30/7/17

Το Ισραήλ Σαχ και Ματ στο Γκολάν

M.K. Bhadrakumar*
Το Ισραήλ υπέστη μια τεράστια πίεση στη συριακή σύγκρουση με την ανάπτυξη της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας στη ζώνη ασφαλείας που τέθηκε σε ισχύ στα νοτιοδυτικά της Συρίας, κοντά στα υψώματα του Γκολάν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την ανάπτυξη τη Δευτέρα. Ο αντισυνταγματάρχης Σεργκέι Rudskoy, επικεφαλής της κεντρική επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, δήλωσε στη Μόσχα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν στήσει σημεία ελέγχου και παρατηρητήρια στη ζώνη αποκλιμάκωσης της ΝΔ Συρίας. Ο Ρώσος στρατηγός είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Ιορδανία έχουν ενημερωθεί για την ανάπτυξη.

Israël Echec et Mat au plateau du Golan
Τα όρια της ζώνης αποκλιμάκωσης έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών την παραμονή της συνάντησης μεταξύ των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Αμβούργο. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, οι θεωρήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ λήφθηκαν υπόψη κατά την οριστικοποίηση της ζώνης αποκλιμάκωσης. 
Αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέφρασε ανοιχτά την απόρριψη της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία δεν καλύπτει επαρκώς τις αντιλήψεις του Ισραήλ για την απειλή από την ιρανική παρουσία και της Χεζμπολάχ στις νοτιοδυτικές  περιοχές της Συρίας.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Avigdor Liberman, δήλωσε επίσημα ότι η Ιερουσαλήμ έχει θέσει ορισμένες κόκκινες γραμμές. «Δεν θα ανεχτούμε καμία ιρανική παρουσία στα σύνορα και θα συνεχίσουμε έτσι», είπε. Φυσικά, το Ισραήλ δεν εμπιστεύεται τη Ρωσία. Το Ισραήλ υποπτεύεται ότι είναι θέμα χρόνου πριν οι σιίτες πολιτοφύλακες και η Χεζμπολάχ να αρχίσουν να διεισδύσουν ήσυχα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Συρίας, ενισχύοντας το καθεστώτος των Άσαντ και των Ιρανών φίλων του για να εδραιώσουν τον έλεγχο των παραμεθόριων περιοχών κοντά στο Ισραήλ και το Λίβανο.

Στην πραγματικότητα, όμως, όλα αυτά είναι ένα μεγάλο στρατηγικό παιχνίδι. Το Ισραήλ πλήρωσε για καιρό, τροφοδότησε και υποστήριξε τις εξτρεμιστικές ομάδες   (συμπεριλαμβανομένων των ομάδων της Αλ Κάιντα και του Ντάες) ελέγχοντας την περιοχή όπου δημιουργείται η ζώνη αποκλιμάκωσης. Το Ισραήλ υποστήριξε ακόμη στρατιωτικά αυτές τις τρομοκρατικές ομάδες όταν δέχονταν επίθεση από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Το Ισραήλ ήλπιζε ότι η περιοχή μπορούσε να διατηρηθεί ως ζώνη «παγωμένης σύγκρουσης», η οποία θα μπορούσε αργότερα να προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, το Ισραήλ θα επιθυμούσε ότι η υλοποίηση της περιοχής αποκλιμάκωσης κοντά στο Γκολάν θα εφαρμοζόταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες - και όχι από τη Ρωσία. Μόνο που η Ουάσιγκτον δεν θέλει να παρέμβει. Όπως το είπε ένα σχόλιο του περιοδικού Atlantic  αυτή την εβδομάδα:

·        Το Πεντάγωνο επικεντρώνεται στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη και Ράκκα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά· οι διοικητές στο έδαφος θα έβλεπαν σίγουρα μια στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη νοτιοδυτική Συρία ως διασπορά των μέσων, δαπανηρή και περιττή για τον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους. Δεδομένων των περιορισμών των μέσων για τη νοημοσύνη-επιτήρηση-αναγνώριση (ISR) στην περιοχή, είναι επίσης πολύ λίγο πιθανό ότι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ θα ήταν ευχαριστημένη με το να εκτρέψει τους περιορισμένους πόρους της για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός ... Όλα αυτά ... σημαίνουν ότι τα κλειδιά της κατάπαυσης του πυρός Τραμπ-Πούτιν στη νοτιοδυτική Συρία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στα χέρια της Ρωσίας.

Είναι περίπου ό τι συμβαίνει στο έδαφος. Η συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας προβλέπει την παρακολούθηση της ζώνης αποκλιμάκωσης από τη ρωσική στρατιωτική αστυνομία.

Πρόκειται για Σαχ και Ματ ενάντια στη παρεμβατική πολιτική του Ισραήλ στη Συρία. 
Οι Ρώσοι αξιωματικοί ασφαλείας θα απαντήσουν σκληρά αν το Ισραήλ παίζει το ρόλο του ταραχοποιού. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τη κατάρρευση του ισραηλινού όνειρο της εδαφικής επέκτασης στη νοτιοδυτική Συρία ως μέρος ενός «Μεγάλου Ισραήλ» (πέρα από τα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν).  Το σχέδιο Β του Ισραήλ ήταν ότι, στα πλαίσια ενός διακανονισμού στη Συρία, η διεθνής κοινότητα έπρεπε τουλάχιστον να νομιμοποιήσει την ισραηλινή κατοχή των Υψωμάτων του Γκολάν.  Ούτε αυτό θα συμβεί.

Η αξιοπιστία του Νετανιάχου παίρνει πάλι ένα μεγάλο χτύπημα. 
Πριν δυο χρόνια, η «κόκκινη γραμμή» του για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όταν έλεγε ότι το Ισραήλ θα ενεργήσει με δική του στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, κλπ, αποδείχτηκε ότι είναι μόνο ανοησία και μπλόφα. 
Σήμερα, ο ίδιος χαράζει μια «κόκκινη γραμμή» στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ σχετικά με την ιρανική παρουσία στη Συρία, αλλά δεν έχει την ικανότητα να την εφαρμόσει. Για άλλη μια φορά, η διεθνής κοινότητα αγνοεί τα χολερικά ξεσπάσματα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έκαναν τίποτα το σημαντικό για να αντιταχθούν σε μια μαζική επιχείρηση της Χεζμπολάχ που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για να πάρει τον έλεγχο των υψωμάτων στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας, που ήταν υπό την κατοχή διαφόρων ανταρτικών ομάδων όπως η Ahrar, η αλ-Κάιντα, το Ντάες (μερικές ήταν τα αγαπημένα παιδιά του Ισραήλ).

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ σημείωσαν μια εξαιρετική νίκη. Φυσικά, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Χεζμπολάχ (και το Ιράν) να εξασφαλίσει ότι τα σύνορα Συρίας-Λιβάνου παραμένουν ανοικτά.

Melkulangara K. Bhadrakumar
Ambassador M. K. Bhadrakumar was a career diplomat in the Indian Foreign Service. His assignments included the Soviet Union, South Korea, Sri Lanka, Germany, Afghanistan, Pakistan, Uzbekistan, Kuwait and Turkey.

Μετάφραση αγγλικά-γαλλικά:  Avic  -  Διεθνές Δίκτυο
Μετάφραση στα ελληνικά από Κριστιάν Άκκυριά για τον Ινφογνώμονα Πολιτικά, Αθήνα, 30.7.2017


Διαβάστε περισσότερα στο reseauinternational.net


1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.