31/3/10

Πολιτικές & Διπλωματικές συνέπειες της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας

Ανάλυση του διπλωματικού συντάκτη James Morrison (στήλη Embassy Row των Washington Times) στη μηνιαία εφημερίδα WASHINGTON DIPLOMAT, με τίτλο “Armenia – Turkey genocide battle rears its head again in US politics”, αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων κατά την κατάρρευση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και στις επιπτώσεις που αυτή έχει επιφέρει, αλλά και στην έντονη διπλωματική κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Η απόφαση της Επιτροπής έχει προκαλέσει εντονότατη αντίδραση από την τουρκική πλευρά, με την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, ο οποίος δεν αναμένεται να επιστρέψει, αν η Τουρκία δεν πεισθεί ότι η απόφαση παγώσει, αναφέρει ο δημοσιογράφος. Επιπλέον, η απόφαση θέτει σε κίνδυνο τις αμερικανό – τουρκικές σχέσεις, με τις ΗΠΑ να κινδυνεύουν να χάσουν τη συνεργασία ενός πολύτιμου συμμάχου σε κρίσιμες περιοχές, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και τη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα κινδυνεύει η προσέγγιση Αρμενίας – Τουρκίας. Παρά όλες αυτές τις επιπλοκές, η Βουλή αποφάσισε να προχωρήσει με αυτήν την απόφαση, καθώς τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Berman, όσο και η πρόεδρος της Βουλής Pelosi αντιπροσωπεύουν έναν μεγάλο αριθμό άρμενο – αμερικανών ψηφοφόρων.

Το αρμενικό λόμπι στην Αμερική (Armenian National Committee of America, Armenian Assembly of America) καταβάλλει μακροχρόνιες προσπάθειες για την υιοθέτηση μιας τέτοιας απόφασης και θεώρησε ότι με την εκλογή Ομπάμα είχε πολλές πιθανότητες να πετύχει το στόχο του, καθώς τόσο ο Ομπάμα, όσο και η Κλίντον προεκλογικά είχαν μιλήσει για αρμενική γενοκτονία. Ωστόσο, μετά την εκλογή τους υπαναχώρησαν, πράγμα που έχει προκαλέσει την απογοήτευση της άρμενο – αμερικανικής κοινότητας, η οποία πιθανώς να «τιμωρήσει» τους δημοκρατικούς στις επερχόμενες εκλογές για τη Γερουσία, αν και αποτελεί παραδοσιακή υποστηρίκτριά τους. Ήδη στις εκλογές για τη θέση του Edward Kennedy στη Γερουσία, οι Άρμενο – αμερικανοί της Μασαχουσέτης ψήφισαν υπέρ του ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Το τουρκικό λόμπι είχε επίσης κινητοποιηθεί έντονα, με τον Τούρκο πρέσβη Tan να ηγείται των προσπαθειών για την απόσυρση του ψηφίσματος. Η τουρκική πλευρά άσκησε πιέσεις και μέσω δύο ισχυρών πρώην βουλευτών, τον ρεπουμπλικάνο Dennis Hastert (πρώην πρόεδρο της Βουλής) και τον δημοκρατικό Richard Gephardt (πρώην επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής), ενώ ακόμη απευθύνθηκε και στις εβραϊκές οργανώσεις στην Ουάσιγκτον. Το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας, μάλιστα, δημοσίευσε έκθεση, με την οποία παρότρυνε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση.

Το άρθρο αναφέρει ακόμη την άποψη πολλών αναλυτών ότι το ζήτημα έχει καταλάβει μια δυσανάλογη θέση στην αμερικανική πολιτική και διακινδυνεύει χωρίς λόγο να τραυματίσει τις σχέσεις με έναν σημαντικό σύμμαχο (Τουρκία). Συγκεκριμένα, ο Alon Ben –Meir, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο παν/μιο της Ν. Υόρκης, σημειώνει ότι δυστυχώς η απόφαση της Επιτροπής της Βουλής έχει υπέρ – πολιτικοποιηθεί, μειώνοντας το ηθικό της έρεισμα. Αν σκοπός της Βουλής ήταν να καταδικάσει ηθικά τις σφαγές και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα έπρεπε να το έχει κάνει και για άλλες περιπτώσεις, όπως το Σουδάν, η Ρουάντα, η Αλγερία και τα Βαλκάνια.
http://e-dragoumanos.gr/?p=4363

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.