31/3/10

Καμπανάκι ΔΝΤ σε Ιταλία - Γερμανία


Εύθραυστη η οικονομική τους ανάκαμψηΕκκληση ΔΝΤ στην Ιταλία να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα. Στη φωτογραφία η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.
Σε τροχιά «εύθραυστης» οικονομικής ανάκαμψης βρίσκονται δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης -Γερμανία και Ιταλία- όπως διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για το γερμανικό ΑΕΠ, ενώ απηύθυνε έκκληση στην Ιταλία να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.
Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Γερμανίας κατά 1,2% φέτος και επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 1,7% το 2011, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης 1,5% στη Γερμανία το 2010.
«Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι ήπια και εύθραυστη, αντικατοπτρίζοντας την εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την εξαγωγική ζήτηση, αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα», αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ απευθύνει έκκληση στην Ιταλία να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμα και να καταστήσει πιο ανταγωνιστική την οικονομία, προειδοποιώντας ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας θα χρειασθεί περισσότερα κεφάλαια.
Στην ετήσια έκθεσή του, το ΔΝΤ επιδοκίμασε την ιταλική κυβέρνηση που αντιστάθηκε στον πειρασμό να δαπανήσει μεγάλα ποσά σε μέτρα οικονομικής στήριξης, που θα είχαν διογκώσει το κρατικό χρέος στο 115% του ΑΕΠ. Παρ' όλα αυτά, προειδοποίησε ότι τα σχέδια για μείωση του ελλείμματος από 5,3% πέρυσι σε κάτω του 3% μέχρι το 2012 βασίζεται σε αισιόδοξα «σενάρια» ανάπτυξης.
Στη Γαλλία, η στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε αρχικές εκτιμήσεις για ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο, ενώ στο σύνολο του 2009, η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε 2,2%. Εξάλλου, η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΑΑΑ της χώρας, προειδοποιώντας όμως για σημαντική αύξηση του δημοσίου χρέους.
Στην Πορτογαλία, η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στο 0,4% φέτος -έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 0,7%- και 0,8% το 2011, επικαλούμενη περιορισμένη εγχώρια κατανάλωση και ζήτηση.
Αλλά και η ισπανική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει με βραδείς ρυθμούς φέτος, εξαιτίας της κρίσης στην κτηματαγορά, το υψηλό χρέος ιδιωτικού τομέα και το έλλειμμα προϋπολογισμού.
Στον αντίποδα, η βρετανική οικονομία ανέκαμψε στο τέταρτο τρίμηνο με ρυθμούς ταχύτερους των προβλέψεων.
NAYTEMPORIKI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
ενημέρωση 16/9/2016

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση. Σχόλιο από "άγνωστο" ή "unknown" θα διαγραφεί.

Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.

Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.