31/3/10

Μιά Δημοκρατική Χώρα που την έλεγαν Τουρκία

  1. Ακόμα ένας μήνας απαγόρευση της κυκλοφορίας της επιβλήθηκε στην κουρδική εφημερίδα Azadiya Welat λόγω "προπαγάνδας για μια παράνομη οργάνωση".
  2. Η κούρδισσα καλλιτέχνης Rojda καταδικάστηκε σε ένα χρόνο και οχτώ μήνες φυλάκιση υπό την κατηγορία "της προπαγάνδας για μια παράνομη οργάνωση".

Ακόμα ένας μήνας απαγόρευση της κυκλοφορίας της επιβλήθηκε στην κουρδική εφημερίδα Azadiya Welat λόγω "προπαγάνδας για μια παράνομη οργάνωση". Ο συντάκτης Kılınç καταδικάστηκε πρόσφατα σε ποινή φυλάκισης 21 χρόνων, ενώ ο πρώην διευθυντής σύνταξης Kurşun αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 525 χρόνια.

Η κυκλοφορία της κουρδικής εφημερίδας Azadiya Welat ('Ελευθερία της Χώρας') απαγορεύτηκε ξανά για ένα μήνα με την αιτιολογία ότι "διαδίδει προπαγάνδα για μια παράνομη οργάνωση".

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dicle, το 12ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Ισταμπούλ βασίστηκε για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, στο τεύχος του περασμένου Σαββάτου, επειδή ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Abdullah Öcalan (Αμπτουλάχ Οτζαλάν), περιγράφεται ως "ηγέτης του κουρδικού λαού".

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fırat (ANF) υπέδειξε ότι το δικαστήριο έκανε λάθος στη μετάφραση των προτάσεων, στις οποίες στήριξε την απαγόρευση.

Ο ανάδοχος και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Ozan Kılınç (Οζάν Κιλίντς) καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκιση το Φεβρουάριο υπό τους ίδιους ισχυρισμούς. Ο πρώην υπάλληλος της Azadiya Welat, Vedat Kurşun (Βεντάτ Κουρσούν) κρατείται και εκκρεμούν εις βάρος του 32 δίκες ενώ αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης έως και 525 χρόνια. Η κουρδική εφημερίδα που κυκλοφορεί καθημερινά στην Τουρκία έχει υποστεί πολλές απαγορεύσεις κυκλοφορίας στο παρελθόν.

Τουρκία: Φυλάκιση Τραγουδίστριας επειδή Τραγούδησε Κουρδικό Τραγούδι
Η κούρδισσα καλλιτέχνης Rojda καταδικάστηκε σε ένα χρόνο και οχτώ μήνες φυλάκιση υπό την κατηγορία "της προπαγάνδας για μια παράνομη οργάνωση". Η απόφαση βασίστηκε στο τραγούδι "Heval Kamurano", το οποίο ερμήνευσε η Rojda σε ένα φεστιβάλ στο Diyarbakır (Ντιγιαρμπακίρ) πέρυσι.

Δικαστήριο του Diyarbakır στην κυρίως νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας εξέδωσε ποινή φυλάκισης ενός έτους και οχτώ μηνών στη κούρδισσα καλλιτέχνη Rojda. Ο λόγος για την καταδίκη της τραγουδίστριας είναι ένα τραγούδι με τον τίτλο "Heval Kamuran" ('Σύντροφε Kamuran'), που τραγούδησε η Rojda σε ένα φεστιβάλ στο Diyarbakır το 2009. Κατηγορήθηκε για "διάδοση προπαγάνδας για μια παράνομη οργάνωση".

Η Rojda είναι μία από τους 160 καλλιτέχνες που είχαν προσκληθεί σε συνάντηση με το πρωθυπουργό της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan (Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) στις 20 Φεβρουαρίου για να συζητήσουν σχετικά με το κουρδικό ζήτημα. Ωστόσο, η ίδια είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι δε θα παρευρισκόταν στη συνάντηση.
Πηγή: Bianet
turkishgreeknews.org

1 σχόλιο:

  1. Kατα τα αλλα οι Δυτικοι ειναι ευχαριστημενοι που η Τουρκια προχωρα με τις μεταρρυθμισεις οπως hukuk devleti (κρατος δικαιου) fikir özgürlüğü (ελευθερια εκφρασης).
    Βεβαια ολα αυτα ειναι στα χαρτια. Αυτα βλεπουν οι Δυτικοι και ενθουσιαζονται. Η πραγματικοτητα ομως ειναι στην καθημερηνοτητα και στην συναναστροφη οπου δεν υπαρχει καμμια εφαρμογη.

    nikpim

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
ενημέρωση 16/9/2016

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση. Σχόλιο από "άγνωστο" ή "unknown" θα διαγραφεί.

Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.

Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.