28/3/10

Η υψηλή στρατηγική του Βυζαντίου μάθημα για τις ΗΠΑ

Ο ιστορικός Εντουαρντ Λούτβακ προτείνει να διδαχθούν από τη διπλωματία του

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δεληολάνη
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους, πρέπει να διδαχθούν από το Βυζάντιο. Να χρησιμοποιήσουν με επιδεξιότητα ένα αρτιότατο δίκτυο πληροφοριών σε συνδυασμό με τη διπλωματία και, μόνο σε έσχατες περιπτώσεις, έναν καλά εκπαιδευμένο επαγγελματικό στρατό. Αυτοί οι ευφυείς χειρισμοί, που διατήρησαν κραταιά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία επί μία χιλιετία.
Ο 68χρονος στρατηγικός σύμβουλος και ιστορικός Εντουαρντ Λούτβακ, κορυφαίος εκπρόσωπος του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Ουάσιγκτον, οχυρού της ρεπουμπλικανικής Δεξιάς, τεκμηριώνει αυτή τη θέση στο ογκώδες βιβλίο «Η Μεγάλη Στρατηγική του Βυζαντίου», που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιταλία. Ο Λούτβακ κατά καιρούς εργάστηκε ως σύμβουλος των υπουργείων Αμύνης και Εξωτερικών και του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.
«Η Αμερική ποτέ δεν υπήρξε Ρώμη. Και αν σήμερα εφαρμόσει τη στρατηγική της –αμείλικτη επέκταση, κυριαρχία σε ξένους λαούς, το εξοντωτικό πρότυπο ολοκληρωτικού πολέμου–, το μόνο που θα καταφέρει είναι να επισπεύσει την παρακμή της. Είναι πολύ πιο χρήσιμο να μελετήσει τη στρατηγική της ανατολικής πτέρυγας της αυτοκρατορίας, που ξεπέρασε τη δυτική σε διάρκεια κατά 8 αιώνες», συμβουλεύει ο Λούτβακ την κυβέρνηση Ομπάμα. Χωρίς, βεβαίως, να χάσει την ευκαιρία, σε αυτήν τη συνέντευξή του που μας παραχώρησε στη Ρώμη, να εκτοξεύσει και δηλητηριώδεις αιχμές προς την πλευρά των εξτρεμιστών Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι επικράτησαν επί Μπους.

Διπλωματία
– Ποιο ήταν το καθοριστικό νεωτεριστικό στοιχείο που διαφοροποιούσε τη στρατηγική της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε σχέση με τη Ρωμαϊκή;
– Οι Ρωμαίοι της Κωνσταντινούπολης επινόησαν μια νέα στρατηγική, το απόλυτο δόγμα της οποίας ήταν ότι οι απειλές αντιμετωπίζονται με τη διπλωματία. Αυτό μεταφράζεται σε κάτι το εξαιρετικά απλό: αν ο εχθρός σού επιτίθεται ή σε απειλεί, τότε πρέπει να ψάξεις για κάποιον άλλον εχθρό, ο οποίος θα είναι σε θέση να απειλήσει ή και να επιτεθεί στον πρώτο. Οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν τις ένοπλες δυνάμεις τους μόνο για να χειριστούν την απειλή, να καθυστερήσουν τους εισβολείς, να ανακόψουν την προέλασή τους ή για να ενισχύσουν τους νέους συμμάχους. Σε αντίθεση με τους Ρωμαίους, δεν έριχναν τον στρατό τους στην αποφασιστική μάχη, εκείνη που ενδεχομένως να έκρινε την έκβαση του πολέμου. Οι Βυζαντινοί απέφευγαν συστηματικά τις κατά μέτωπον συγκρούσεις. Προτιμούσαν πάντα να μάχονται μέσω τρίτων και μόνον όταν αυτό δεν ήταν δυνατόν, εφάρμοζαν μια τακτική ανταρτοπολέμου, για να φθείρουν και να εξαντλήσουν τους εισβολείς. Πάντα, όμως, έριχναν το κύριο βάρος στη διπλωματική προσπάθεια, που ήταν διαρκής: αναζητούσαν πιθανούς συμμάχους, ακόμη και σε εξαιρετικά απομακρυσμένες περιοχές, και τους έπειθαν να πολεμήσουν για λογαριασμό της Κωνσταντινούπολης.

