30/3/10

Οι δικές μας ευθύνες

της Ελίνας Γαληνού
"Ανάσα από την Ευρώπη" βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν οι πλέον αισιόδοξοι την απόφαση της Ευρώπης για παροχή μηχανισμού στήριξης στην χώρα μας. Με αποκορύφωμα αισιοδοξίας, τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος τη θεώρησε "ιστορική νίκη"... περίπου ταυτόσημη με την επέτειο της 25ης Μαρτίου! Ούτε όμως και αυτό το "κρεσέντο" αισιοδοξίας που διαδέχτηκε την απελπισία του προηγούμενου καιρού, συνάδει με την πραγματικότητα...Διότι πόσο μας βοηθάνε τελικά αυτές οι ακραίες συναισθηματικές εξάρσεις που καλλιεργούνται μέσα στην κοινή γνώμη, όπου η καταστροφολογία εναλάσσεται με την θριαμβολογία μέσα από ρητορικές κυρίως;
Ο ρεαλιστής πολιτικός που διαχειρίζεται τις ευθύνες του λαού και της χώρας, οφείλει κατά πρώτον να βλέπει την πραγματικότητα κατάματα και να λέει την αλήθεια στον κόσμο. Το κράτος μας έχει βρεθεί σε μεγάλη οικονομική αδυναμία-χωρίς να είναι το μοναδικό μέσα στην Ευρώπη, αλλά δυστυχώς έχει στοχοποιηθεί σαν το "μαύρο πρόβατο". Οι αιτίες αυτής της κατάστασης είναι πολλές και διάφορες και τα σενάρια περί επίβουλων διαθέσεων δεν είναι εντελώς αβάσιμα. Ομως τέτοια φαινόμενα πάντοτε συναντώνται μέσα στην Ιστορία, και είναι γνωστό ότι οι ορέξεις των επιβούλων ανοίγουν όταν κάποιος βρεθεί σε αδυναμία. Αλλά όσες περισσότερες λαβές δίνει ο αδύναμος, τόσο χειρότερα θα αντιμετωπίζεται...
Ισως η περιπέτεια της Ελλάδας να έδωσε το έναυσμα για να αποκαλυφθούν τα αδύνατα σημεία της Ευρωπαικής Ενωσης. Ομως έδωσε παράλληλα και την ευκαιρία να διαπιστώσει και το ελληνικό κράτος τις δικές του χρόνιες παθογένειες που το οδήγησαν ως εδώ. Ποιές είναι οι δικές μας ευθύνες; Τι πρέπει να διορθώσουμε και ποιά είναι τα τρωτά που πρέπει να χτυπηθούν από τη ρίζα τους; Το να ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους όταν μας συμβαίνουν δεινά, είναι ίσως κάτι που μας απαλλάσσει από τις ενοχές, όχι όμως και από την ευθύνη που μας αναλογεί. Και η ευθύνη αυτή έγκειται στο νοικοκύρεμα των "του οίκου μας". Δανειστήκαμε υπέρογκα τα τελευταία είκοσι χρόνια, με αποτέλεσμα να αποκτήσουμε μια πλασματιή ευημερία αλλά και ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος. Εισπράξαμε άφθονα κονδύλια από τα Κοινοτικά Πακέτα Στήριξης τα οποία κατασπαταλήθηκαν σε μικροσυμφέροντα και πελατειακές σχέσεις αντί να αξιοποιηθούν παραγωγικά. Παράλληλα, η κακοδιαχείριση και το σπάταλο κράτος-μαμούθ, δημιούργησαν ένα μεγάλο έλλειμμα στον Προυπολογισμό μας. Αν χωλαίναμε μόνο στο σκέλος του εξωτερικού χρέους ενώ παρουσιάζαμε σχετικά ανεκτό έλλειμμα, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι δανειστήκαμε για να έχουμε τα του οίκου μας τακτοποιημένα..Αν πάλι είχαμε μεγάλο έλλειμμα και περιορισμένο δανεισμό, θα δείχναμε ότι ναι μεν έχουμε μια αδυναμία οικονομική, πλήν όμως προσπαθούμε να μην την επιδεινώσουμε...Αν η εικόνα μας σαν λαού δεν περνούσε τόσο έντονα το μήνυμα των "πολυτελειομανών", ίσως να εισπράτταμε περισσότερη κατανόηση από τους συντηρητικούς Ευρωπαίους, σήμερα που βρεθήκαμε στα δύσκολα...
Το δικό μας μερίδιο ευθύνης λοιπόν είναι σαφές. Ούτε οι εφησυχασμοί μας βοηθούν ούτε η μοιρολατρική αυτολύπηση. Το μόνο που μας βοηθάει είναι να εκτιμήσουμε ρεαλιστικά τα δεδομένα και να απαιτήσουμε από τους εαυτούς μας ένα υγιέστερο κράτος και μια δικαιότερη κοινωνία.

