29/7/17

Οι Κούρδοι δεν αντέχουν άλλο: Νέος χάρτης σχεδιάζεται στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας

File Photo: A group of Kurds march with a banner reading 'Free Ocalan' on the 'Unlimited solidarity instead of G20' demonstration during the G-20 summit in Hamburg, Germany. EPA, RONALD WITTEK
File Photo: A group of Kurds march with a banner reading 'Free Ocalan' on the 'Unlimited solidarity instead of G20' demonstration during the G-20 summit in Hamburg, Germany. EPA, RONALD WITTEK

Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ
Ενόσω η Τουρκία παραμένει καταχτητής στην Κύπρο και απειλεί τον Ελληνισμό, ό,τι την αφορά, αφορά και εμάς. Με αυτά στο μυαλό αλλά και αίσθημα περί δικαίου, αντιμετωπίζουμε τον υπό διαμόρφωση χάρτη στην περιοχή των Νότιο-ανατολικών συνόρων της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Συρία.
Οι Κούρδοι είναι ίσως το μεγαλύτερο και αρχαιότερο έθνος στον κόσμο χωρίς ανεξάρτητο κράτος, με πληθυσμό στην Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Ο μεγαλύτερος πληθυσμός και έδαφος του Κουρδιστάν βρίσκεται στην Τουρκία όπου διαπράττονται μαζικά εγκλήματα εναντίον του άμαχου κουρδικού πληθυσμού. Τελευταίως, διάφορα σενάρια προδιαγράφονται με αφετηρία τον σταδιακό προσανατολισμό των ΗΠΑ και την ανοχή της Ρωσίας, υπέρ της διαμόρφωσης ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους.

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν λειτουργεί η «Κυβέρνηση του Αυτόνομου Κουρδιστάν» με Πρόεδρο τον Barzani (τον συνάντησα σε συνεδρία πριν μερικές βδομάδες), όπου όλα γίνονται με την έγκριση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και διαθέτει ντε φάκτο κράτος χωρίς επίσημη ανακήρυξή του, σε στενή συνεργασία με την Τουρκία. Τις τελευταίες εβδομάδες τα πράγματα διαφοροποιούνται μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος (στις 25 Σεπτεμβρίου) για ανεξάρτητο κράτος, πράγμα που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς το «μοιραίο λάθος». Ανεξάρτητο κράτος στο Ιρακινό Κουρδιστάν δίπλα στην Τουρκία, θα ενδυναμώσει παρόμοιες διεκδικήσεις εντός της Τουρκίας όπου ο Κουρδικός πληθυσμός είναι πολλαπλάσιος.

Πιο νότια, εντός της Συρίας και στα σύνορα με την Τουρκία, βρίσκεται υπό εξέλιξη το Συριακό Κουρδιστάν όπου κυριαρχεί το Κουρδικό YPG σε μια επαρκή περιοχή. Οι Κούρδοι του YPG συνεργάζονται στενά με τα αδέλφια τους, ιδιαίτερα με το PKK που αποτελεί την ένοπλη Κουρδική δράση εντός Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και η Ρωσία θεωρούν σύμμαχό τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος το YPG των Κούρδων της Συρίας -οι ΗΠΑ το εξοπλίζουν με επίσημη απόφασή τους-, αλλά θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση το αδελφό PKK εντός της Τουρκίας!

Η Τουρκία επικρίνει τις ΗΠΑ για την παροχή οπλισμού στις δυνάμεις του Συριακού Κουρδιστάν που οι Αμερικανοί αιτιολογούν στη βάση ανακατάληψης της Ράκα και εξάλειψης του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Στην πραγματικότητα, πολλά μέλη του PKK πολεμούν μαζί με τα αδέλφια τους στην Συρία γιατί θεωρούν το Κουρδιστάν ένα και ενιαίο. Η Τουρκία μιλά για εγκατάσταση κράτους τρόμου κατά μήκος των συνόρων της, πράγμα «που δεν θα επιτρέψει ποτέ», αναφερόμενη στο YPG.

Στις 17 Ιουλίου 2017, μετά από πολύωρη συνεδρία του ανώτατου οργάνου στην Τουρκία (του λεγόμενου «Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας») υπό την προεδρία του Ερντογάν, ανακοινώθηκε ξανά ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί κουρδικό κράτος… Αλλά τα πράγματα προχωρούν. Στο έδαφος, η Τουρκία διαθέτει μισθοφόρους Τουρκμένους που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν με τους Κούρδους μαχητές και ενίοτε ο «μικρός πόλεμος» διεξάγεται από μακριά με ρίψη ρουκετών και βολές πυροβολικού.

Τα πιο πάνω, εύλογα δεν περιέχονται σε ανταποκρίσεις που μεταδίδονται στην Κύπρο από την Τουρκία. Ωστόσο, προφανές δείγμα μεροληπτικών ανταποκρίσεων που φτάνουν στην Κύπρο είναι το εξής γεγονός:

Πρόσφατα, μετά από επιδρομή σωμάτων ασφαλείας του καθεστώτος Ερντογάν σε ξενοδοχείο στην Σμύρνη, συνελήφθησαν αρκετά στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας, ανάμεσά τους και ξένοι. Το γεγονός μεταδόθηκε από ξένους και Τούρκους ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων ειδήσεων και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την ΕΕ, τη Γερμανία και άλλους. Το γεγονός μεταδόθηκε από ανταποκριτές εντός της Τουρκίας σε όλη την Ευρώπη στις σωστές του διαστάσεις, εκτός από την Κύπρο.
mignatiou.com

5 σχόλια:

  1. Οι Κούρδοι, αν είχαν κόψει τη συνήθεια να πολεμάνε ως μισθοφόροι γιά λογαριασμό άλλων, θα είχαν κερδίσει την ανεξαρτησία τους προ πολλού !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι γνωστό ότι οι Κούρδοι
      της Τουρκίας με το PKK από το 1980 ένοπλα διεκδικούν την αυτονομία τους και την δημιουργία κουρδικού κράτους.
      Είναι επίσης γνωστό ότι την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ κάποιοι κούρδοι ήταν μισθοφόροι στον τούρκικο στρατό
      Αλλη περίπτωση μισθοφόρων κούρδων πολεμιστών για λογαριασμό άλλων δεν είναι γνωστή.
      Επομένως η σημερινή έλλειψη κουρδικού κράτους δεν είναι οφείλεται σε μισθοφορική πολεμική δράση των Κούρδων

      Διαγραφή
  2. Το "...οι Κούρδοι δεν αντέχουν άλλο..." πόθεν προκύπτει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Κυπρο μερικοι πολιτικοι κανουν πως δεν βλεπουν τις εξελιξεις στην περιοχη και συζητανε το Κυπριακο με τις ισσοροπιες και τους συσχετισμους που υπηρχαν κατα το 1974 !Ειναι καιρος να Ξυπνησουν και να διεκδικησουν τα αυτονοητα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.