– Αυτό το νεωτεριστικό στοιχείο ισχύει και σε σχέση με τη στρατηγική που εφήρμοζαν τα άλλα βασίλεια εκείνης της περιόδου;
– Βεβαίως. Ηταν μια σπουδαία αλλαγή στρατηγικής. Βασιζόταν στη μεγάλη ικανότητα που επέδειξαν οι Βυζαντινοί στη δημιουργία, τη συντήρηση και την αξιοποίηση ενός πολύ αποτελεσματικού δικτύου πληροφοριών – σήμερα θα λέγαμε intellingence. Η λειτουργία ενός τέτοιου δικτύου απαιτούσε την ύπαρξη μιας ιθύνουσας ελίτ με βαθιά παιδεία, που ήταν σε θέση να χειριστεί, να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει τις πληροφορίες κατά τη διπλωματική δραστηριότητά της. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας είχε στη διάθεσή του μια μορφωμένη ελίτ που μπορούσε να κάνει μακρινά ταξίδια, να επισκεφθεί ξένες χώρες, να καταλάβει ποια είναι η πολιτική κατάσταση εκεί και να αναλύσει ενδεχόμενους κινδύνους. Και, βεβαίως, να συντάξει σωστές και ακριβείς αναφορές. Με αυτόν τον τρόπο, επί παραδείγματι, το έτος 550 οι κυβερνώντες στην Κωνσταντινούπολη ήταν οι μόνοι που γνώριζαν πολύ καλά τι συνέβαινε στην κεντρική Ασία. Ολα αυτά δεν θα ήταν εφικτά, αν δεν υπήρχε ως υπόβαθρο η ελληνική και ελληνιστική παιδεία, την οποία η άρχουσα τάξη στο Βυζάντιο διαφύλαξε και καλλιέργησε με μεγάλη αγάπη. Αυτή η ελληνική παιδεία προσέφερε ένα ευρύ πολιτιστικό πλαίσιο, το οποίο επέτρεπε τη δημιουργία δικτύου πληροφοριών, το οποίο, με τη σειρά του, επέτρεπε τη διπλωματική δραστηριότητα. Επέτρεπε, δηλαδή, να εντοπιστούν οι πιθανοί νέοι σύμμαχοι και να βρεθούν τα κατάλληλα επιχειρήματα ώστε να πειστούν να πολεμήσουν για χάρη της Κωνσταντινούπολης. Κανένας άλλος δεν μπορούσε να εφαρμόσει παρόμοια στρατηγική.

– Αυτό είναι το στοιχείο της βυζαντινής στρατηγικής που θεωρείτε επίκαιρο και χρήσιμο για τη σημερινή στρατηγική των ΗΠΑ;
– Ακριβώς αυτό είναι το μεγάλο μάθημα των Βυζαντινών προς την Ουάσιγκτον: όταν έχεις κάποιο πρόβλημα στην Υεμένη ή στο Αφγανιστάν, δεν πρέπει να ορμάς εκεί με τις στρατιές σου, οι οποίες, μόνο στο Αφγανιστάν, σου κοστίζουν κατά μέσον όρο 1 δισ. δολάρια το χρόνο. Πρέπει, αντιθέτως, να μελετήσεις την κατάσταση και να βρεις ποιος έχει τα ίδια συμφέροντα με σένα. Οι Κινέζοι συνορεύουν με το Αφγανιστάν και έχουν σοβαρά προβλήματα με τους ένοπλους ισλαμιστές. Γιατί, επί παραδείγματι, να μην αναλάβουν οι Κινέζοι το κόστος της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας στο Αφγανιστάν; Το ίδιο ισχύει και για τους Ρώσους. Δέχονται σοβαρές απειλές από τους ισλαμιστές τρομοκράτες, έχουν ανοιχτό μέτωπο στην Τσετσενία, σοβαρά προβλήματα στο Νταγκεστάν και αλλού. Ενδεχόμενη νίκη των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα για τη Μόσχα. Πρέπει η Αμερική να βρει τον τρόπο ώστε οι Ρώσοι να αναλάβουν ένα σημαντικό μερίδιο του κόστους στο Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν και Ιράκ
– Κάνετε την αυτοκριτική σας; Αν θυμάμαι καλά, ήσαστε μεταξύ των ένθερμων οπαδών της στρατηγικής του Μπους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ…
– Οχι, καθόλου. Το 2003 τάχθηκα κατά της εισβολής στο Ιράκ. Δεν συμφωνούσα με τις αγαθές προθέσεις που αιτιολογούσαν την εισβολή. Και λέω αγαθές προθέσεις διότι, όπως οι πάντες τώρα πλέον γνωρίζουν, οι Αμερικανοί δεν εισέβαλαν στο Ιράκ για το πετρέλαιο, όπως είχαν υποθέσει τότε κάποιοι αφελείς. Εισέβαλαν στο Ιράκ για να πετύχουν έναν σοβαρό πολιτικό στόχο: να επιβάλουν το δημοκρατικό σύστημα σε μια σημαντική αραβική χώρα, που θα έπρεπε να αποτελέσει πρότυπο και για τις υπόλοιπες χώρες του αραβικού κόσμου. Η εισβολή έγινε με αγαθό σκοπό. Αλλά εγώ δεν είμαι τόσο αγαθός και δεν πίστεψα ότι η Αμερική έπρεπε να βάλει στο κέντρο της προσοχής της και να επενδύσει τόσο πολλά για να βοηθήσει τους Ιρακινούς να ζουν πολιτισμένα. Βεβαίως, οι αριστεροί ανά τον κόσμο προσπάθησαν να ερμηνεύσουν την εισβολή του Μπους με τους μόνους όρους που οι ίδιοι κατανοούν. Ελεγαν ότι οι Αμερικανοί πήγαν εκεί για να αρπάξουν το πετρέλαιο. Οπως όλοι ξέρουμε, οι Αμερικανοί ούτε καν προσπάθησαν να προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές, να διαφυλάξουν τους αγωγούς, να εμποδίσουν τη διακοπή της εξόρυξης από τον Σαντάμ. Ηταν μια εισβολή ανιδιοτελής, από οικονομική άποψη, κι εγώ δεν πιστεύω στις ανιδιοτελείς εισβολές. Προτιμούσα η κυβέρνηση Μπους να επικεντρωθεί στα δικά μας προβλήματα, σε ό, τι συμβαίνει στο σπίτι μας και στη Λατινική Αμερική, που είναι η αυλή του σπιτιού μας, αντί να τρέχει τόσο μακριά προκειμένου να βοηθήσει τους Ιρακινούς.

