29/3/10

Προς νέο Μπούργκενστοκ.«Πενταμερής», «Διεθνής» και εκβιασμοί αναγνωρίσεων

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ*
Νέο Μπούργκενστοκ επιδιώκουν να στήσουν οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί... όταν θα έρθει η ώρα, συγκεράζοντας την πρόταση της τουρκικής πλευράς περί Πενταμερούς (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι) και της Κυπριακής Δημοκρατίας περί Διεθνούς Διάσκεψης (Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Τουρκία, Μόνιμα Μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας και Ε.Ε.)

Κυρίως οι Βρετανοί θεωρούν ότι, στα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων, οι αγεφύρωτες διαφορές και τα φλέγοντα προβλήματα θα πρέπει να συζητηθούν σε επίπεδο μιας Διεθνούς Διάσκεψης στην εξής λογική:

1. Οι τρίτοι παράγοντες θα βοηθήσουν στη γεφύρωση των διαφορών.

2. Η ευθύνη για την τελική απόφαση θα ανήκει στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, αφού η λύση θα πρέπει να εμφανιστεί ως κυπριακή.

3. Οι τρίτοι παράγοντες και δη τα Ην. Έθνη και η Ε.Ε. θα έχουν το ρόλο της διεθνούς στήριξης και μιας μορφής εγγύησης της συμφωνίας, που θα δεν θα προδικάζει το ναι και από τους Ελληνοκυπρίους και από τους Τουρκοκυπρίους.

Εκτιμάται ότι εάν κάποια από τις δυο πλευρές πει όχι, θα πληρώσει βαρύ το τίμημα. Ήδη η τουρκική πλευρά, με την εύνοια των Βρετανών, έχει έτοιμο σε μια τέτοια περίπτωση, όπως και σε αυτήν της κατάρρευσης των συνομιλιών, έτοιμο το σχέδιο Β, που προνοεί εκτός των άλλων την αναγνώριση του ψευδοκράτους από ισλαμικά κράτη.

Η Διάσκεψη
Ως προς τη διαδικασία, δηλαδή το συγκερασμό της «Πενταμερούς» και της «Διεθνούς», οι Βρετανοί θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, υπό την έννοια ότι παρόμοια Διάσκεψη είχε πραγματοποιηθεί και άλλες φορές όπως στο Μπούργκενστοκ το 2004. Θέματα καυτά, επί των οποίων εκτιμάται ότι μπορούν να δοθούν λύσεις σε μια Διεθνή, είναι π.χ. εκείνο που αφορά στην ασφάλεια, τα εγγυητικά δικαιώματα και την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Η τουρκική πλευρά, μετά από επαφές με τη Βρετανία, φαίνεται να συνδέει τα όποια χρονοδιαγράμματα αποχώρησης στρατευμάτων με την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Το πρόβλημα περιπλέκεται εδώ, διότι, αφενός η Τουρκία θα αργήσει να ενταχθεί στην Ε.Ε., αφετέρου ενδέχεται να της παραχωρηθεί ειδική σχέση αντί πλήρους ένταξης. Σχετικά με το ζήτημα των καθ’ εαυτό εγγυήσεων, ήδη, γίνεται από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς επεξεργασία διαφόρων σεναρίων, που περιλαμβάνουν μεν εγγυήσεις, των οποίων, όμως, η ενεργοποίηση θα προκύπτει μέσω αποφάσεων του Σ. Ασφαλείας ή και της Ε.Ε. Περί της Ε.Ε., το νομικό-θεσμικό πρόβλημα έγκειται στο ότι: Από τη μια δεν μπορεί η ίδια να αποστέλλει ειρηνευτικά στρατεύματα υπό τη σημαία της στα κράτη-μέλη. Από την άλλη, δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις για κράτη-μέλη χωρίς τη δική τους συμμετοχή. Επειδή, μάλιστα, στα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής διατηρείται το δικαίωμα του βέτο, το ζητούμενο είναι πώς θα λειτουργήσει ένας τέτοιος μηχανισμός. Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργεί εντός της Ε.Ε. ένα κράτος που θα τελεί υπό κηδεμονία. Και το ερώτημα είναι εάν η λύση θα δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ή εάν θα συνεχίσουν να υφίστανται τα αντιδημοκρατικά βαρίδια της Ζυρίχης, όπως αυτά αποτυπώνονται επί των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων, τα οποία πλήττουν την κυριαρχία της Κύπρου.

