28/3/10

Σχέσεις οργής Άγκυρας-ΗΠΑ

Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο υπάκουοι φίλοι των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν βοήθησε ποτέ την Αθήνα και τη Λευκωσία, και δεν στάθηκε ποτέ αρωγός στα προβλήματά τους, δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ. Αντίθετα οι ηγεσίες των δύο χωρών με δουλοπρέπεια μερικές φορές αποδέχθηκαν τις βουλές των Αμερικανών, αντί να διαμαρτυρηθούν και να αντιδράσουν.Και όμως... Ο Μπους και οι Τσέινι τις τιμώρησαν με την αναγνώριση των Σκοπίων και την κατάθεση του αντιδημοκρατικού σχεδίου Ανάν.
Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com
ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ

Η ακύρωση του τουρκο-αμερικανικού συνεδρίου, που αποτελούσε το μεγαλύτερο ετήσιο πολιτικό και κοινωνικό γεγονός της τουρκικής Ομογένειας, και η άρνηση του Λευκού Οίκου να κάνει δεκτό το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο από την εποχή του πολέμου στο Ιράκ, το Μάρτιο του 2003.

Για τη ρήξη δεν ευθύνεται ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος παρασυρμένος από τους διπλωμάτες της Κυβέρνησης Μπους που παρέμειναν για μερικούς μήνες στις θέσεις του μετά την εκλογή του, πρόσφερε πρώτο ρόλο στην Τουρκία, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Η ευθύνη πέφτει αποκλειστικά στους ώμους του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εσχάτως δείχνει τον πραγματικό ισλαμικό εαυτό του. Σκληρός, άτεγκτος, με συμπτώματα ναπολεοντισμού, επέλεξε να ταχθεί με το μέρος του Ιράν, του μεγαλύτερου εχθρού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο τουρκοαμερικανικό συνέδριο συμμετείχαν παραδοσιακά οι επικεφαλείς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου. Τα έξοδα του τριήμερου συενδρίου, που εφιλοξενείτο στο πιο ακριβό ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον, πλήρωναν αμερικανικές πολεμικές εταιρείες και τουρκικοί οργανισμοί που έχουν άμεση σχέση εξάρτησης με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Η παρουσία τού εκάστοτε ΓΕΕΘΑ ή του αναπληρωτή του, δείχνει τη σημασία που έδιναν οι Τούρκοι στρατηγοί στο συνέδριο αυτό, του οποίου παλαιότερα συνδιοργανωτής ήταν ο στρατηγός Σκόουκροφτ, προσωπάρχης επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα προβλέπουν ότι η ρήξη θα γίνει μία μονιμότητα διότι η Κυβέρνηση του Ταγίπ Ερτογάν, εκτός των άλλων, έλαβε και μία άλλη απόφαση που χαρακτηρίζεται αντισυμμαχική: ακύρωσε όλες τις επισκέψεις αξιωματούχων της, ακόμα και χαμηλόβαθμων, στην Ουάσιγκτον. Οι πληροφορίες που διαρρέει η τουρκική πρεσβεία αναφέρουν ότι η σχέση θα μπορούσε να διορθωθεί μόνο με μία συγγνώμη από το Λευκό Οίκο για το ψήφισμα της Επιτροπής του Κογκρέσου που αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία, σάμπως και γι’ αυτή την απόφαση των βουλευτών έφταιγε ο κ. Ομπάμα. Δυστυχώς οι Τούρκοι νομίζουν πως η δημοκρατία γεννήθηκε στο αρχηγείο των Ενόπλων της Δυνάμεων.

Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο υπάκουοι φίλοι των ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν βοήθησε ποτέ την Αθήνα και τη Λευκωσία, και δεν στάθηκε ποτέ αρωγός στα προβλήματά τους, δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ. Αντίθετα οι ηγεσίες των δύο χωρών με δουλοπρέπεια μερικές φορές αποδέχθηκαν τις βουλές των Αμερικανών, αντί να διαμαρτυρηθούν και να αντιδράσουν.

Η τουρκική αντίθεση σε όσα -θα έλεγα στα πάντα- που ενδιαφέρουν την Αμερική δεν προκάλεσε κανένα κακό στην Τουρκία και την Κυβέρνησή της. Εκτός εάν αυτή η Κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει αποφασίσει να αντιδράσει και να υλοποιήσει πραγματικά το αμερικανικό δόγμα ότι «όσοι δεν είμαι μαζί μας, είναι εναντίον μας». Στον πόλεμο του Ιράκ, η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση των Αμερικανών για βοήθεια. Η Ελλάδα και η Κύπρος, όχι μόνο απάντησαν στην αμερικανική έκκληση αλλά πρόσφεραν το έδαφος και τον εναέριο χώρο τους στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Την στιγμή της μεγάλης ανάγκης των ΗΠΑ βρέθηκαν στο πλευρό τους. Και όμως... Ο Μπους και οι Τσέινι τις τιμώρησαν με την αναγνώριση των Σκοπίων και την κατάθεση του αντιδημοκρατικού σχεδίου Ανάν.

Τώρα που βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση με αυτή του 2003, με τους Τούρκους απέναντι στην Αμερική και την Ελλάδα και την Κύπρο στο πλευρό της, πρέπει οι υπεύθυνες ηγεσίες να ξεχάσουν την δουλοπρεπή στάση του παρελθόντος και να επιτύχουν ανταλλάγματα. Για να κερδίσουν λίγη από την χαμένη τους εκτίμηση...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Μπάχαλο τα έκανε η κυπριακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον με το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού. Δεν θα παραβλέψω το γεγονός ότι ήταν εξαιρετικά φτωχό, αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι το πρόγραμμα ήταν απόρρητο! Ως να επρόκειτο για κρατικό μυστικό. Σημειώνω ότι το πρόγραμμα των συναντήσεων του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κ. Χίλαρι Κλίντον δίνεται στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για την επόμενη... Συμφωνώ, συμφωνώ, μην φωνάζετε... Αλλο Λευκός Οίκος και Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλο το Υπουργείο Εξωτερικών της υπερδύναμης Κύπρου!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Κυπριανού πραγματοποιήθηκε λόγω της απόφαση των Αμερικανών για πρόσκληση στον κατοχικό ηγέτη, εν τούτοις η κ. Χίλαρι Κλίντον του απέδωσε τιμές υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι η τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών...

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.