– Συμφωνείτε, λοιπόν, με όσους είχαν μιλήσει τότε για «τροτσκισμό» των Ρεπουμπλικανών;
– Ναι, είναι επιτυχής η περιγραφή. Το σκεπτικό τους ήταν ότι ο ισλαμικός κόσμος παράγει βία εναντίον όλων των μη μουσουλμάνων, από το Μιντανάο μέχρι τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τη Νιγηρία. Οπουδήποτε οι μουσουλμάνοι έρχονται σε επαφή με μη μουσουλμάνους, τους επιτίθενται, καταφεύγουν στη βία. Σκέφτηκαν τότε στην Ουάσιγκτον ότι η σωστή απάντηση σε αυτό το φαινόμενο ήταν η δημοκρατία, αρχής γενομένης από τον αραβικό κόσμο, όπου δεν υπάρχει ούτε μία χώρα με γνήσιο δημοκρατικό καθεστώς. Ούτε μία. Δεν είναι ούτε ο Λίβανος, όπου επικρατεί μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ θρησκευτικών ομάδων. Ας αναζητήσουμε, είπαν, την αραβική χώρα με το υψηλότερο ποσοστό αλφαβητισμού και πτυχιούχων. Ποια είναι; Το Ιράκ. Ας επιβάλουμε, λοιπόν, δημοκρατικό καθεστώς στο Ιράκ. Κατά την άποψή μου, ήταν ένα σχέδιο με εμφανή στοιχεία μεγαλομανίας, καθόλου ρεαλιστικό και πάρα πολύ δαπανηρό. Δεν είχαμε την πολυτέλεια να κάνουμε τέτοιου είδους πειράματα, όπως αποδείχθηκε οδυνηρά μετά την εισβολή. Ναι, λοιπόν, υπήρχαν στοιχεία «τροτσκισμού», διότι ήταν ένα σχέδιο επαναστατικό και τρομερά φιλόδοξο, μάλλον ουτοπικό, θα έλεγα. Οι Βυζαντινοί δεν θα έπεφταν ποτέ σε τέτοια παγίδα.

Ρωσία και Κίνα
– Στο βιβλίο σας επιμένετε ιδιαιτέρως και σε ένα άλλο στοιχείο που χαρακτήρισε τη στρατηγική των Βυζαντινών. Σε αντίθεση με τους Ρωμαίους, οι Βυζαντινοί δεν αποσκοπούσαν στην ολοκληρωτική συντριβή του εχθρού, διότι θεωρούσαν ότι ο σημερινός εχθρός μπορεί να γίνει ο αυριανός σύμμαχος. Αυτό ισχύει και για τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα και τη Ρωσία;
– Οχι. Η Ρωσία και η Κίνα είναι δύο μεγάλες δυνάμεις, που εμφανίζουν πολύ χαμηλό επίπεδο αντιπαλότητας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τίθεται θέμα συντριβής τους. Η καθοριστικής σημασίας διδαχή της βυζαντινής στρατηγικής έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν πριν από την εισβολή στο Ιράκ. Επρεπε να είχαμε λάβει υπ’ όψιν ότι, αν καταστρέψουμε τον Σαντάμ Χουσεΐν, τότε θα ήμαστε αναγκασμένοι να αναμετρηθούμε μόνοι με το Ιράν. Οσο κυβερνούσε ο Σαντάμ, μπορούσε να ανακόψει το Ιράν – επικρατούσε κάποια ισορροπία ανάμεσα στις δύο χώρες. Δεν χρειαζόταν άμεση επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπους ο πρεσβύτερος σταμάτησε την προέλασή του στο Ιράκ το 1991, στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, ακριβώς για να επιτρέψει στο καθεστώς του Σαντάμ να παραμείνει στη θέση του και να συνεχίσει να λειτουργεί ως ανάχωμα προς το Ιράν. Τώρα βγάλαμε από τη μέση τον Σαντάμ και αντιμετωπίζουμε μόνοι μας το Ιράν. Που δεν είναι βεβαίως καμιά μεγάλη δύναμη, αντιθέτως, θα έλεγα, η ιρανική ηγεσία δεν φαίνεται να ξέρει τι θέλει. Αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να διδαχθούμε από τους Βυζαντινούς και να αφήσουμε κάποιον άλλον να ελέγχει τους αγιατολάχ, παρά να το κάνουμε μόνοι μας.