11 σχόλια:

  1. A I Σ Χ Ο Σ. Η ηρωική Δασκάλα πήρε μετάθεση για σχολείο του 3ου διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣΧΕΤΟ ΑΛΛΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ
    http://ofi4nationalists.blogspot.com/2010/03/wwwgiritturkcom.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελήνα μου ,
    Μου θυμίζεις με τα γραπτά σου «υγειές κράτος- δικαιότερη κοινωνία» την προεκλογική εξστρατία του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές του 2009. Το μόνο που λείπει είναι «πρώτα ο πολίτης».
    Θα αντιληφθούμε πολύ γρήγορα την στήριξη της δημιουργικότητας των ισχυρών και την περιθωριοποίηση των αδυνάτων με τα καινούργια μέτρα και σταθμά που άρχισαν να εφαρμόζονται. Πέθαναν τον Κοινωνικό Φιλευθερισμό.
    Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός, ο οποίος έδινε έμφαση στη μεσαία τάξη, στην αναδιανομή των ευκαιριών υπέρ των μεσαίων στρωμάτων και των μεσαίων επιχειρήσεων και πίστευε στην ανταγωνιστικότητα των αγορών πεθαίνει.
    Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός υποστήριζε την αναδιανομή όχι μόνον εισοδήματος, αλλά κυρίως των επιχειρηματικών ευκαιριών.
    Στο επίκεντρο του κοινωνικού φιλελευθερισμού ήταν η παραγωγική αφύπνιση των μεσαίων στρωμάτων και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεσαίων επιχειρήσεων. Αυτών, δηλαδή, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, και το μοχλό της αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης.
    Ασφαλώς ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν «διώκει» το μεγάλο κεφάλαιο το εμπόδιζε, όμως, να δημιουργήσει «κλοιό ασφυξίας» για την επιχειρηματική δραστηριότητα της υπόλοιπης οικονομίας, των μικρότερων (και πολύ πιο διασπαρμένων) οικονομικών μονάδων.
    Επίσης ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δημιουργεί ένα «προστατευτικό δίκτυο» κοινωνικής αλληλεγγύης.
    Πολλές φορές τα «ρίχνω» στις Τράπεζες , αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η σαπίλα του συστήματος ξεκινά από εκεί. Το 2009 η ΝΔ έδωσε 28 δις στις Τράπεζες για να ενισχυθούν οικονομικά στην επερχόμενη κρίση. Έδωσε το κράτος , δηλ. εγώ και εσύ , στις με Υπερκέρδη Τράπεζες των 300 δις κέρδος , άλλα 28 δις. Ακούσαμε και ακούμε για τις μίζες δις ευρώ από διάφορα πρωτοκλασάτα στελέχη κυβερνήσεων και μιλάμε για πολλά χρήματα. Τα περισσότερα από αυτά μετακινήθηκαν μέσα από Ελληνικές Τράπεζες που τις αποκαλώ Πλυντήρια. Εάν εγώ και εσύ πάμε αύριο σε μια τράπεζα 50.000 ευρώ θα μας ρωτάνε πού τα βρήκαμε και θα μας τραβάνε. Αυτοί που τα πήρανε , τα δώσανε στις Τράπεζες και κάνανε και «τουμπεκί».
    Το ισχυρό κοινωνικό κράτος , απαιτεί και υψηλό επίπεδο απασχόλησης.
    Αν τα Πλυντήρια δεν δώσουν σύντομα το χρήμα τους στην αγορά , τότε θα μιλάμε και σύντομα για το τέλος της οικονομίας μας.