Τουρκικός έλεγχος
Η Τουρκία, πάντως, επιμένει ότι η αποστρατιωτικοποίηση θα αφορά μόνο τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους, καθώς και ότι η Κύπρος θα μπορεί, στο πλαίσιο της ΕΕ, να συμμετέχει μόνο στις πολιτικές αποστολές της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας, και όχι στις στρατιωτικές, που μεταφράζεται με τον ακόλουθο τρόπο: 1. Η Τουρκία και η Βρετανία θα συμμετέχουν μέσω Κύπρου στις στρατιωτικές αποστολές της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, διότι αυτές θα διαθέτουν στρατό στην περιοχή μας. 2. Η Τουρκία με τη Βρετανία θα συνεχίζουν να ελέγχουν γεωστρατηγικά το χώρο μας, εξέλιξη που είναι συναφής και με τα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια που σχετίζονται με τις οδούς των πετρελαίων και το εμπόριο, καθώς και με το ειδικό βάρος που έχει ένα κράτος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, όταν κυριαρχεί σε μια περιοχή όπως είναι αυτή της Κύπρου. Εν ολίγοις, η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τη λύση για να ενισχύσει τη θέση της στην Ε.Ε. μέσω Κύπρου.

Ο «Ευρωπαίος» και ο «ακραίος»
Η οικοδόμηση ενός νέου Μπούργκενστοκ προϋποθέτει ομαλή εξέλιξη των συνομιλιών. Το ζητούμενο τώρα είναι, εάν θα υπάρξει πρόβλημα στην περίπτωση της «εκλογής» του Ντερβίς Έρογλου την ερχόμενη Κυριακή στην ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος. Η Βρετανία επιθυμεί, όπως και οι Βρυξέλλες, την επανεκλογή Ταλάτ. Όμως, επειδή, παρά την ξένη στήριξη προς τον Ταλάτ, ο Έρογλου εξακολουθεί να έχει σαφές προβάδισμα, οι Βρετανοί έχουν ζητήσει από τον Ερντογάν να εγγυηθεί τη συνέχιση των συνομιλιών ή και να παραμείνει για κάποιο ακόμη χρονικό διάστημα ο Ταλάτ ως συνομιλητής. Το πρώτο σενάριο είναι πιο πιθανό του δευτέρου. Πάντως, ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει με τον Έρογλου το αυτονόητο: Ότι, δηλαδή, κουμάντο στο Κυπριακό κάνει η Άγκυρα και δη το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Η ανησυχία των Βρετανών δεν αφορά στις θέσεις Έρογλου, αλλά στον τρόπο με τον οποίο τις διατυπώνει. Το Λονδίνο έχει οικοδομήσει στις Βρυξέλλες μια ιδανική εικόνα για το πολιτικό προφίλ του κ. Ταλάτ. Μάλιστα, το προφίλ αυτό δημιουργείται σε βάρος του Ντερβίς Έρογλου, τον οποίο εμφανίζουν οι Βρετανοί ως τον ακραίο, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη διεθνή στήριξη προς τον Ταλάτ. Αυτή η λογική είναι εμπεδωμένη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα στη Διεύθυνση Διεύρυνσης. Η εκλογή Έρογλου δεν θεωρείται εκ των πραγμάτων θετική εξέλιξη. Η τουρκική πλευρά θα έχει το βάρος της ευθύνης να βελτιώσει την εικόνα του νέου επικεφαλής του κατοχικού καθεστώτος. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις εντυπωσιασμού από τουρκικής πλευράς και από τον πολιτικό λόγο που θα αρθρώσει ο Έρογλου, ο οποίος δεν θα έχει πρόβλημα αποδοχής στην Ε.Ε., εάν δεν τηρήσει εριστική στάση στις συνομιλίες. Βεβαίως, η στάση του θα εξαρτηθεί και από τι πραγματικά επιδιώκει η Τουρκία στο Κυπριακό το επόμενο διάστημα.