Οι «τζιχαδιστές» μουσουλμάνοι και η στάση της Δύσης
– Στο βιβλίο σας, εξετάζετε πολύ αναλυτικά τις συγκρούσεις των Βυζαντινών με εκείνους που αποκαλείτε «τζιχαδιστές» μουσουλμάνους, δηλαδή τους οπαδούς της τζιχάντ, του «ιερού πολέμου». Τι μπορούν να μας διδάξουν οι Βυζαντινοί ώστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα τους ισλαμιστές τρομοκράτες;
– Το πρώτο μεγάλο επεκτατικό κύμα του Ισλάμ, που κατατρόπωσε την Περσία των Σασσανιδών και επεκτάθηκε μέχρι την Ινδία, την κεντρική Ασία και, στη Δύση, μέχρι την Ισπανία και τη νότια Γαλλία, δεν κατάφερε να κάμψει το Βυζάντιο. Η Κωνσταντινούπολη αντιστάθηκε με επιτυχία. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η τριπλή και ισχυρότατη ταυτότητα των Βυζαντινών, που ήταν ταυτόχρονα ελληνική, χριστιανική και ρωμαϊκή. Αυτή η ταυτότητα τους έκανε να αισθάνονται υπερήφανοι και δυνατοί εκπρόσωποι ενός σημαντικού πολιτισμού. Είχαν βαθιά γνώση της αρχαίας ελληνικής παιδείας, άρα ήταν σε θέση να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Ηταν βαθύτατα χριστιανοί: είχαν τόσο δυνατή πίστη στο χριστιανισμό, που εμείς οι μεταγενέστεροι με μεγάλη δυσκολία μπορούμε να την αντιληφθούμε. Και βασίζονταν στους ισχυρούς ρωμαϊκούς θεσμούς, τους νόμους, τον στρατό, το κράτος. Χάρη σε αυτή την τριπλή ταυτότητα διέθεταν ένοπλες δυνάμεις περιορισμένες αριθμητικά αλλά ανώτερες ποιοτικά και με ισχυρά κίνητρα. Ο βυζαντινός στρατός δεν αποτελείτο από τυχοδιώκτες που αποσκοπούσαν στο πλιάτσικο. Ηταν άριστα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες στρατιώτες, που χρειάζονταν χρόνια για να εξασκηθούν στον πόλεμο ελιγμών. Για τον λόγο αυτό, ήταν λίγοι και πολύτιμοι. Επιπλέον, η Κωνσταντινούπολη διέθετε εξαίρετη διπλωματική υπηρεσία, αποτελούμενη από αξιωματούχους με υψηλή μόρφωση και βαθιά νομιμοφροσύνη. Με αυτά τα εργαλεία κατάφερε να αποκρούσει το πρώτο κύμα επέκτασης του Ισλάμ, τον 7ο αιώνα. Και στη συνέχεια αντιστάθηκε αιώνες ολόκληρους, ώσπου υπέκυψε όχι στους μουσουλμάνους, αλλά στη Δύση. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης κατά την Τέταρτη Σταυροφορία ήταν το πρώτο βήμα της αναγέννησης της Δύσης μετά τα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα.