    Θα είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το "Επαναστατικό Εθνικοσοσιαλιστικό Μέτωπο" ανέλαβε την ευθύνη για την βόμβα που εξερράγη και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του 15χρονου πρόσφυγα .
    Να κηρυχθεί παράνομη η Χρυσή Αυγή ,να βρεθούν και να φυλακιστούν οι υπεύθυνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανάσα μέχρι τον επόμενο δανεισμό. Μετά θα ξαναπέσει η οικονομία σε κώμα, θα ακολουθήσουν τεχνικές αναπνοές κατόπιν μηχανική υποστήριξη. Και επειδή ο ασθενής δεν έχει σωτηρία θα του κάνουν ευθανασία, αφαιρώντας τα υποστηρικτικά μέσα. Αν θέλουν οι γιατροί (ευρω-πέοι)να παρατείνουν το μαρτύριο, θα βάλουν κάναν ορό, όμως προηγουμένως θα μας υποχρεώσουν να υπογράψουμε την διαθήκη μας, με αποκλειστικούς κληρονόμους τους ίδιους.
    Απο όλα τα PIGS της Νότιας Ευρώπης εμείς είμαστε το κατάμαυρο χοιρίδιο και για να συνετίσουν τα άλλα, εμάς θα "σφάξουν" πρώτα. Άλλωστε όλα τα χρόνια απο την απελευθέρωση και μετά, εδώ κάνανε πειράματα και εδώ σφαλιαρίζανε κάνοντας τους καμπόσους ! Είναι δυνατόν μετά απο 200 χρόνια, η Ψωροκώσταινα με συμμετοχή σε τόσους πολέμους, με πολιτικές αναταραχές, με εμφύλιο να είναι εταίρος; Να γίνει λοιπόν... εταίρα κατά την γνώμη τους. Πάντα με δανεικά ζούσε, ε δεν θα σηκώσει και κεφάλι. Ναι τρώγαμε τις επιδοτήσεις, ναι παίρναμε τις μίζες μας, ναι φάγαμε τα πακέτα στήριξης, ναι δεν επενδύσαμε στο μέλλον. Εμείς τα κάναμε όλα αυτά, εκείνοι τα ήξεραν και δεν μας τραβούσαν το αυτί, γιατί υπολόγιζαν-επεδίωκαν την πτώχευσή μας και το ξεπούλημα όσο-όσο. Αν δεν προσφέρει μίζα κάποιος, εσύ δεν γίνεσαι μιζαδόρος. Και δώστου αγορές απο την SIEMENS, πάρε και σκέτα LEOPARD να κόβεις βόλτες, πιάσε και υποβρύχια που γέρνουν, όλα όμως απο τους "εντιμότατους" κυρίους για να έχουν ισχυρή οικονομία. Εμείς οι άτιμοι πρέπει να πληρώνουμε πάντα, να δανειζόμαστε πιο ακριβά και αν μένει και κανένα ψιλό στο βάθος του παντελονιού θα τους το δώσουμε κι εκείνο ψωνίζοντας απο το LIHDL και PRAKTIKER. Κάποτε είχαμε δικά μας είδη πρώτης ανάγκης και βολευόμασταν. Τώρα κι αυτά είναι εισαγόμενα, σκόρδα ...ΚΙΝΑΣ, πατάτες Αιγύπτου, μήλα Χιλής, λεμόνια-καρπούζια-κρεμμύδια Τουρκίας...και δεν συμαζεύεται. Όλος ο παραγόμενος πλούτος βγαίνει έξω και δεν ανακυκλώνεται. Το ακριβό ευρώ μας λένε, ότι μας προστάτευσε απο τις ανατιμήσεις των υγρών καυσίμων, δεν μας λένε όμως ότι τα αγαθά του πρωτογενούς τομέα που είμασταν σχεδόν αυτάρκεις (κάναμε και εξαγωγές) τώρα είναι πανάκριβα. Έτσι θα φέρνουμε απο την άλλη άκρη του πλανήτη πιο φθηνά και θα ερημώσουμε την ύπαιθρο. Μας μετέτρεψαν σε καταναλωτές ετοίμων προιόντων, γι αυτό και σχεδιάζουν την Αθήνα των 8 εκατομυρίων και την Θεσσαλονίκη των 4 εκατομ.
    Άντε να αυτομαστιγωθούμε για τις μεγάλες μας ευθύνες, άντε και ντρεπόμαστε χαμηλώνοντας το βλέμμα, εμείς τραβάμε τον γολγοθά και υποφέρουμε για τις ανοησίες μας και τα γλεντοκόπια που τελειωσαν απότομα. Εκείνοι θα ντραπούν ποτέ για τις ανομίες τους ; Θα ζητήσουν συγνώμη για όσα μας έχουν κάνει ;