Εκμετάλλευση πετρελαίων και ρυθμοί χελώνας
Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ κατάσταση βοηθά την Τουρκία, καθότι χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να περνά αλώβητη από τα ραντεβού της στην Ε.Ε. και να αποσυνδέει το Κυπριακό από την ενταξιακή της πορεία. Και το πετυχαίνει αυτό φορτώνοντας την ευθύνη στους ηγέτες των δυο κοινοτήτων, εμφανίζοντας εαυτήν ως έναν τρίτο παράγοντα, που πράττει το παν για τη λύση. Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, η Τουρκία εντείνει τις πολιτικές της προσπάθειες σε δυο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο αφορά στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ. Επί τούτου θεωρεί ότι συνιστά υποχρέωση της Ε.Ε., που πηγάζει από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2004. Βεβαίως, το πρόβλημα είναι ότι η τουρκική πλευρά προσδοκά σε φόρμουλες που προδικάζουν διχοτομική λύση, όπως είναι π.χ. το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου και δη η δημιουργία δυο Κέντρων Εναέριας Κυκλοφορίας, γεγονός που είναι αντίθετο με το πνεύμα και το γράμμα της απόφασης του 2004. Η απόφαση τονίζει ότι η οικονομική στήριξη προς τους Τ/κ θα πρέπει να οδηγεί σε συνθήκες επανένωσης και όχι διχοτόμησης της Κύπρου. Το δεύτερο επίπεδο αφορά στην άσκηση πιέσεων για το άνοιγμα νέων τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων και δη εκείνου της ενέργειας, το οποίο η κυπριακή κυβέρνηση κρατά παγωμένο, επειδή τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρενοχλούν πολιτικά σκάφη, που διενεργούν έρευνες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, με σκοπό την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

Το χαρτί του Ντερβίς Έρογλου
ΠΑΝΤΩΣ, αληθές είναι ότι παγωμένο δεν είναι μόνο το κεφάλαιο για την ενέργεια, αλλά και η διαδικασία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου. Στις Βρυξέλλες, πάντως, υπάρχει η πληροφορία ότι η τουρκική πλευρά έθεσε θέμα να μην προχωρήσει η διαδικασία λόγω συνομιλιών και από την πλευρά της η Κυβέρνηση κινεί τη διαδικασία με ρυθμούς χελώνας, έτσι ώστε αφενός να ικανοποιεί τον κ. Ταλάτ, αφετέρου να μην μπορεί να κατηγορηθεί ότι υπέκυψε σε τουρκικές αξιώσεις που αφορούν στην άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πάντως, το θέμα των πετρελαίων είναι συναφές με εκείνο της υφαλοκρηπίδας που εγείρει η Τουρκία. Επί τούτου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά της Διεύθυνσης της Διεύρυνσης, αναγνωρίζει μεν τα κυριαρχικά δικαιώματα του κράτους-μέλους της, όμως, παραπέμπει για την επίλυση της διαφοράς σε διμερές επίπεδο... Η Άγκυρα στήνει παζάρι στις Βρυξέλλες για το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Επιμένει, μάλιστα, στο θέμα της ενέργειας, διότι αισθάνεται τη στήριξη των εταίρων, καθότι η Τουρκία θεωρείται σήμερα ως εναλλακτική ενεργειακή οδός. Εφόσον, λοιπόν, η υφιστάμενη διαδικασία είναι βολική και επωφελής για την Τουρκία, λογικό είναι να θέλει να τη διατηρήσει και να μαζέψει τον Έρογλου, εάν επιχειρήσει να αποκλίνει από τις οδηγίες της. Διότι, η Άγκυρα λογικό είναι να θέλει να στρώσει το δρόμο σε ένα νέο Μπούργκενστοκ, που αυτή τη φορά θα εδραιώσει την επιβολή, πιθανόν, μιας παραλλαγής του σχεδίου Ανάν και που θα καλύπτει μια διχοτομικού χαρακτήρα λύση, πίσω από τον ισχυρισμό περί κυπριακής λύσης και κάτω από το μανδύα της Ε.Ε. και του ΟΗΕ...

*Δρ Διεθνών Σχέσεων
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. "Κάτω τα χέρια από τα σχολεία μας"

    Αντίδραση της Ομοσπονδίας Γονέων στις δηλώσεις Χριστοφιλοπούλου.