– Αρα και οι Δυτικοί σήμερα πρέπει να αναπτύξουμε ισχυρή αίσθηση ταυτότητας.
– Βεβαίως, ισχυρή ταυτότητα και ισχυρή βούληση να αντισταθούμε. Οταν έρχομαι στην Ελλάδα, βλέπω διαδηλωτές να υψώνουν σημαίες της Χαμάς στο κέντρο της Αθήνας. Και σκέφτομαι ότι αυτοί οι Ελληνες αριστεροί πρέπει να είναι πολύ αφελείς γιατί, αν έπεφταν στα χέρια της Χαμάς, θα τους έσφαζαν χωρίς χρονοτριβή ως άπιστους. Το αδύναμο σημείο του Ισλάμ είναι ο κατακερματισμός. Οι «τζιχαδιστές» ηγέτες προτιμούν να καταπιάνονται με την εξόντωση των μουσουλμάνων παρά να πολεμούν τους μη χριστιανούς. Επί παραδείγματι, στην Αλγερία, οι «τζιχαδιστές» σκότωσαν 100 χιλιάδες μουσουλμάνους και 6 Γάλλους ιεραποστόλους. Μόνο στην Αλγερία σκότωσαν περισσότερους μουσουλμάνους παρά μη μουσουλμάνους σε όλον τον πλανήτη! Στο Πακιστάν σιίτες δολοφονούν σουνίτες, σουνίτες δολοφονούν σιίτες, σιίτες δολοφονούν σιίτες και σουνίτες δολοφονούν σουνίτες. Το Ισλάμ προτρέπει στη βία στο όνομα της τζιχάντ, και αυτή η βία κατά κανόνα ξεσπά ενάντια στους ίδιους τους μουσουλμάνους. Δεν είναι δύσκολο, λοιπόν, να αντισταθούμε στην ισλαμιστική βία, αρκεί να ξέρουμε ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι είναι αυτοί. Αυτό το είχαν καταλάβει πολύ καλά οι Βυζαντινοί, που εκμεταλλεύονταν επιδέξια κάθε διαμάχη μεταξύ «τζιχαδιστών» ηγετών.

Ελλάδα και Τουρκία
– Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα αντιμετώπιζε ανέκαθεν προβλήματα με την Τουρκία. Τι θα μπορούσαν να μας διδάξουν οι Βυζαντινοί σε αυτήν την περίπτωση;
– Η ελληνική και η τουρκική διπλωματία έκαναν πολλά για να αποφύγουν τη σύγκρουση. Ας υποθέσουμε, όμως, ότι η Ελλάδα ήταν αναγκασμένη να συγκρουστεί με την Τουρκία. Πώς θα την πολεμήσει; Οχι βεβαίως παρατάσσοντας μια μεγάλη ελληνική στρατιά στα σύνορα με την Τουρκία, προκαλώντας χιλιάδες θύματα. Ενας Βυζαντινός αυτοκράτορας θα μας έλεγε ότι ο σωστός τρόπος να πολεμήσει κανείς την Τουρκία, είναι να υποστηρίξει το αυτονομιστικό κίνημα της μειονότητας Ζαζά στο Τουντσελί.

– Ζαζά; Ποιοι είναι αυτοί;
– Δεν τους ξέρετε; Λάθος! Είναι περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι, πολύ δυσαρεστημένοι με την Αγκυρα. Υστερα, έχουμε περισσότερα από 20 εκατομμύρια Κούρδους, που κινητοποιούνται πολύ εύκολα εναντίον της κεντρικής κυβέρνησης. Υπάρχουν και οι Λαζοί και άλλες καταπιεσμένες μειονότητες. Το πρώτο πράγμα που θα έκανε ο υποθετικός μας Βυζαντινός αυτοκράτορας θα ήταν να ανοίξει ένα μεγάλο μέτωπο στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, πρωτίστως με τους Κούρδους, που είναι οι πιο πρόθυμοι, αρκεί να τους ενθαρρύνει κανείς με λίγα όπλα και χρήματα. Εν συντομία, οι Βυζαντινοί θα εξουδετέρωναν την Τουρκία πολεμώντας ελάχιστα. Θα τη θρυμμάτιζαν σε χίλια δυο κομμάτια, εκμεταλλευόμενοι τις εσωτερικές της αδυναμίες.

– Θα χρησιμοποιούσαν το όπλο της ένταξης στην Ε.Ε.
– Και αυτό. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια της Ελλάδας. Δεν έχω να κάνω καμία κριτική στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική διπλωματία χειρίστηκε το πρόβλημα με την Τουρκία, διότι υπήρξε πολύ μελετημένη, έξυπνη και προσεγμένη. Αν η Ελλάδα εμπόδιζε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα έπραττε μεγάλο σφάλμα. Υπάρχουν άλλες χώρες που θέλουν να την κρατήσουν, ούτως ή άλλως, εκτός Ευρώπης. Ας αφήσουμε τους Γάλλους να πουν το όχι, γιατί να το πούμε εμείς; Ετσι, η Ελλάδα μπορεί με μηδενικό κόστος να εισπράξει όλα τα οφέλη της πορείας εξευρωπαϊσμού της Τουρκίας.
Καθημερινή

