29/3/10

Τα παλληκάρια από την Ανάγυια και το οδόφραγμα Λιμνίτη


  1. ΚΗΔΕΥΤΗΚΑΝ χθες στην Ανάγυια τα οστά ακόμη τριών ηρωικώς πεσόντων στην εισβολή, των αδελφών Στυλιανού και Θεόδωρου Μακρίδη και του φίλου και συγχωριανού τους Στυλιανού Κυπριανού. Οι τρεις τους έλαβαν μέρος στη μάχη παρά τον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας. Και αν και μπορούσαν να υποχωρήσουν, όπως έπραξαν τόσοι και τόσοι άλλοι συστρατιώτες τους, επέλεξαν να μείνουν μέχρι τέλους προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στον κατακτητή.
  2. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, λέγοντας ότι από το 2003, όταν άνοιξαν τα πρώτα σημεία διέλευσης «αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι απλοί άνθρωποι, Ε/κ και Τ/κ, θέλουν και μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά». Το επιχείρημα, είπε, που χρησιμοποιούσαν κάποιοι για χρόνια ότι η συμβίωση σε μια κοινή πατρίδα είναι αδύνατη, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.


Τα παλληκάρια από την Ανάγυια
ΚΗΔΕΥΤΗΚΑΝ χθες στην Ανάγυια τα οστά ακόμη τριών ηρωικώς πεσόντων στην εισβολή, των αδελφών Στυλιανού και Θεόδωρου Μακρίδη και του φίλου και συγχωριανού τους Στυλιανού Κυπριανού. Οι τρεις τους έλαβαν μέρος στη μάχη παρά τον Άγιο Γεώργιο της Κερύνειας. Και αν και μπορούσαν να υποχωρήσουν, όπως έπραξαν τόσοι και τόσοι άλλοι συστρατιώτες τους, επέλεξαν να μείνουν μέχρι τέλους προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στον κατακτητή. Από χθες τα αδέλφια, οι φίλοι, οι αγαπημένοι τους όλοι, μπορούν πια, εκτός από περήφανοι να είναι και ήσυχοι. Τα λείψανά τους αναπαύονται στη γη που τους γέννησε. Δεν ξέρει κανείς τις λεπτομέρειες, ποιος έφυγε πρώτος και ποιος τελευταίος, ποια ήταν τα τελευταία λόγια που αντάλλαξαν, ποιος σε ποιανού το κορμί έγειρε πρώτος. Το σίγουρο είναι πως ο θάνατός τους υπήρξε ηρωικός και άδικος. Θα δικαιωθεί μόνο όταν πάψει να ισχύει η κατοχή κι όταν η πατρίδα μας επανενωθεί με όλους τους κατοίκους της πραγματικούς αφέντες στη γη τους.

Εγκαίνια των εργασιών διάνοιξης του οδοφράγματος Λιμνίτη
Πολύ σημαντική χαρακτήρισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τη σημερινή ημέρα, τελώντας τα εγκαίνια των εργασιών για την επιδιόρθωση του δρόμου Κάτω Πύργου – Λιμνίτη που θα οδηγήσει στη διάνοιξη του οδοφράγματος.Τα εγκαίνια τελέστηκαν σε σημείο εντός της νεκρής ζώνης, παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, του Πρέσβη των ΗΠΑ, του Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Γενικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κοινοταρχών και κατοίκων του Κάτω Πύργου και του κατεχόμενου Λιμνίτη. Ο δρόμος περιλαμβάνει ένα κομμάτι μήκους 2.2 χλμ εντός της νεκρής ζώνης και 4.5 χλμ εκτός αυτής. Το έργο ανέλαβε κοινοπραξία ε/κ και τ/κ εταιρειών υπό την ονομασία FAP – TARMAC.

Μιλώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τους κατοίκους του Πύργου και του Λιμνίτη, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αφού μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων αρχίζουν οι εργασίες του δρόμου. Απηύθυνε ιδιαίτερο – όπως είπε – χαιρετισμό στις κοινοτικές αρχές και τους κατοίκους του Κάτω Πύργου και του κατεχόμενου Λιμνίτη, εκφράζοντας τη λύπη του και αποτίνοντας φόρο τιμής στον κοινοτάρχη του κατεχόμενου Λιμνίτη, Γκιοκσέλ Καπαράν ο οποίος έφυγε από τη ζωή και τον οποίο – όπως είπε – είχε συναντήσει πολλές φορές στο γραφείο του μαζί με τον νυν κοινοτάρχη του κατεχόμενου Λιμνίτη, τον κοινοτάρχη Κάτω Πύργου, Κώστα Μιχαηλίδη και την ομάδα πρωτοβουλίας για τη διάνοιξη του οδοφράγματος.

Εχουμε, συνέχισε, καταβάλει πάρα πολλές προσπάθειες για να γίνει πραγματικότητα αυτή η μέρα, αφού με την έναρξη των εργασιών εισερχόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για τη διάνοιξη του οδοφράγματος και ευχήθηκε όπως τα έργα ολοκληρωθούν το συντομότερο. «Η διάνοιξη του οδοφράγματος αποτελεί ένα πολύ μεγάλο βήμα για τους κατοίκους της περιοχής, το οποίο θα δώσει νέα πνοή για πρόοδο και συνεργασία. Η απόσταση κατά συνέπεια, ο χρόνος προς τη Λευκωσία μειώνεται σημαντικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες». Η ανακατασκευή του δρόμου, πρόσθεσε, θα βοηθήσει επίσης και την ταχύτερη διακίνηση των ασθενοφόρων, ένα μέτρο που εφαρμόζεται εδώ και μήνες στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν αποφασιστεί.

