31/3/10

Κλείνει ο ιστορικός κύκλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης

Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε στο παρελθόν τον ευρωπαϊκό βραχιόνα του ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκε ο ρόλος της

Ολοκληρώθηκε και επίσημα ο ιστορικός ρόλος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, του πρώτου συλλογικού αμυντικού οργανισμού που ιδρύθηκε στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λειτουργώντας ως πρόδρομος και μετέπεια ευρωπαϊκός βραχίοντας του ΝΑΤΟ.
Τα 10 κράτη-μέλη της ΔΕΕ έδωσαν την Τρίτη στη δημοσιότητα κοινή διακήρυξη που ανακοινώνει τη διάλυση του θεσμού, καθώς η ΕΕ αναλαμβάνει πλέον όλες τις αρμοδιότητες της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης χάρη στη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση ήταν επί μακρόν «εν υπνώσει» και έγινε πλεονάζουσα ως θεσμός αφότου η ΕΕ συμφώνησε να συγκροτήσει το δικό της κέντρο διαχείρισης κρίσεων και να λάβει μέρος σε κοινές στρατιωτικές αποστολές.
«Η ΕΕ αναλαμβάνει στο μέλλον όλες τις αποστολές και τις λειτουργίες της ΔΕΕ χάρη στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου του 2009. Επομένως ο ιστορικός ρόλος της ΔΕΕ ολοκληρώθηκε» δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, ο πρώτος συλλογικός αμυντικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργήθηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο το 1948 σε απάντηση στις σοβιετικές κινήσεις που είχαν στόχο την επιβολή ελέγχου στην κεντρική Ευρώπη.
Η Δευτικοευρωπαϊκή Ένωση ήταν επίσης πρόδρομος του ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε το επόμενο έτος υπό την προστατευτική ασπίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
ενημέρωση 16/9/2016

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση. Σχόλιο από "άγνωστο" ή "unknown" θα διαγραφεί.

Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.

Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.