    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Of all the issues of concern to the public, immigration is possibly the most explosive — and the one about which the most lies are continuing to be told.

    During the period that Pasok has been in office, mass immigration has simply changed the face of Greece. The total number of immigrants since 1997 to2004is pushing 3 million.

    Ministers claim that immigration policy has been driven principally to help the economy. They have always denied that they actually set out deliberately to change the ethnic composition of the country.

    Well, now we know for a certainty that this is not true. The Government embarked on a policy of mass immigration to change GREECE into a multicultural society — and they kept this momentous aim secret from the people whose votes they sought.

    Worse still, they did this knowing that it ran directly counter to the wishes of those voters, whose concerns about immigration they dismissed as racist; and they further concealed official warnings that large-scale immigration would bring about significant increases in crime.

    The truth about this scandal .

    Government policy of Nea D.for the previous six years had been aimed at promoting mass immigration by Ministers to greek TV chanels he personaly thanks all the ilegalmigrands fore coming in greece and provaited sellters in a ministers villa kiosk .

    The "driving political purpose" of this policy, was "to make the Greece truly multicultural" — and one subsidiary motivation was "to rub the leftist's nose in diversity and render their arguments out of date."

    Ministers, however, went to great lengths to keep their real intentions secret from the public — with, a "paranoia" that these would reach the media — since they knew their core voters would react very badly.

    Accordingly, a report about immigration by a goverman in 2006 announcing the loosening of border controls, went through several drafts before it was finally published — and the Government's true intentions about changing Greece into a multicultural society were removed ?from the final version. Now we further discover, that the aim was not just to implement this policy of mass immigration without the knowledge or consent of the Greek people. Now Pasok acts as usually.

    It was done in the full knowledge that the people actually wanted immigration reduced.It was done in the full knowledge that the people actually wanded immigration reduced .

    And we also discover that those who expressed such concerns were dismissed with utter contempt as racists — and it was further suggested that ministers should manipulate public opinion in an attempt to change people's attitudes.

    Well, they have certainly tried to do that by hanging the disgusting label of "racism" round the neck of anyone who dares voice such concerns.The implications of this covert policy are quite staggering. Ministers deliberately set out to change the cultural and ethnic identity of this country in secret. They did this mainly because they hated what Greece was, a largely homogeneous society rooted in 4,000 years of history. They therefore set out to replace it by a totally new kind of multicultural society — and one in which the vast majority of newcomers could be expected to vote them.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. They set out to destroy the right of the Greek people to live in a society defined by a common history, religion, law, language and traditions. They set out to destroy for ever what it means to be culturally Greek and to put another "multicultural" identity in its place.