Οι διελεύσεις και γενικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος και στην επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, λέγοντας ότι από το 2003, όταν άνοιξαν τα πρώτα σημεία διέλευσης «αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι απλοί άνθρωποι, Ε/κ και Τ/κ, θέλουν και μπορούν να ζήσουν μαζί ειρηνικά». Το επιχείρημα, είπε, που χρησιμοποιούσαν κάποιοι για χρόνια ότι η συμβίωση σε μια κοινή πατρίδα είναι αδύνατη, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

«Στόχος μας ήταν και παραμένει μαζί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η επίτευξη συνολικής λύσης, η οποία θα εξομαλύνει επιτέλους τα πράγματα και θα οδηγήσει στη δημιουργία τέτοιων συνθηκών, ώστε Ε/κ και Τ/κ να διακινούνται ελεύθερα σε κάθε σπιθαμή της κοινής τους πατρίδας, της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα ΗΕ, την ΕΕ, την κυβέρνηση των ΗΠΑ που μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και την τ/κ πλευρά συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του έργου. Ευχήθηκε δε σύντομα να μην χρειάζονται σημεία διέλευσης, να είμαστε σε μια κοινή, ενωμένη πατρίδα.

Στη δική του ομιλία ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι σήμερα σημειώθηκε πράγματι ένα σημαντικό βήμα και είναι η απόδειξη ότι με καλή συνεργασία μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα. Εκανε αναφορά και ο ίδιος στον πρώην κοινοτάρχη του κατεχόμενου Λιμνίτη, Γκιοκσέλ Καπαράν, ο οποίος δεν μπόρεσε – όπως είπε – να δει αυτή την ημέρα. Το ήθελε πολύ, είχε μεγάλη επιθυμία, δούλεψε πολύ γι’ αυτό και μερικές φορές «με νευρίαζε αλλά (το έργο) έγινε». Συνεχάρη δε όσους συνέβαλαν στο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τους κατοίκους του Κάτω Πύργου, του κατεχόμενου Λιμνίτη και τις κοινοτικές αρχές.

Ο κ. Ταλάτ είπε ότι είναι πολύ ευτυχισμένος που βλέπει τις προσπάθειές του για τη διάνοιξη του οδοφράγματος να φθάσουν στο τελικό στάδιο. Για τη διάνοιξη αυτού του οδοφράγματος και ταυτόχρονα για την πρόσβαση από ξηράς στα Κόκκινα, πρόσθεσε, έμειναν λίγες μέρες για να εφαρμοστεί η συμφωνία με την ε/κ πλευρά. Στο τέλος μιας μακράς προσπάθειας μας έχει υπενθυμιστεί για μια ακόμη φορά η πραγματικότητα ότι ακόμα και σε θέματα που φαίνονται δύσκολα να επιλυθούν μπορεί να βγει για όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές ένα κερδοφόρο αποτέλεσμα. Με αυτή την προσέγγιση φτάσαμε με επιτυχία στο άνοιγμα των οδοφραγμάτων Ζώδιας, οδού Λήδρας και τώρα του Λιμνίτη.

«Η συναίνεση στην οποία έχουμε φτάσει σε αυτό θέμα δείχνει ότι μπορεί να βρεθεί μια περιεκτική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, το οποίο στην πραγματικότητα είναι η κύρια πηγή όλων των προβλημάτων μας, φτάνει με αποφασιστικότητα, επιμονή και ειλικρίνεια να προχωρήσουμε προς το στόχο μας».

Θα ήθελα να εκφράσω με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι μέχρι σήμερα στις περιεκτικές συνομιλίες καταφέραμε να διανύσουμε μια σοβαρή απόσταση, συνέχισε ο κ. Ταλάτ. Δημιουργήσαμε τις υγιείς βάσεις του κοινού μας σπιτιού, το οποίο θα μοιραστούμε μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού προς τα κοινά συμφέροντα και δικαιώματά μας. Τώρα είμαστε αποφασισμένοι βάζοντας το ένα τούβλο πάνω στο άλλο (οικοδομώντας) να φτάσουμε σε μια ευτυχή κατάληξη το συντομότερο. Προχωρώντας προς αυτό το στόχο δεν μας έχουν λυγίσει οι δυσκολίες που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και δεν θα μας κάνουν ούτε από δω και πέρα, είπε.

Είμαι σίγουρος ότι από τη διάνοιξη αυτού του οδοφράγματος θα βγουν κερδισμένοι τόσο ο Λιμνίτης όσο και ο Πύργος, αλλά και όλα τα χωριά της περιοχής. Αυτή η εξέλιξη η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής θα ενισχύσει ταυτόχρονα και το βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών μας που ζουν εδώ. Επιπλέον, τέτοια βήματα για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων, αντικατοπτρίζονται θετικά και στις συνομιλίες και πιστεύω ότι συμβάλλουν με πιο γρήγορα και βέβαια βήματα στο δρόμο για τη λύση.

iKypros,ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.