31/3/10

Δημοσίευμα - φωτιά της "Βολκάν"

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας " Βολκάν", σχετικά με το περιεχόμενο των τρεχουσών διαπραγματεύσεων στο κυπριακό , αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται σε επτά κεφάλαια με τα συμφωνηθέντα σημεία τα οποία σύμφωνα με την " Βολκάν " είναι τα εξής:

Κεφάλαιο κυριαρχίας:
Δεν έχει εξασφαλιστεί τελική συμφωνία. Η τουρκοκυπριακή πλευρά συμφωνεί για τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα της προτεινόμενης λύσης και προσεγγίζει την ιδέα του ομόσπονδου κρατιδίου. Σύμφωνα με την ¨Βολκάν¨ ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας αναμένει ¨κατευθυντήριες γραμμές¨ από έλληνες νομικούς και το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Κεφάλαιο εξωτερικών σχέσεων:
Δεν έχει εξασφαλιστεί τελική συμφωνία. Η τουρκοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζει αυξημένες αρμοδιότητες στα ομόσπονδα κρατίδια στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει γερμανικό μοντέλο και επιμένει στην κεντρική θέση της κεντρικής κυβέρνησης.

Ομοσπονδιακές εξουσίες:
Επιτεύχθηκε συμφωνία στα εξής σημεία: Τελωνεία, φόροι, Κεντρική Τράπεζα, μετεωρολογία, ενιαίος εναέριος χώρος (FIR), θαλάσσιο δίκαιο και εμπόριο, τηλεπικοινωνίες, υπηκοότητα, διαβατήρια, μετανάστευση, απελάσεις, ζητήματα που αφορούν την αστυνομία, αμνηστία, αρχαιολογία, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, διπλωματία, διάφορα κοινωνικά, ποινικά και οικονομικά ζητήματα και θέματα που αφορούν τις υποδομές. Ο κ. Ταλάτ επιμένει στην ίση εκπροσώπηση των τουρκοκυπρίων στο σώμα της αστυνομίας.

Αντιπροσώπευση:
Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει για κατώτερο όριο τουρκοκυπριακών ψήφων για την ψήφιση κάθε νόμου.

Κυβέρνηση:
Οι δυο πλευρές συμφωνούν στο γεγονός ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος δεν θα πρέπει να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας. Παραμένουν σημεία ασυμφωνίας σε διάφορα πεδία.

Ομοσπονδιακός μηχανισμός επίλυσης ασυμφωνιών:
Δεν έχει συζητηθεί ακόμη διεξοδικά. Ο κ. Χριστόφιας επιθυμεί να λάβει υπόψη τις απόψεις των κομμάτων.

Ιεραρχία Νόμων:
Συμφωνήθηκε η ανωτερότητα του ευρωπαϊκού δικαίου και του ομοσπονδιακού συντάγματος.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
ενημέρωση 16/9/2016

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση. Σχόλιο από "άγνωστο" ή "unknown" θα διαγραφεί.

Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.

Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.