6/12/11

Θέλω να ζήσω στη χώρα του Παπανδρέου

Κοιμόταν βαθιά, όταν τα τηλέφωνά του,  κινητό και σταθερό, κουδούνιζαν ασταμάτητα πότε το ένα και πότε το άλλο. Στην άλλη άκρη της γραμμής ο Ελληνοκαναδός πελάτης του που έχει φαγωθεί να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, και μάλιστα στην παραγωγή λιπαντικών αυτοκινήτων.
  - Εσύ δεν είσαι δικηγόρos, είσαι άσχετος και κακώς σε εμπιστεύτηκα, ούρλιαζε ο Ελληνοκαναδός υποψήφιος επενδυτής.
  - Και με πήρατε ξημερώματα να μου το πείτε, κύριε Πίτερ μου;

  - Δεν με ενδιαφέρει τι ώρα είναι στην Ελλάδα.
Εγώ παρακολουθώ στην τηλεόραση τις ειδήσεις που παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό να μιλά στη Βουλή για τα δύο χρόνια θητείας του. Και τον ακούω να λέει για μέτρα και επενδυτικές διευκολύνσεις που ή δεν τις πήρες χαμπάρι ή μου τις έκρυψες.
- Μα, θα με τρελάνετε.
- Γιατί; Ο κ. Παπανδρέου είπε κατ’ αρχάς ότι στην Ελλάδα εξαφάνισε το λαθρεμπόριο καυσίμων που εσύ με έχεις κατατρομάξει.
- Και εσείς πιστεύετε ότι έτσι έχει γίνει;
-- Βεβαίως. Αφού το λέει ο πρωθυπουργός.
-Και εγώ σας βεβαιώνω ότι το 2011 το λαθρεμπόριο καυσίμων θα ξεπεράσει και τα 2 δισ. ευρώ.
  - Και για την ίδρυση των εταιρειών άκουσα ότι σήμερα στην Ελλάδα οι εταιρείες ιδρύονται σε μία ημέρα.
  - Μα, τι είναι αυτά που λέτε, κ. Πίτερ; Για να συστήσετε εταιρεία παραγωγής λιπαντικών στην Ελλάδα, θα χρειαστούν πάνω από δυο χρόνια, αν θελήσετε να πάρετε και τις άδειες λειτουργίας των εγκαταστάσεων.
  - Γιατί;
  Γιατί  θα πρέπει να υποβάλουμε μελέτες στο υπουργείο Χωροταξίας και να περιμένουμε να εγκριθουν τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Εάν εγκριθουν οι μελέτες, που δεν το βλέπω, θα πρέπει να πάρουμε άδειες οικοδομικές και εργοστασιακές από το ίδιο υπουργείο, που θα χρειαστούμε ακόμα ένα εξάμηνο. Και μετά να ζητήσουμε 3-4 άδειες από το υπ. Ανάπτυξης, που θα χρειαστούμε περίπου έναν χρόνο.
- Και η μία ημέρα που λέει ο πρωθυπουργός;
- Αφήστε τον να λέει.
- Μα, είπε, ακόμα, ότι στην Ελλάδα διευκολύνονται και ενισχύονται οι επενδύσεις μέσω προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ.
- Το ότι τα είπε ακόμα και ο πρωθυπουργός δεν σημαίνει ότι γίνονται, κ. Πίτερ, στην Ελλάδα.
- Και αυτά που μου έχεις πει για ανακάτεμα των δήμων στις άδειες των εργοστασίων;
  - Ισχύουν όπως σας τα έχω πει και δεν έχει αλλάξει τίποτε.
  - Δηλαδή;
  - Δηλαδή μπορεί να περάσουν τα 2-3 χρόνια για τις άδειες, να χτίσουμε το εργοστάσιο και μετά να έλθει ο δήμος και να ζητάει να το ξηλώσουμε.
  - Μα, είπε ο πρωθυπουργός στα πεπραγμένα του ότι στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν μεγάλα προγράμματα ενεργειακών εγκαταστάσεων, όπως το «Ηλιος» και άλλα.
  - Τα προγράμματα αυτά τα λέει και τα ξαναλέει εδώ και 2 χρόνια. Ούτε έγιναν ούτε θα γίνουν, γιατί κανείς δεν έρχεται να επενδύσει σε μια χώρα όπου το κράτος τού ζητάει με φόρους να γίνει συνεταίρος κατά 40% περίπου.
  - Τώρα που το λες, έχεις δίκιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον άκουσα να λέει κάτι για τους φόρους.


του Γ. Κράλογλου από το Κεφάλαιο της 12ης Νοεμβρίου

3 σχόλια:

  1. Όσο δεν λύνεται το θέμα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς οι μισθοί και οι συντάξεις θα "τείνουν στο μηδέν". Όπως μας είπε και ο Κινέζος, «φτιάξτε τη φωλιά και ο γερανός θα έρθει». Αν δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας θα έρθουν και οι φόροι εισοδήματος αντί να επικεντρωνόμαστε μόνο στους φόρους περιουσίας.

    Εφημερίδες και κόμματα ασχολούνται με το αν θα απολ.. εεε θέσουμε σε εφεδρεία υπαλλήλους του δημοσίου, αν θα κόψουμε καμιά σύνταξη, αν μας ψεκάζουν με ηλιθιογόνα ( μεταξύ μας πρέπει , από το 81 και μετά ), αν ο Παπαδήμος και ο Μόντι είναι πράκτορες της Goldman, αν αρέσουν ή όχι τα γραφεία στον υπουργό.
    Τι μέλλον μπορεί να έχει ένα κράτος που ούτε τα σκουπίδια του, το 2011 δεν έχει βρεί που να τα πάει και τι να τα κάνει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Andpik, σκοπός τού προγράμματος ήταν η συρρίκνωση τής οικονομίας, η απώλεια θέσεων εργασίας, η πτώση κόστους περιουσίας και μισθών. Αν οι Δήμοι έκαναν τη δουλειά τους, θα υπήρχε χώρος για ιδιωτική διαχείριση τών σκουπιδιών - με κοινοτικές επιδοτήσεις και άλλη χρηματοδότηση;

    "Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είναι όπως μια νυχτερινή έξοδος γυναικών: θα κινήσει το ενδιαφέρον των αγορών, θα αυξήσει τη ζήτηση για βραχυπρόθεσμα ομόλογα, αλλά δεν θα βελτιώσει τη δομική ικανότητα της Χώρας να νυμφευτεί μια παραγωγική πορεία σε υγιή βάση, ούτε θα κυοφορήσει μια νέα γενιά Ελλήνων. Ας μην υποτιμήσουμε δε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει."
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/06/homo-homini-lupus.html
    Ινφογνώμων=manual. Τέλος.
    (Άντε γιατί πολύ καιρό σάς είχα αφήσει λάσκα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφού δεν βρέθηκε κανένας να τους κρεμάσει απο τα Αρχ...α, εδώ και 35 χρόνια καλά μας κάνουν.
    Άλλωστε την μεγαλύτερη ευθύνη έχουμε εμείς ως κυρίαρχος ''Φιλοτομαριστής'' λαός που τους ψηφίζαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.