14 σχόλια:

  1. Αυτά να τα διαβάσουν αυτοί που παρέδωσαν τον Οτσαλάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρομερό κείμενο.
    Μιά δυνατή γροθιά στο στερεότυπο της Δυτικής Ιστοριογραφίας- πού μυρικάζουν άκριτα οι εξ υμών Δυτικολάγνοι- πώς το Βυζάντιο ηταν Μεσαίωνας.
    Ενώ δέχονται, πως μετα το διάταγμα του Καρακάλα, παίρνουν τον τίτλο του Ρωμαίου πολίτου όλοι οι πολίτες των πόλεων της Ρωμαϊκής Οικουμένης, κάνουν μια ιστορική λαθροχειρία: Θεωρούν, πως η κατάληψη τού Δυτικου κλάδου της Ρωμαϊκης Αυτοκρατορίας απο τους βάρβαρους πλιατσικολόγους γότθους, που την οδήγησε στο μεσαίωνα και την πνευματοκτόνο φεουδαρχία, μετατρέποντας τους πληθυσμούς της σε δουλοπάροικους, αυτομάτως οδήγησε τον Ανατολικό κλάδο (Βυζάντιο), στην ίδια ζοφερή κατάσταση.
    Μέγα ψεύδος.
    Η ανατολική Ρώμη, συνέχισε να μακροημερεύει σαν Οικουμένη, με τις πόλεις κρατη της αρχαιότητας να συνεχίζουν να διατηρουν σημαντικές ελευθερίες, και με μια κεντρική εξουσία, πού στην ουσία είναι η εξουσία του κοινού της μητρόπολης Κωνσταντινούπολης και ασκει δημοσιονομική λειτουργία επί των ελευθέρων πόλεων, φθάνοντας μέχρι την πύλη της Πόλης. Από εκεί και πέρα, το ίδιο το κοινόν της Πόλης, ρυθμίζει, σε μεγάλο βαθμό, αυτό το ίδιο τα του Οίκου του.
    Ο Βυζαντινός Βασιλεας, καμία μα καμία σχέση δεν είχε με τους φεουδάρχες βασιλιάδεςς της μεσαιωνικής Δύσης. Σε μεγάλο βαθμό ελεγχόταν απο τους θεσμους του κοινου της Πόλης (σύγκλητος, δήμος).
    Οι εξουσίες του, ωχριούν μπροστα στίς εξουσίες του σημερινού, ελλιπους γομώσεως, παντοδύναμου, και ανεξέλεγκτου, εκλεγμένου ολιγαρχικού Ελληνα πρωθυπουργού.
    Η δε σύγκρουση του Χριστιανισμού με την αρχαια Ελληνικη θρησκεία, είναι μια εσωτερική υπόθεση του Ελληνισμού. Συνέβη μόνο αφ' ότου το θρησκευτικό γεγονός κυριαρχήθηκε απο τον εξουσιαστικό μηχανισμό του Ιερατείου, τον 4ο μ.Χ. αιώνα.
    Παρά την σφοδρή, αρχικά. σύγκρουση, η Βυζαντινή πολιτεία συνθέτει Ελληνικη παιδεία, Χριστιανισμό, καί Ρώμη, με εναν τέτοιο τρόπο, που την καθιστούν πνευματικα και πολιτικά ακαταμάχητη.
    Παρά τον μύθο του ιερατείου, πως ο Ελληνισμός είναι οφειλέτης του Χριστιανισμού, συνέβη ακριβώς το αντίθετο: Ο Ελληνισμός συναντά μια δεσποτική θρησκεία, και την αφομοιώνει στα ελέυθερα, ανθρωποκεντρικά δεδομένα του..
    Κι όταν το ιερατείο απαλάσσεται απο την πολιτεία, το 1453, κατοχυρώνει την απόλυτη εξουσία του επι του Ελληνισμού συμπράττοντας με τον κατακτητή.
    Από την άλλη, όμως, γίνεται ο μοναδικός θεσμός ζωντανης παρουσίας των Ελληνικών γραμμάτων, έστω κυριαρχούμενων απο τις εξουσιαστικές ιερατικές παραμορφώσεις...
    Μικτή κατάσταση, συναμφότερη που θάλεγε και ο Ζουράρης..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν μου επιτραπεί μια παρατήρηση επί του θέματος.
    Αν υπάρχει μια στρατηγική προς αποφυγή, αυτή είναι του βυζαντίου! Τα σπαθιά σκούριασαν και τα κορμιά κύρτωσαν από την νηστεία και την μετάνοια, 100 χιλιάδες νέα παλληκάρια αντί να πολεμούν στα τείχη της πόλης, κρυβόντουσαν σαν κηφήνες καλόγεροι! Και η εκκλησία όλο και προφήτευε ότι η πόλη θα πέσει! Μα αυτό θέλαν! Την εξαφάνιση του Ελληνισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kala as paroun oi usa to bizantino stratigiko (lathos)bathos kai oi talepan to stratigiko bathos tou antartopolemou tis filikis tromokratikis eterias

