29/3/10

Οικογενειακή τραγωδία από έκρηξη βόμβας στα Πατήσια

Διαμελίστηκε ένα 15χρονο παιδί, ενώ τραυματίστηκε η 10χρονη αδερφή του και η μητέρα τους.
Συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και των συνεργείων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στον τόπο της φονικής έκρηξης στα Πατήσια, όπου διαμελίστηκε χθες το βράδυ 15χρονος Αφγανός.
Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας, από τις αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζεται η ενδεχόμενη σχέση ενός απειλητικού τηλεφωνήματος που έγινε πολλές ώρες πριν από την έκρηξη, αν και από τα λεγόμενα του άγνωστου που τηλεφώνησε, θεωρείται πιθανόν να ήταν λάθος.
Συγκεκριμένα, ο άγνωστος τηλεφώνησε στις 8.46 χθες το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η αστυνομία, είπε ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα στην «ΕΒΕΕ» στα Πατήσια και επρόκειτο να εκραγεί σε 6 λεπτά. Η αστυνομία αναζήτησε υπηρεσία με αυτά τα αρχικά, αλλά δεν υπήρχε, ενώ και η έκρηξη δεν έγινε στο χρονικό διάστημα που είχε δώσει ο άγνωστος. Αντίθετα, η έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ έξω από το κτίριο της ΕΕΔΕ (Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων) με τα τραγικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τις πρώτες προφορικές αναφορές της μητέρας του άτυχου 15χρονου, η οποία όμως βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ, το τραγικό συμβάν έγινε όταν η 10χρονη κόρη της που έχει τραυματιστεί, βρήκε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων ένα ταξιδιωτικό σάκο και άνοιξε να δει τι περιείχε. Ο γιος της που πλησίασε είδε ένα ρολόι, το οποίο όπως είπε, ήταν χαλασμένο γι' αυτό θεώρησε ότι ήταν άχρηστο και πήρε τον σάκο να τον πετάξει. Τότε σημειώθηκε η έκρηξη.
Το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η αστυνομική έρευνα είναι αν η βόμβα είχε σχέση με το τηλεφώνημα, αλλά απλώς δόθηκε λάθος ο στόχος, γιατί δεν υπήρξε νέα προειδοποίηση, αφού δεν εξερράγη. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται ότι ίσως να τοποθετήθηκε λίγα λεπτά πριν από την ανεύρεσή του από την οικογένεια των μεταναστών και οι δράστες δεν είχαν προλάβει να ειδοποιήσουν.
Παράλληλα, ερευνώνται όλες οι άλλες εκδοχές. Επίσης, αναμένεται η έρευνα των υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η συνδεσμολογία παρουσιάζει ομοιότητες με άλλους που έχουν εκραγεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής από την αστυνομία, έχει βρεθεί από τον εκρηκτικό μηχανισμό ένας μεταλλικός κυλινδρικός σωλήνας, μέσα στον οποίο ήταν η εκρηκτική ύλη, καθώς και άλλα υπολείμματα εξαρτημάτων για την πυροδότηση.
Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί υπολείμματα από ρολόι, παρά μόνο ένα εξωτερικό περίβλημα μπαταρίας και ένα ηλεκτρικό σπείρωμα λαμπτήρα, μέσω του οποίου έγινε η πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης μέσα στο σωλήνα.
Οι αστυνομικοί πάντως, εκτιμούν ότι πρόκειται για ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, μεσαίας ισχύος. Η κατασκευή του είναι παρόμοια με του εκρηκτικού μηχανισμού που είχε εκραγεί στις 22 Ιουλίου 2009 στο προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη, ενέργεια για την οποία είχε αναλάβει την ευθύνη η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ωστόσο δε, οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πουν με τα υπάρχοντα στοιχεία, ποιά οργάνωση μπορεί να κρύβεται πίσω από τη χθεσινή φονική έκρηξη.

Χρυσοχοΐδης: «Απέναντι στην ελληνική κοινωνία οι δολοφόνοι»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Η τρομοκρατία έδειξε το πιό απεχθές πρόσωπο. Ενας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του από την παγίδα θανάτου που έστησαν οι τρομοκράτες. Οι δολοφόνοι μας θεωρούν όλους εχθρούς είτε πρόκειται για αστυνομικούς είτε για μετανάστες είτε για οποιονδήποτε πολίτη. Οι τρομοκράτες είναι απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά και η κοινωνία είναι απέναντί τους και είναι χρέος μας να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Κάθε φορά που πραγματοποιούν τέτοιες ενέργειες κάνουν λάθη και έρχονται όλο και πιό κοντά μας. Αυτές οι ενέργειές τους τους ξεγυμνώνουν και θα τους αποκαλύψουμε.»

