16/12/11

Δήμας: Yπέρ της οριοθέτησης όλων των θαλάσσιων ζωνών

Στην πολιτική της Ελλάδας υπέρ της οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες της αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή, για ακόμα μία φορά, ο Eλληνας Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντή.

Ο κ. Δήμας σημείωσε ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, πέραν από τις σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες που δημιουργεί, λειτουργεί και ως καταλύτης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «ως παράκτιο κράτος και ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν απεμπολεί οποιοδήποτε νόμιμο κυριαρχικό της δικαίωμα και βέβαια η ΑΟΖ δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση από τη θεμελιώδη αυτή αρχή και θέση της εξωτερικής μας πολιτικής».

Ο Eλληνας ΥΠΕΞ αναφερόμενος στον καθορισμό της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας επανέλαβε ότι οι δύο χώρες είναι σε συνεχή συντονισμό ώστε να καθοριστούν οι κινήσεις τους, στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής τους.

Όπως είπε, η Ελλάδα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις εδώ και κάποια χρόνια με την Αίγυπτο και τη Λιβύη οι οποίες θα επαναληφθούν μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Δήμας είπε ότι «επιδιώκουμε, όπως έχουμε τονίσει κατ' επανάληψη, καλές σχέσεις, σχέσεις όμως που θα αναπτύσσονται στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας. Σεβόμαστε εμπράκτως την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και καλούμε σταθερά την Τουρκία να πράξει το ίδιο. Η Τουρκία εμμένει στην άρνησή της να προσχωρήσει στη διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που όπως είπα αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Στο θέμα αυτό η Τουρκία είναι απομονωμένη».

Είπε ότι για το σύνολο των χωρών της Μεσογείου οι ΑΟΖ, που σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δύνανται να εκτείνονται έως 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές, επικαλύπτονται, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα οριοθέτησης μεταξύ γειτονικών παρακτίων χωρών.

Ο κ. Δήμας χαρακτήρισε «πολύ σημαντική εξέλιξη» την πρόσφατη εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας περί υφαλοκρηπίδας με τις ευμενέστερες για τα ελληνικά συμφέροντα διατάξεις της Σύμβασης Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και με την πάγια ελληνική θέση περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών βάσει της αρχής της ίσης απόστασης/μέση γραμμή.

Όπως είπε, η Ελλάδα προχωράει με ταχείς ρυθμούς σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την έρευνα και αποτύπωση του φυσικού της πλούτου, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Ενέργειας, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών έχει δημοσιεύσει προσκλήσεις ενδιαφέροντος για έρευνες στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης προκειμένου η ελληνική πολιτεία να αποκτήσει αξιόπιστα στοιχεία για το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον και σημείωσε ως πρόθεση οι σχετικές διαδικασίες να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς.

3 σχόλια:

  1. Τι έχεις Γιάννη, τι είχα πάντα. Όταν έλθομε στο καυτό θέμα της Τουρκίας, αρχίζουν τα μπλα-μπλα-μπλα, λένε ότι "η Τουρκία είναι απομονωμένη", λένε ότι "η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμά της όταν θα κρίνει ότι ήλθε η ώρα" και όλα αυτά, για να μην πούμε την καθαρά αλήθεια. Η Ελλάδα φοβάται το τουρκικό casus belli. Όλα τα άλλα είναι περιττές φλυαρίες.

    Αν η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 νμ, κάτι που θα έπρεπε να είχε κάνει αμέσως μετά το 1982, ίσως καθορίσει ΑΟΖ, αλλά χαρίζοντας Αιγαίο στους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η Ελλάδα φοβάται το τουρκικό casus belli..."
    Και η Τουρκία κάθε τόσο τσεκάρει τους φόβους μας , επιβεβαιώνει και τρίβει τις χούφτες της.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την Τουρκία είμαστε δεδομένοι. Έχει καταφέρει να μας κατατρομοκρατήσει. Και μην νομίζεις ότι είναι λίγοι εκείνοι που ενέκριναν την ψοφοδεή στάση του Σημίτη στα Ίμια, βαφτίζοντάς την "σώφρονα". Άλλωστε, οκτώ μήνες μετά, τον ψήφισαν για πρωθυπουργό.

    Έκτοτε κύλησαν 15 χρόνια με την ίδια "σώφρονα" πολιτική, πέρασε στον λαό η ηττοπάθεια και ο ωχαδερφισμός και ιδού η κατάντια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.