19/12/11

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ Διευρύνεται το προβάδισμα των Ισλαμιστών στην Αίγυπτο

Διευρύνεται το προβάδισμα των Ισλαμιστών στην Αίγυπτο

Οι μετριοπαθείς Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι υπερσυντηρητικοί Σαλαφιστές ελέγχουν μέχρι τώρα τα δύο τρίτα των ψήφων στις εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης στην Αίγυπτο, σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Σύμφωνα με πηγές από το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων, ανέμεναν να συγκεντρώσουν περίπου 40%, ενώ αντίστοιχες εκτιμήσεις από το σαλαφιτικό κόμμα Νουρ κάνουν λόγο για ποσοστό της τάξης του 35%. Στον πρώτο γύρο, οι πρώτοι έλαβαν περίπου 37% και οι δεύτεροι 24% αντίστοιχα.
Αν και επίσημα δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα για το δεύτερο γύρο, οι προκαταρκτικές ανακοινώσεις-εκτιμήσεις των παρατηρητών των δύο κομμάτων στις καταμετρήσεις είχαν αποδειχθεί εν γένει ακριβείς κατά τον πρώτο γύρο.
Η Δύση παρακολουθεί ανήσυχη τα ισλαμικά κόμματα να ετοιμάζονται να διαδεχθούν στην εξουσία τον μέχρι πρότινος συνομιλητή της στην περιοχή, αλλά και αντίστοιχες εκλογικές νίκες για τους μουσουλμάνους στην Τυνησία και το Μαρόκο.
Η αντιπαλότητα μεταξύ τους, ωστόσο, μέχρι στιγμής καθιστά μάλλον δύσκολη μία συνεργασία Αδελφών Μουσουλμάνων και Σαλαφιστών. Οι πρώτοι φοβούνται ότι μία αποκλειστικά ισλαμική κυβέρνηση θα πολώσει περισσότερο την κατάσταση με τις άλλες κοινωνικές ομάδες, αντί να ενισχύσει την εθνική ενότητα. Οι δεύτεροι κατηγορούν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ότι θυσιάζουν τις ισλαμικές αξίες σε αυτό το βωμό.
Αν και υπήρξαν περιστατικά παρατυπιών στην εκλογική διαδικασία, η αρμόδια επιτροπή δήλωσε ότι δεν αμφισβητείται η νομιμότητα των εκλογών.
Την ίδια ώρα και για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, με την Πλατεία Ταχρίρ να παραμένει το επίκεντρο των συγκρούσεων.
Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις βίαιες επιθέσεις του στρατού και της αστυνομίας, στις οποίες οι διαδηλωτές απαντούν με πέτρες και νέα οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία-σύμβολο της εξέγερσης.
Η βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής καταγράφηκε και από το φακό ρεπόρτερ του Reuters που κατέγραψε τον ξυλοδαρμό νέας διαδηλώτριας, με τη φωτογραφία να κάνει το γύρο του κόσμου και να προκαλεί νέα οργή και στην Αίγυπτο.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.