6/12/11

Η Νότια Αμερική "στο πλευρό" του Ιράν


Τη στιγμή που η Δύση βρίσκεται σε διπλωματικό "πόλεμο" με το Ιράν, εις βάρος του οποίου έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις, η Τεχεράνη έχει βρει συμμάχους στη Νότια Αμερική, με πρώτη την Αργεντινή της Κριστίνα Κίρχνερ.Οι σχέσεις των δύο χωρών "ψυχράνθηκαν" το 1994, λόγω της πολύνεκρης έκρηξης στο Εβραϊκό Κέντρο του Μπουένος Αϊρες, περιστατικό για το οποίο ο πρόεδρος Νέστορ Κίρχνερ (σύζυγος της νυν προέδρου) είχε κάνει λόγο το 2003, "για εθνική ντροπή, που η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί".


Είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εις βάρος πέντε Ιρανών και ενός Λιβανέζου, ενώ μεταξύ των κατηγορούμενων ήταν και ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Χασεμί Ραφσαντζανί.

Σήμερα, ωστόσο, η Αργεντινή είναι ένα σημαντικός οικονομικός εταίρος της Τεχεράνης, στην οποία εξάγει τεράστιες ποσότητες καλαμποκιού, που τα τελευταία χρόνια έχουν φτάσει το 1,5 δισ. δολάρια.

Χαρκακτηριστικό της "αλλαγής πλεύσης" της Αργεντινής είναι το γεγονός ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια, η θέση της Αργεντινής στη Γενική Συνέλευση έμενε άδεια όταν στο βήμα του ΟΗΕ ανέβαινε εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, στην πρόσφατη ομιλία του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο αργεντινός διπλωμάτης - σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους από τις χώρες της Δύσης - παρέμεινε στη θέση του.

Πρόσφατο δημοσίευμα σε αργεντινή εφημερίδα έκανε λόγο για μυστικές διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα των ερευνών για την πολύνεκρη επίθεση του 1994.

Σε δηλώσεις τους στο Reuters, άλλοι αναλυτές ερμηνεύουν τις κινήσεις της Κίρχνερ ως καθαρά εμπορικές, ενώ άλλοι βλέπουν μια πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική.  Να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Ιράν έχουν ταχθεί η Βολιβία του Έβο Μοράλες και η  Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες.

Η εβραϊκή κοινότητα της Αργεντινής, ωστόσο - η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου - εκφράζει ανησυχία για τις κινήσεις προσέγγισης των δύο χωρών.
http://www.nooz.gr

7 σχόλια:

  1. Η ισραηλινή ιστοσελίδα Debka υποστηρίζει σε δημοσίευμά της ότι τα όσα λέει και πράττει τις τελευταίες ημέρες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου,οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για έναν περιφερειακό πόλεμο.
    Προσδιορίζουν χρονικά μάλιστα την έναρξή του μεταξύ του 15 Δεκεμβρίου και 15 Ιανουαρίου.

    ΥΓ
    Και για να μη ξεχνιομαστε ,οταν δινοτανε η μαχη της Ελλαδας στο ΔΝΤ για την 6η δοση,η Βραζιλια οργισμενη γιατι "το χρημα δινεται σε χωρες της ευρωπης τελειωμενες και οχι νοτιοαμερικανικες σε εξελειξη" αρνουτανε πεισματικα να συναινεσει στο ΔΝΤ για να δοθει η 6η δοση στην χωρα μας.Αυτα για να γραφωμε τα απαραιτητα στις μνημες μας για το μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Υπάρχουν φορές", δήλωσε ο Νετανιάχου, “που μια απόφαση μπορεί να έχει ένα βαρύ τίμημα. Αλλά το τίμημα για τη μη λήψη απόφασης μπορεί να είναι βαρύτερο."
    «Θέλω να πιστεύω», είπε, «ότι θα έχουμε πάντα το θάρρος και την αποφασιστικότητα για τις σωστές αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον και την ασφάλειά μας."