    kai tira kai panta akel akel akel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. AUTOS STI MESI EINAI O IOUSTINIANOS , O DEXIA PIOS EINAI ?
    MALLON O MITSOTAKIS AFOU DEN EXIGITE ALLIOS I stasi tou nika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΕΝΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ,ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ...ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΥΝΟΥΧΟΙ ΑΛΛΩΝ "ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΩΝ"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαφέρον άρθρο, αν και νομίζω ότι γενικεύει πολύ. Πώς δεν χρησιμοποιούσαν τον στρατό τους οι Βυζαντινοί; Σκεφτείτε μόνο τους Ιουστινιανό, Ηράκλειο, Νικηφόρο Φωκά και Βασίλειο τον Βουλγαροκτόνο. Και οι τέσσερις χρησιμοποίησαν τον στρατό επιθετικότατα.

    Ασφαλώς, η κατασκοπία ήταν ένα από τα σπουδαία όπλα των Βυζαντινών, την οποία ασκούσαν με το "σκρινίον τῶν βαρβάρων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Zanglos κρίμα σε όσους διαβάζουν τόσο φτωχά τα ιστορικά γεγονότα όπως εσύ.

    Δεν υπάρχει αυτοκρατορία που να μην καταρέει,αυτό είναι αναπόφευκτο,το θέμα είναι μόνο η διάρκεια η οποία είναι άμεσα εξαρτώμενη απο την ποιότητα,και αυτό είναι που θα μείνει αιώνιο,απο την Αμερική τι πιστεύεις πως θα μείνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Οταν έρχομαι στην Ελλάδα, βλέπω διαδηλωτές να υψώνουν σημαίες της Χαμάς στο κέντρο της Αθήνας. Και σκέφτομαι ότι αυτοί οι Ελληνες αριστεροί πρέπει να είναι πολύ αφελείς γιατί, αν έπεφταν στα χέρια της Χαμάς, θα τους έσφαζαν χωρίς χρονοτριβή ως άπιστους."

    Λέει το προφανές, αλλά οι "Έλληνες αριστεροί" δεν λειτουργούν με το μυαλό. Είναι κοπάδια που υπακούν σε συνθήματα. Είναι ακριβώς οι ίδιοι που φωνάζουν "κάτω τα σύνορα για τα ταξικά μας αδέλφια", έτσι, εντελώς άκριτα, επειδή τους είπαν ότι πρέπει να το φωνάζουν.

    @ Ζάγκλο

    >Αν υπάρχει μια στρατηγική προς αποφυγή, αυτή είναι του βυζαντίου!<

    Αυτό, όμως, έζησε 1100 χρόνια, ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συμφωνώ με το βιβλίο κατά 95%, η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν πολυεθνική και ταυτόχρονα Ελληνική, αλλά ουδείς τέλειος. Το μίσος για κάθε τι Χριστιανικό από μερικούς σχολιαστές είναι δεδομένο και αναμενόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και μετά να τους σιχαίνονται όλοι στον κόσμο. Ας ρωτήσει τους σημερινούς ρωμιούς που παριστάνουν τους Έλληνες, πως αισθάνονται εφαρμόζοντας μια παρόμοια φοβική πολιτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν και ειναι εανα σχετικο ακριβο βιβλιο (30 κατι λιρες) μοιαζει πλυ ενδιαφερον,,,

