30/3/10

Μισόκλειστα τα ηλεκτρονικά μάτια στο Αιγαίο

Τα ηλεκτρονικά «μάτια» για την παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας στο Αιγαίο παραμένουν εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια «μισόκλειστα».

Συγκεκριμένα, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του γενικού γραμματέα Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Θανάση Χριστόπουλου, αποκαλύφθηκε ότι τα σχέδια για την αναγκαία επέκταση του Συστήματος Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTS) έχουν παραμείνει μετά το 2004 στα... συρτάρια, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία προετοιμάζεται ώστε μέσα σε ένα, δύο χρόνια να έχει θέσει σε λειτουργία δικό της υπερσύγχρονο σύστημα.

«Το θέμα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, επειδή συνδέεται με την έρευνα και τη διάσωση», είπε ο κ. Χριστόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους», για να προσθέσει ότι «απασχολεί έντονα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος».

Η ανάπτυξη του Συστήματος Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας ξεκίνησε το 1999 και στην πρώτη φάση, που είχε γίνει με χρηματοδότηση από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είχε καλυφθεί μεγάλο μέρος του Ιονίου και ο Πειραιάς με τα άλλα λιμάνια της Αττικής.

Προβλέψεις
Η δεύτερη φάση του έργου, που είχε μελετηθεί στις αρχές του 2000 και επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, προέβλεπε την κάλυψη του μεγαλύτερου τμήματος του Αιγαίου με τη δημιουργία σταθμών, ώστε να καλύπτονται οι εξής περιοχές:

Κύθηρα, Λήμνος, Κάσος - Κρήτη, Κάσος - Κάρπαθος, Κυκλάδες - Ικαρία, Κέα - Κύθνος, Αντικύθηρα - Δυτική Κρήτη, Ρόδος, Ανατολικές Κυκλάδες και Θεσσαλονίκη.Ωστόσο, μετά το 2004 δεν προστέθηκε κανένας σταθμός.

«Δεν επιδιώχθηκε τα τελευταία χρόνια να εξευρεθούν αναγκαίοι πόροι για να προχωρήσει το έργο», είπε ο κ. Χριστόπουλος, που αποκάλυψε ότι τώρα γίνεται ανασχεδιασμός του έργου από τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και καταβάλλονται προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης από Κοινοτικό Πρόγραμμα.

Σταύρος Μαλαγκονιάρης
ΕΘΝΟΣ

4 σχόλια:

  1. Εγώ δεν ξέρω ποιος του άνοιξε πόλεμο αλλά οποιος καταφέρει να τον διώξει αυτόν τον άχρηστο (αρκεί μην είναι καμμιά εξ ίσου άχρηστη Αραπογλου) αν και ΝεοΔημοκράτης, θα του ανάψω λαμπάδα.
    Υ.Γ. Καθώς επίσης λαμπάδα θα ανάψω και για όποιον σουτάρει την ετέραν άμαξαν μετά γεωμήλων, ήγουν τον πρωταγωνιστή του Θεάτρου Σκιών, επιλεγόμενον και Νομάρχην... ΕΛΕΟΣ... ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να μην νομίζουμε ότι η ΝΔ τα έκανε σκατά μόνο στην οικονομία. Οι άνθρωποι δούλευαν σε όλα τα επίπεδα για την απόλυτη διάλυση της χώρας.
    Λέμε ότι όλοι είναι πουλημένοι (και ίσως να 'ναι) αλλά προφανώς κάποιοι είναι περισσότερο απο άλλους. Αυτοί της ΝΔ δεν παίζονται με τίποτα! Ο γκρουέφσκι να μας κυβερνούσε πιο διακριτικός θα ήταν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα είναι τι κάνουν οι τωρινοί.
    Να διορθώνουμε τα λάθη και να μην κάνουμε άλλα.
    Και όποιοι φταίνε να πληρώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή τη φαγωμάρα να μην είχαμε... και την αφέλεια να νομίζουμε ότι μας κυβερνούν άνθρωποι. Ανδρείκελα είναι, μαριονέτες της παγκόσμιας κυβέρνησης. Ψηφίστε στις εκλογές κανένα ακροδεξιό κόμμα ώστε να ταρακουνηθούν λίγο. Δείτε τι γίνεται στη Γαλλία και στην Ιταλία (που μας τα περνάνε στα ψιλά ή δεν το αναφέρουν καθόλου τα κανάλια). Αφού δεν μας δίνουν τη δυνατότητα αλλιώς, στις εκλογές ας τους δείξουμε τι αντίδραση θα έχουν να αντιμετωπίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.