    Αν και δεν ανέφερε το Ιράν, όλοι συμπέραναν ότι το εννούσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και δικαιολογημένη η στάση της Αργεντινής! Σίγουρα και θα ξεκαθάρισε στη σκέψη τους ποιοι και γιατί δώσανε το έναυσμα για τη επέμβαση στα νησιά Φόκλαντ, όχι άσχετο και με τη δικτατορία στη Χιλή και πρότερα στην Ελλάδα, με το επακόλουθο δράμα της Κύπρου!

    Αλλά μήπως δεν έχουν δίκαιο και για τ΄ άλλο? το ότι "το χρήμα δίνεται σε χώρες της Ευρώπης τελειωμένες.." ΜΟΝΟ που η Ελλάδα πέρα από τα υποθηκευμένα δεσμά της εκ γενετής, που τη θεωρούν τελειωμένη από τα γεννοφάσκια της, ΕΙΝΑΙ σουρωτήρι και ΚΕΡΚΠΟΡΤΑ ΑΛΛΟΤΡΙΩΝ συμφερόντων ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΕΥΡΟ, και μέσο της σπείρας των ιδιωτών μετόχων αυτών της ιδιωτικής τράπεζας της Ελλάδας, με λίγα λόγια ΟΥΤΕ ΚΑΝ στην Ελλάδα τα δίνουν, απλώς τη χρησιμοποιούν ως οισοφάγο για το λάδωμα του εντέρου της απόφυσης ΑΛΛΩΝ, έτσι ολίγον τι οικονομολογικά.

    Το θέμα είναι κατά πόσο ΚΑΙ ΕΚΕΙ, εγκάθετοι ΣΦΗΝΕΣ συμβουλάτορες πολιτικοι-οικονομολόγοι θα αξιοποιηθούν για να επηρεάσουν σε αποφάσεις αύξησης του αεριτζίδικου χρέους των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

    Από κει και πέρα οι σχιζοφρενικές ρητορικές επικροτούνται από τα ένστικτα ... "Υπάρχουν φορές", δήλωσε ο Νετανιάχου, “που μια απόφαση μπορεί να έχει ένα βαρύ τίμημα. Αλλά το τίμημα για τη μη λήψη απόφασης μπορεί να είναι βαρύτερο."

    Με λίγα λόγια γουστάρω να πηδήξω! αν δεν το κάνω θα πληρώσω το τίμημα του "πενταδάκτυλου"