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Χθες και ώρα 22:41΄σημειώθηκε έκρηξη έξω από το κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων στην οδό Ιακωβάτου αρ. 61 στα Πατήσια, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός άντρα και τον τραυματισμό μιας γυναίκας και της ανήλικης κόρης της. Οι τραυματισθέντες μεταφέρθηκαν με σταθμό του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Παίδων.
Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία της τραυματισμένης γυναίκας ο θανάσιμα τραυματισμένος είναι ο 15χρονος γιος της.
Στο σημείο της έκρηξης κατέφθασαν έγκαιρα κλιμάκια των αρμόδιων Αρχών ασφαλείας καθώς και εγκληματολογικά συνεργεία. Ο χώρος έχει αποκλειστεί και ερευνάται εξονυχιστικά.
Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία).

Αντίδραση από ΝΔ
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κέρκυρας κ. Νικόλαος Δένδιας, σχετικά με την αποψινή ισχυρή έκρηξη στα Πατήσια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει με αποτροπιασμό την βομβιστική επίθεση στα Πατήσια και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες συνανθρώπους μας.
Η πολλοστή βομβιστική επίθεση τους τελευταίους μήνες, φέρνει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το τεράστιο έλλειμμα δημόσιας ασφάλειας σήμερα στη χώρα μας. Οι τοποθετήσεις ισχυρών εκρηκτικών μηχανισμών, τα συχνότατα επεισόδια με πάσης φύσεως ταραχοποιούς και η μεγάλη έξαρση της εγκληματικότητας, πιστοποιούν το πρόβλημα.
Με την συγκεκριμένη αφορμή, καλούμε για μία ακόμη φορά τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να πάρει το ταχύτερο δυνατόν μέτρα μετά από έξι μήνες διαπιστώσεων και να σταματήσει επιτέλους να παριστάνει τον θεατή, μπροστά στα αλλεπάλληλα πλέον συμβάντα.
Δυστυχώς, ο κ. Χρυσοχοΐδης έσπειρε ανέμους και η χώρα θερίζει θύελλες. Η Ελλάδα όμως δεν αντέχει άλλο την αδράνεια και την αβουλία της κυβέρνησης σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα.
Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι θα στηρίξει με υπευθυνότητα κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας. Αρκεί να υπάρξει τέτοια πρόθεση και από την πλευρά της κυβέρνησης».
www.kathimerini.gr

4 σχόλια:

  1. Η ανακοίνωση της Ν.Δ είναι 21 γραμμές.
    Μόλις οι 3 αναφέρονται στο συμβάν - ενώ οι υπόλοιπες είναι πολιτική κριτική. Μιλούν για νόμους, για μέτρα και επιλογές πάνω από διαμελισμένο πτώμα ενός παιδιού.
    Είναι θλιβερό που ο πολιτικός κόσμος αναζητά πολιτικό κέρδος σε κάθε ανάλογου βαθμού τραγωδία.
    Ντροπή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πως φαίνεται ότι τις βόμβες τις βάζουν οι ξένοι πράκτορες.

    Το ΕΕΔΕ χρησιμοποιεί αντί για το Δ ένα τρίγωνο:
    ΕΔ
    ΕΕ => ΕVΕΕ => EBEE
    ή το μικρό δ, εεδε.

    Σε ποια γλώσσα το Δ μοιάζει με Β ή ακούγεται σαν Β;
    π.χ.
    Ελληνικά Δ -> Αγγλικά V, Ποιος θα μπορούσε να διαβάσει το Δ ανάποδα;
    Ελληνικά δ -> Αγγλικά b.

    Ευτυχώς που έχουμε δύσκολη γλώσσα και οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Παράνοια

    Η ΝΔ μιλά την πιο "ξύλινη" κομματική γλώσσα που ακούγεται. Έχουν καταντήσει αηδία πια. Ούτε σε ένα σοβαρό, πατριωτικό θέμα δεν έχουν τοποθετηθεί, χωρίς να κάνουν κριτική στο ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, τον ΛΑ.Ο.Σ. Αυτό τους ενδιαφέρει μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ούτε που ενδιαφέρθηκε κάποιος για το όνομα του 15χρονου.... ε;;; ποιός θα δώσει τώρα σημασία σε ένα αφγανάκι που μάλιστα δεν το λένε και Αλέξη.... ουέ υμίν γραμματείς και φαρισαίοι.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.