    And they then had the gall to declare that to have love for or pride in that authentic Greek identity, and to want to protect and uphold it, was racist.

    So the very deepest feelings of people for their country were damned as bigotry, for which crime they were to have their noses rubbed in mass immigration until they changed their attitudes. What an appalling abuse of power. Yet even now they are denying that this is what they doing.
    But the fact is that mass immigration actually happened and happened every day. The only thing ministers hadn't accepted was that the truth about their intentions should be revealed to the public.

    Surreally, who claims that the Government has brought immigration down?

    But the reductions he is talking about have taken place on the separate issue of asylum. The impact of the Government's new points scheme upon the record rate of immigration growth has been negligible.

    The truth is that these early drafts of the advisory unit's report have blown open one of the greatest political scandals of the years. At no stage did Pasok election manifestos make any reference to a policy of mass immigration nor the party's aim of creating a multicultural society.

    What we have been subjected to is a deliberate deception of the voters and a gross abuse of democracy.

    There could scarcely be a more profound abuse of the democratic process than to set out to destroy a nation's demographic and cultural identity through a conscious deception of the people of that nation. It is an act of collective national treachery,

    soon we face imminently another General Election. And now we know that in their hearts, pasok and ND , politicians hold the great mass of the public, many of them their own voters, in total contempt as racist bigots — all for wanting to live in a country whose identity they share.

    There could hardly be a more worthy issue for any party to leap upon. Yet their response is muted through their own visceral terror of appearing racist.

    The resulting despair over the refusal of the mainstream parties to address this issue threatens to drive many into the arms of the truly racists Party.

    If that happens, the fault will lie not just with both s ideological malice and mendacity, but with the spinelessness of an entire political class.Not wanted say anything about where they brougt us all the greek people from say 1974 to 2010.The 300 Fathers of the nasion all ove them say 600 people .Whith 6000 colleagues with theirs people. 1.800.000 -2.000.000 voters puplic servants ,servants generally. They dont now what there are doing father .TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 6:10 μ.μ.

    Το ότι είσαι προβοκάτορας, βρωμά από δέκα μίλια. Το ότι η προβοκάτσιά σου παραείναι χονδροειδής, μόνον ένας ηλίθιος δεν μπορεί να το δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Το "Επαναστατικό Εθνικοσοσιαλιστικό Μέτωπο" ανέλαβε την ευθύνη για την βόμβα που εξερράγη και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο του 15χρονου πρόσφυγα .
    Να κηρυχθεί παράνομη η Χρυσή Αυγή, να βρεθούν και να φυλακιστούν οι υπεύθυνοι".


    Καλά ρε Μάκη, συγνώμη Μάνια, εεεεε όχι, όχι όχι, "Δημόκριτε" ότι πεις εσύ!


    Μιχάλης Μιγιωνής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι ευθυνη μπορει να εχω αφου παντα τους πληρωνω οταν μου το ζητανε ποτε ομως δεν μου εχουν ζητησει να παρω μερος στο φαγοποτι που το κανουν μονοι τους.Τι μονη ευθυνη που αποδεχομαι ειναι που συνεχειζω να πληρωνω χωρις να εχω απαιτησει οσο θα επρεπε να βλεπουν τη βουλη οι υπευθυνοι κατα εικοσι εκατοστα ψηλοτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εντεχνως επιχειρηται η διαχυση των ευθυνων στο λαο ενω ειναι γνωστο της πασης οτι αποκλειστικα φερουν την ευθυνη οι κυβερνωντες που φροντισαν να ανεβασουν το βιοτικο επιπεδο της χωρας με γαμους στο παρισι,με βατοπεδια,με ζημενς,ζαχοπουλαιους κ.λΤωρα ολοι κανουν πως ξεχνουν και ψαχνουν τις ευθυνες στα θυματα.Οταν τα θυματα ξυπνησουν να δουμε που θα βρουν μερος να κρυφτουν οι θυτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.