    "Αξιότιμη κ.Υφυπουργέ,

    Ειλικρινά, θα προτιμούσαμε στη πρώτη επικοινωνία μας από την ανάληψη των καθηκόντων σας, να μην σας υποδεχτούμε με την παραπάνω συνθηματολογία.
    Σεβόμενοι τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην Πατρίδα μας και αλληλέγγυοι στη μάχη που δίνει ο Ελληνικός Λαός, να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, θεωρήσαμε, ότι δεν έπρεπε ακόμη να σας ενοχλήσουμε, για τα πολλά και ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση ...
    στη Γερμανία.
    Μας κάνατε όμως να εκπλαγούμε.
    Σε ενημέρωσή σας, στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, εκφράσατε θέσεις μεταξύ άλλων που μας βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετους μια και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Τουλάχιστον όσον αφορά το Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας της Γερμανίας. Αναφερόμαστε στα αμιγώς Ελληνικά Σχολεία, τα οποία, εσείς φροντίσατε να απαξιώσετε, με την φράση ότι δεν αποτελούν λαμπρό παράδειγμα μάθησης, ότι έχουν αποτύχει και προτείνετε την σταδιακή μετεξέλιξή τους σε δίγλωσσα.
    Έκδηλη είναι η απορία μας, βάσει ποιών στοιχείων και εισηγήσεων οδηγηθήκατε σε αυτά τα συμπεράσματα. Δεν μπαίνουμε στις λεπτομέρειες του τι εννοείτε κάτω από την έννοια διγλωσσία και πως θα λειτουργεί ένα τέτοιο σχολείο γιατί δεν είναι του παρόντος.
    Σεβόμαστε την προσπάθειά σας να παρουσιάσετε έργο. Σεβόμαστε την προσπάθειά σας να συμβάλλετε στην αναμόρφωση της Παιδείας με βάση τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε σε κάθε προσπάθεια που διορθώνει κακώς κείμενα όπως πιθανές οικονομικές ατασθαλίες ή θέματα κακοδιαχείρισης. Άλλωστε όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα έχετε χρέος να επιληφθείτε.
    Οποιαδήποτε, όμως, ενέργεια που οδηγεί σε συρρίκνωση την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση και μάλιστα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς τίποτα να τεκμηριώνεται, μας βρίσκει αντίθετους.
    Αγωνιστήκαμε μαζί με τους γονείς μας και τα τελευταία χρόνια με τα παιδιά μας για να ιδρύσουμε, να διατηρήσουμε και να αναβαθμίσουμε αυτά τα σχολεία.
    Όχι να τα υποβαθμίσουμε και να τα κλείσουμε.
    Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον. Έτσι κρατήσαμε τη Κουλτούρα , τον Πολιτισμό μας και την Ελληνική Γλώσσα ζωντανά. Έτσι κρατήσαμε την Οικογένεια και τους δεσμούς με την Πατρίδα. Έτσι ,όσες φορές χρειάστηκε, αντιμετωπίσαμε και τα εθνικά προβλήματα.
    Αυτά τα σχολεία ,φτάσαμε σήμερα με αγώνες να πετύχουμε και την αναγνώρισή τους από την χώρα υποδοχής. Αυτά τα σχολεία, επίσημα χείλη, όπως η Υπουργός Παιδείας του Κρατιδίου, χαρακτήρισε σαν πρότυπα ενσωμάτωσης.
    Είναι αντίφαση , σήμερα οι ιδρυτές αυτών των σχολείων να μετατρέπονται, κυριολεκτικά, σε πολέμιοι.
    Οι Έλληνες Ομογενείς δεν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν ούτε σπιθαμή από τα κεκτημένα και ασφαλώς πολλοί θα θυμούνται, ότι το ίδιο έπραξαν με επιτυχία πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν, επιχειρήθηκε το κλείσιμο τους.

    Κυρία Υφυπουργέ,

    Πιστεύουμε, ότι οδηγηθήκατε, σε λάθος συμπεράσματα προφανώς από παραπληροφόρηση.
    Θα είμαστε ευτυχείς, να δεχτείτε την πρόσκλησή μας να συμμετάσχετε σε Ημερίδα για την Ελληνόγλωσση Παιδεία, που θα διοργανώσει η Ομοσπονδια μας τον επόμενο μήνα και στην οποία, θα δοθεί η δυνατότητα, να ακουστούν όλες οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων και να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα.
    Συμπεράσματα, που θα ισχυροποιήσουνε τις προθέσεις σας, για την αναβάθμιση αυτών των σχολείων και θα αποτρέψουν τους ομογενείς, να απαντήσουν με την γνωστή ρήση ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ.

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΠΟΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
    ΚΟΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ "

    http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_3143.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.