που τελικά δεν θα την χρησιμοποιήσουμε και θα πάμε για δανεισμό στις αγορές.”...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συνιστούσα στον κ. Δελαστικ, δίωρη καθημερινή θεραπεία, με MOUGA Channel.

    Λίγη δόση Τρεμη, λίγη με Καμπουρακη, λίγο περισσότερη με Τσίμα, και μετά από λίγες μόνο μέρες ο κ. Δελαστικ θα έχει θεραπευτεί, πλήρως, αναγνωρίζοντας ότι τα συνεχή ταξίδια του PM έσωσαν την χώρα από την χρεωκοπία.

    Το χαμόγελο της εθνικής αυτοπεποίθησης θα επιστρέψει στα χείλη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πότε έχει ξαναγίνει τόσο μεγάλη δυσφήμιση των Ελλήνων στα χρονικά της ιστορίας; Την εποχή πριν και μετά το 1204; Τέτοιος εξευτελισμός πότε έχει ξαναγίνει; Το πλήγμα από αυτή την ιστορία είναι τεράστιο, και εμείς οι ίδιοι έχουμε τη μεγαλυτερη ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

    nikpim

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. gregoir απλά φαίνεσαι αστείος με τις χαζομάρες που λες και τουλαχιστον λογική 15χρονου.
    Έχει πολύ δίκιο ο Δελαστίκ,με τις επιλογές της κυβέρνησης (θέλω να πιστεύω ότι το κόμμα του θα συμμαζέψει τον GAP, για αυτό δεν λέω ΠΑΣΟΚ)του χρόνου και του παραχρόνου η κρίση θα μεγαλώσει. Είναι τέτοια η χαζομάρα που τους δέρνει που σαν λύση βρήκαν να μαζέψουν και άλλο χρήμα κυρίως από την αγορά ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ,ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ,ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΡΑ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ!!! ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΘΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ!! ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΟΥΣ 14 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΕΧΝΗΤΑ ΟΤΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΕ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΟΣΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ (??????????) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ!!!

    MIX+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mix+ προσπάθησε να με γράφεις σωστά.
    Είναι gregoire ή απλά Γρηγόρης....


    Οσο για το ποιος έχει λογική 15χρονου σε αφήνω να το ανακαλύψεις μόνος σου.
    Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να διαβάσεις, τι έχω γράψει στο παρελθόν, για το πνευματικό επίπεδο, η μάλλον την πνευματική ηλικία του πρωθυπουργού μας, αλλά και για την δημοσιογραφική επάρκεια των "τάχα" ΜΜΕ.

    τρομάρα μας.

    Σκέψου, λίγο, πριν γράψεις, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. to moro m auti ti fatsa prepei na einai o papandreou otan itan mikros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς προηγούμενο Ανώνυμο. (10.04)
    Μπά δεν νομίζω η φωτογραφία να αφορά τον πρωθυπουργό-βρέφος. Διότι το βρέφος έχει ύφος απογοητευμένο, ενώ ο πρωθυπουργός μας είναι πάααντα αισιόδοξος!!! Εδώ θεωρεί την απόφαση Συνόδου Κορυφής, ¨"ιστορική νίκη"... ΄Στο τέλος θα ονοματίσει και την καταστροφή, πολιτικό του θρίαμβο...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.