    Οταν έρχομαι στην Ελλάδα, βλέπω διαδηλωτές να υψώνουν σημαίες της Χαμάς στο κέντρο της Αθήνας. Και σκέφτομαι ότι αυτοί οι Ελληνες αριστεροί πρέπει να είναι πολύ αφελείς γιατί, αν έπεφταν στα χέρια της Χαμάς, θα τους έσφαζαν χωρίς χρονοτριβή ως άπιστους."
    διστιχως και στο σιτε υηπαρχουν τετοιοι "αφελεις" οπως π.χ. καποιοσ ππου χρησιμοποει το ονομα του ππωτου γιου της Ευρωπης κξαι του Δια
    Χπηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οταν έρχομαι στην Ελλάδα, βλέπω διαδηλωτές να υψώνουν σημαίες της Χαμάς στο κέντρο της Αθήνας. Και σκέφτομαι ότι αυτοί οι Ελληνες αριστεροί πρέπει να είναι πολύ αφελείς γιατί, αν έπεφταν στα χέρια της Χαμάς, θα τους έσφαζαν χωρίς χρονοτριβή ως άπιστους."
    Δυστηχώς και στο site έχουμε τέτοιους΄"mawali" ( μεσαιωνικός αραβικός όρος για πελάτες-τσιράκια) με προεξάρχοντα τον "FESTUGGS KOMMANANT "KRETA" UND HOHERE FUHRER DES ALLES IRRENANSTALTEN DER WELT" (ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ (ΤΡΕΛΛΑΔΙΚΩΝ) ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ= οιΓερμάνοι στρατιώτες αποκαλούσαν "Ιrrenanstalt" (τρελλάδικο) το επιτελείο του Χιτλέρ (βλ. Gordon I. Rotman "FUBAR" σελ. 229) Μινώς, ο οποίος σταθερά υποστήριζει τους Ισλαμιστές φονταμενταλίστες.Εκτός φυσικά και ο "ΦΡΟΥΡΑΡΧΟΣ" δεν είναι "αφελής" και έχει κάνει "καπάκι" οπώς το ονομάζανε στην Τουρκοκρατία με αύτους για να κρατήσει την "θέση" του όπως ακριβώς εκανε και ο κόμης Ιουλιανός στην Θέουτα του Μαρόκου (βλ. Mark Williams "the story of Spain")Όσον αφορα του σχόλια του περι "βοιδοσχολής","βαθύβλακα" και "κοραισμού" δειχνούν ολοφάνερα τα κομπλέξ πού κουβαλά λόγω της παιδείας που ΔΕΝ έχει (π.χ. τα γλωσσικά του "κατορθώματα" στις 2/2, 24/3 και 25/3) οπως επίσης αποδικνειούν και το ποσο "καρλαιλστής" ειναι λογω των καθημερινών σπονδών στην Αφροδίτη τις οποιές διαφημίζει με κάθε ευκαιρία !
    Χρήστος Βούλγαρης απο Λονδίνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενώ λοιπόν ο "κύριος" που έχω περιγράψει πιο πρίν εχει υποπέσει σε ΣΩΡΕΙΑ γλωσσικών ολισθήματων "καθ' έξιν και καθ' εξακολουθήσιν" χργησιμοποιώντας έκφρασεις πιο προσηκούσες σε χαμαιτυπεία παρά σε ενα σοβαρό site σαν το παρών, με "απύλωτη γλώσσσα" και περοσσό θράσσσος προσβάλει οποίον κάνει το¨"έγγλημα" να εκφράσει διφορετική άποψη π.χ. για τον ΣΙΔΗΡΟΥΝΤΙΟ είχε γράψει "οτι μολύνει με τημ παρούσια του το site". Το ενδιαφέρον είναι ότι "ψέλισε" κάτι για "εκτονώση του κλίματος" όταν τέθηκε το ζήτημα των σχέσεων του με την Μέση Ανατολη! Γιατί άραγε?΄Αν όντως επιθύμει εκτονώση του κλίματος" τότε η λύση αυτής της καταστασής ειναι πολυ απλή¨. Δεδομένου οτί αυτος ειναι ο υπεύθυνος για αυτο το χάλι δεν έχει παρά να ζητησει συγγνώμη για τις συκοφαντίες που έχει γράψει εναντίον μου( οτι δηλαδή εγώ ταχάτες είμαι κόντες, ανήκω στην ΜΟΣΣΑΝΤ (και σε "φάρα"!)
    και οτι υποστηριζώ τις Ρεπουση- Δραγώνα) και ομοιώς να ΄ζητήσει συγγνώμη απο τους ΣΙΔΗΡΟΥΝΤΙΟ και Gallia για τα ολισθήματα του εναντίον τους και να δεσμευθεί να μην τα επαναλαβεί (Παρεπιντόντως δηλώνω ευθαρσώς οτι ουτέ γνώριζω ουτέ έχω την παραμικρή σχέση με τους προαναφερόμενους, σε τελική αναλύση εδώ δεν είναι site κοινωνικών επαφών!αλλά ζητώ να τους ξητήσει συγγνώμμη για λόγους ΚΑΘΑΡΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ).Διαφορετικά ας γνώριζει οτί η Ιστορία διδάσκει ότι όποιος επιδιώκει συγγκρούση σύνηθως την έχει όπως π.χ. ο Αννίβας ή ο Φρείδερικος ο Μέγας της Πρώσσιας, μόνο που επίσης κατα κανόνα βρίσκεται σε κάτι χειρότερο από αυτό το οποίο επιδιώκε...
    Συγγνώμη για το χώρο αλλά αύτη η
    κατάσταση με "κάποιον" να πιστεύει οτί πορεί να προσβάλει οποίον θελει πρέπει να τελεώνει!
    Χρήστος Βούλγαρης από Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.