29/3/10

Ξύπνησαν μνήμες Αξαρλιάν

Η τραγωδία με τον 15χρονο Αφγανό είναι η τρίτη στην ιστορία της τρομοκρατίας που ένας πολίτης χωρίς να έχει καμία σχέση με τον στόχο της τρομοκρατικής επίθεσης βρίσκει τον θάνατο.

Το πρώτο θύμα ήταν ο 20χρονος φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν, ο οποίος το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου του 1992 έτυχε να περνά από τη συμβολή των οδών Καραγεώργη Σερβίας και Βουλής. Την ώρα εκείνη έγινε το χτύπημα με ρουκέτα από μέλη της 17 Νοέμβρη που είχε στόχο το θωρακισμένο αυτοκίνητο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παλαιοκρασσά.
Η έκρηξη ήταν ισχυρότατη και τα θραύσματα της ρουκέτας έπληξαν τον Θάνο Αξαρλιάν, ο οποίος έπεσε αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο. Από το θωρακισμένο αυτοκίνητο βγήκαν σοκαρισμένοι ο υπουργός και ο οδηγός του.

-Η μητέρα του Θ. Αξαρλιάν ήταν συγκλονιστική στην κατάθεσή της. Στο δικαστήριο χτες επανέλαβε τη γνωστή έκκληση που είχε κάνει τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του γιου της: «Τρομοκράτες καταθέστε τα όπλα και σε αντάλλαγμα σας δίνω τη ζωή μου», τη φράση αυτή είχε πει τότε, ενώ χτες πρόσθεσε ότι εκείνοι συνέχισαν τη δράση τους. Αναφέρθηκε στο γιο της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν «ένα χαρισματικό παιδί» και πως «θα μπορούσε ώρες να μιλάει γι' αυτόν».Η Σταυρούλα Αξαρλιάν, μητέρα του θύματος της 17Ν, ανέφερε ότι μετά από τη δολοφονία είχε παρακαλέσει τους τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα και να σταματήσουν, στη μνήμη του παιδιού της, αλλά -όπως είπε- εκείνοι συνέχισαν. Ο αδελφός του Θάνου Αξαρλιάν, Στέργιος, σημείωσε ότι «εμείς για τον κ. Κουφοντίνα και τους ομοίους του είμαστε τα παράπλευρα θύματα του πολέμου τους». Για την υπόθεση κατέθεσαν, ακόμη, πέντε πολίτες που τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρότερα κατά την επίθεση. Εμφανώς συγκινημένη, η κ. Αξαρλιάν είπε ότι δεν πρόκειται να βγάλει ποτέ από το μυαλό της όσο ζει αυτό που συνέβη και πως δεν περίμενε ποτέ ότι στέλνοντας τον γιο της σε μια δουλειά εκείνος δεν θα ξαναγύριζε.«Aκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο, αλλά δεν σκέφτηκα πως θα είχε συμβεί κάτι σ’ αυτό τον πολυσύχναστο δρόμο.

Φώναξα, τρέξτε για τον Θάνο», κατέθεσε η μητέρα του θύματος, ενώ απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο γιος της ίσως θα ζούσε αν υπήρχε ασθενοφόρο κοντά, διότι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή το παιδί της ήταν κομματιασμένο. Oπως είπε, μόνο το πρόσωπο του Θάνου δεν είχε πάθει τίποτα και έμοιαζε σαν να κοιμόταν...Η μάρτυρας κατέθεσε, επίσης, ότι δεν έχει πάρει καμιά αποζημίωση, αλλά μόνο μια σύνταξη.

-Η 39χρονη Βιργινία Κωνσταντίνου, υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρείας που προετοίμαζε συνέδριο στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ», βρήκε τραγικό θάνατο τον Μάιο του 1999 από έκρηξη βόμβας στο ξενοδοχείο. Από την ισχυρή έκρηξη- αν και είχε προηγηθεί τηλεφώνημα- σκοτώθηκε από τα θραύσματα η υπάλληλος και τραυματίστηκε σοβαρά ένας συνάδελφός της. Την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση είχε αναλάβει η οργάνωση Επαναστατικοί Πυρήνες.
ΝΕΑ,ΒΗΜΑ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.