    «Θέλω να πιστεύω», είπε, (το πίστευε κι ο Χιτλερ) «ότι θα έχουμε πάντα το θάρρος και την αποφασιστικότητα για τις σωστές αποφάσεις ώστε να διασφαλίσουμε το μέλλον και την ασφάλειά μας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κύριε Αθανασιάδη, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η Βραζιλία δεν ξύπνησε ένα πρωΐ για να πει πως δεν θα στείλει άλλες χορεύτριες για τα κατά τόπους καρναβαλικά δρώμενα στην Ελλάδα: μετά από Τουρκική επίσκεψη, τα συμφέροντά της τής υπέδειξαν πως πρέπει να μη στηρίξει την Ελλάδα. Ο Νετανιάχου απλά μίλησε για το κόστος ευκαιρίας: όπως είχα πει και εγώ χθες, αν δεν κάνουν κάποιοι κάτι, το κόστος τους είναι να το κάνουν κάποιοι άλλοι - οι αντίπαλοί τους. Η ίδια αρχή ισχύει και στο ζήτημα τού Ιράν: με τα στοιχεία πού έχει στη διάθεσή του, προφανώς, για να χρησιμοποιήσω τη φραστική εκφορά σας, κάποιος από τούς δύο θα κάνει τη γυναίκα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει επιτρέψει, με τις πράξεις ή τις παραλήψεις της, σε άλλους να λαμβάνουν αυτή την απόφαση - και γιαυτό καταλήγουμε να κάνουμε τη γυναίκα διαρκώς. Όταν σοβαρευτούμε και αρχίσουμε να δρούμε με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, θα λειτουργούμε με στρατηγική και θα αλλάξουν οι όροι. Όσο περιμένουμε από τον ουρανό να βρέξει το δίκαιο, τόσο θα παραμένουμε αυστηρά στα γυναικεία καθήκοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μονοδρομος ,οπου ανακατευονται στρατηγικα σχεδια μεχρι αδιεξοδα για την Δυση απο την αυξηση της τιμηςτου πετρελαιου λογω αναγκαστικου εμπαργκο στο Ιραν σαν απαντηση στην συνεχιση του πυρηνικου του προγραμματος.
    Και η μεν Κινα να γρυλιζει απειλητικα η δε Δυση ηδη να μεταφερει στρατευματ σε Νοτιο Κορεα,Αυστραλια κλπ γυρω απο Κινα και...περιχωρα αυτης.Και στο Ισραηλ να ανατιθεται ακομα μια φορα να βγαλει τα καστανα απο την φωτια αναλλωμασι του λαου του που δεν εχει δει ασπρη μερα εδω και 65 χρονια σαν εμπροσθοφυλακη του Δυτικου κοσμου εμπρος απο τα στιφη του Ισλαμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και θα ηθελα να πω συμπληρωματικα οτι η Κινα εχει κυριολεκτικα εισβαλλει οικονομικα στην Αυστραλια σε ανταλλαγμα ενεργεια και στρατηγικο πλεονεκτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Ο/Η Anaconda (σωστά) είπε...
    κύριε Αθανασιάδη, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά...."

    Κι ασφαλώς δεν είναι απλά ... έχοντας δε ΠΑΝΤΑ υπ΄ όψιν, ότι ο παίχτης εξ ανάγκης έχει περιορισμένο χρόνο για να κάνει την κίνηση, για το πιο πιόνι ΤΟΥ θα θυσιάσει, ασχέτως αν το "ΤΟΥΡΝΟΥΑ" γίνεται ενοικιαζόμενο, ή μή! χώρο, αλλά τι να κάνει κι ο υποθηκευμένος οικοδεσπότης σκέφτεται το νοίκι, και το "πως? να εξασφαλίσει τη δόση του"!

    ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ! είναι ψιλά γράμματα για τουαλέτες και "παπιόν"

    Τι το θες! ελλείψει πολιτικής παιδείας, ως και αυτοπεποίθησης για αυτο-θεραπεία, κόντρα στη πολιτική σηψαιμία των διαπλεκόμενων, που τους περιβάλλουν ΚΑΙ με το ΖΟΥΡΛΟ-μανδύα της ασυλίας του βουλευτού! κι όσο στο τρίπτυχο του συνθήματος "ψωμί παιδεία ελευθερία" λείπει η ουσιώδης απαίτηση από την εξουσία, το ΔΙΚΑΙΟ!, που είναι η ΠΡΩΤΗ και ΒΑΣΙΚΗ προϋπόθεση για το ευνομούμενο της πολιτείας! σε κάθε πολιτειακό σύστημα!, πάντα ΘΑ ΕΠΙΖΟΥΝ οί «...τάξαντες ῶς μόνον τῆς ζωῆς καί τοῦ δημοσίου των βίου προορισμόν, τήν κακόβουλον ἀντίδρασιν εἰς κάθε κοινόν τοῦ τόπου καλόν,…»"

    ΠΡΟΣΟΧΗ μη μπερδεύουμε το στρινγκ με τη γραβάτα, άλλο οι συνεργασία με τους "τραπεζίτες συνεργάτες των ναζιστών, του σιωνισμού των ακάλυπτων επιταγών” κι άλλο η αντίσταση κατά του Ναζισμού τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.