31/3/10

Θερμό πολιτικό καλοκαίρι στην Τουρκία και στο βάθος πρόωρες εκλογές.

Την πολυσυζητημένη πρότασή της για αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε στη συνταγματική επιτροπή της τουρκικής Βουλής το κυβερνών κόμμα, οξύνοντας κι άλλο την αντιπαράθεση με δικαστικούς, στρατό κι αντιπολίτευση.Παρά τις έντονες αντιδράσεις δικαστικών και αντιπολίτευσης, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος. "Δεν βάλαμε μόνο το χέρι στη φωτιά, αλλά ολόκληρο τον εαυτό μας" για τον σκοπό της αναθεώρησης είπε ο πρωθυπουργός.

Η πρόταση της Συνταγματικής Αναθεώρησης ουσιαστικά προβλέπει έναν πανίσχυρο πρόεδρο που θα έχει δικαίωμα να διορίζει και να απομακρύνει μέλη του Ανώτατου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ενώ το πρώτο θα έχει το δικαίωμα να δικάσει τον αρχηγό και τους επιτελάρχες των ενόπλων δυνάμεων. Ακόμη, τα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα είναι 17, από τα οποία τα 14 θα επιλέγονται από τον πρόεδρο και τα υπόλοιπα τρία από τη Βουλή. Επίσης, η υπόθεση απαγόρευσης λειτουργίας ενός κόμματος θα δικάζεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο μόνον αφού ανάψει το «πράσινο φως» διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή της οποίας επικεφαλής θα είναι ο πρόεδρος. Η πρόταση προβλέπει ακόμη την αύξηση των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστικών και Εισαγγελέων από επτά σε 21, από τα οποία θα διορίζει η Βουλή τα 14 και ο πρόεδρος τα τέσσερα.Το περίβλημα άρθρων εκδημοκρατισμού, όπως το δικαίωμα απεργίας και άλλα δεν φαίνεται να συγκινούν την αντιπολίτευση.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ κατήγγειλε ότι "το ΑΚP πεφτει πάνω στον λαό όπως ένα φορτηγό με σπασμένα φρένα" και προέβλεψε ότι "ο λαός θα πει 'όχι' στο ΑΚP, που επιχειρεί να χειραγωγήσει το ανώτατο δικαστήριο".Ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να αναγκάσει την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση.

Ο ηγέτης των εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί χθές εκτόξευσε βαρύτατες κατηγορίες κατά του Ερντογάν και του κόμματός του. "Προκύπτει -είπε- ότι σκοπός τους είναι, εάν τα καταφέρουν, να αποφύγουν να λογοδοτήσουν μελλοντικά, ανοίγοντας τον δρόμο της ασυδοσίας, της αρπαχτής και της ληστείας".

Επικριτικός εμφανίστηκε χτες και ο Γκιούλ χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστική την προτεινόμενη αλλαγή σχετικά με το δικαίωμα του προέδρου να διορίζει πολίτη στη θέση του επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Η συγκεκριμένη πρόταση αποσύρθηκε, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι παραμένει ανήσυχος αφού συνέστησε στους συντρόφους του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προσοχή γύρω από την αναθεώρηση, τονίζοντας ότι όλοι θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα και επομένως οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η συζήτηση στη Βουλή γύρω από την αναθεώρηση του Συντάγματος αναμένεται να ξεκινήσει σε μια εβδομάδα, ενώ η σχετική ψηφοφορία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου.Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να διενεργήσει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου ώστε να λάβει τη λαϊκή στήριξη.Αν υπολογιστεί ότι με την πρόσφατη τροποποίηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απαιτούνται 60 μέρες από την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό σημαίνει ότι αναμένεται ένα θερμό πολιτικά καλοκαίρι, με εκρηκτικές αντιπαραθέσεις κοσμικών και κυβέρνησης.

Το τοπίο θυμίζει το σκηνικό που είχε προετοιμάσει το έδαφος για τις εκλογές του 2007
To εμπορικό έλλειμα της Τουρκίας εκτινάχθηκε στα στα $3,31 δισ. δολλάρια, ο πληθωρισμός και η ανεργία καλπάζουν, το δημοκρατικό άνοιγμα προς τους Κούρδους κατέρρευσε, οι Αλεβίτες αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το άνοιγμα που επιχειρεί η Τουρκική Κυβέρνηση, η αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας και το ξέσπασμα Ερντογάν για απέλαση 100,000 Αρμενίων το οποίο γκρέμισε το φιλελεύθερο προσωπείο του, οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν περίπου 30% μείωση του ποσοστού του ΑΚΡ ώστε ακόμα και άν κερδίσει τις επόμενες εκλογές δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, συντείνουν στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών.

Αφορμή το μπλοκάρισμα της Συνταγματικής αναθεώρησης απο το Συνταγματικό Δικαστήριο.Ο ρόλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος σε σχέση με το ΑΚΡ όσο και αν φαίνεται παράδοξο είναι επικουρικός, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εκλογική επιτυχία του 2007 με την δημιουργία τεχνητής κρίσης η οποία και προκάλεσε τις πρόωρες εκλογές.

Το ΑΚΡ και ο Ερντογάν θα ακολουθήσουν τον γνωστό δρόμο αυτόν της θυματοποίησης με βασικό επιχείρημα αυτό της "συνταγματικής αναθεώρησης".

Megatv,agelioforos.gr,firat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.