26/7/17

Αμφίπολη: Δεν «μπαίνει» ΕΣΠΑ, λόγω ελλιπούς φακέλου του υπουργείου Πολιτισμού

Απερρίφθη το σχετικό αίτημα προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 
Παναγιώτης Σαββίδης

Ο φάκελος ήταν αρμοδιότητα της γενικής γραμματέας του υπουργείου - Πάντως, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα δεν θα χαθούν τα χρήματα
Σε φιάσκο κατέληξε η πολυσυζητημένη ένταξη εργασιών συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης στο νέο ΕΣΠΑ, με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.
Πρόκειται για απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της Πράξης «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών», ύψους 1,5 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ Κεντρική Μακεδονία 2014- 2020». Ωστόσο –μιλώντας στο protothema.gr- ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ξεκαθαρίζει πως: «Δεν χάνονται τα κονδύλια για το έργο».

Ο φάκελος με το Τεχνικό Δελτίο που απεστάλη στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας  Κεντρικής Μακεδονίας, βρίθει σοβαρών παραλείψεων που οδήγησαν τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτικώστα να το χαρακτηρίσει «ανώριμο» προς ένταξη στο τρέχον ΕΣΠΑ και σε χρηματοδότηση ύψους 1.5 εκ. ευρώ που έχει ήδη δεσμευτεί.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου, ανακοίνωνε σε όλους τους τόνους την επικείμενη ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για το μοναδικό που επιλέχθηκε κατά προτεραιότητα στην Κεντρική Μακεδονία. Ωστόσο η «κόκκινη κάρτα» του κ.Τζιτικώστα, προσγείωσε απότομα τις υπηρεσίες του υπουργείου, θέτοντας προ των ευθυνών της την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κυρία Μαρία Βλαζάκη.

Με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, προβλέπεται να στερεωθεί εσωτερικά το ταφικό μνημείο, να κατασκευαστούν διάδρομοι περιήγησης ώστε να γίνει επισκέψιμο, καθώς και η διαμόρφωση του παλαιού σχολείου της Μεσολακιάς και μετατροπής του σε μικρό κέντρο πληροφόρησης για το μνημείο.

Τζιτζικώστας στο protothema.gr : «Δεν χάνονται τα χρήματα»


Μιλώντας στο protothema.gr ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Απόστολος Τζιτζικώστας, εξήγησε πως ο φάκελος με το Τεχνικό Δελτίο επεστράφη εκ νέου στην αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, γα τις αναγκαίες διορθώσεις προκειμένου να ανάψει «πράσινο» φως  για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. «Η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας έλεγξε το Τεχνικό Δελτίο, εντόπισε κενά, παραλείψεις και ασάφειες με αποτέλεσμα να το επιστρέψει με συγκεκριμένες παρατηρήσεις στο υπουργείο Πολιτισμού, ζητώντας τους να καταθέσουν νέο ολοκληρωμένο Τεχνικό Δελτίο που θα ωριμάζει πλήρως το έργο που θα μας επιτρέπει  να το εντάξουμε στο ΕΣΠΑ» δήλωσε ο κ.Τζιτζικώστας,  επισημαίνοντας ιδιαίτερα: «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως τα κονδύλια που έχουμε δεσμευμένα από το ΕΣΠΑ για το έργο αυτό, παραμένουν δεσμευμένα. Δεν χάνονται τα χρήματα, απλά καθυστερούμε.

Αντιδράσεις για το φιάσκο

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η προχειρότητα του υπουργείου Πολιτισμού, που με την αποστολή μη επαρκή φακέλου και δικαιολογητικών, καθυστερεί επιπλέον την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. «Μόνο η παραίτηση σας σώζει !!! Οι μάσκες πέσανε !!!  Κρίμα γι αυτό το διαμάντι που θα μένει αναξιοποίητο, όσο το διαχειρίζονται ανεπαρκείς επιστήμονες και ανίκανα πολιτικά πρόσωπα. Εκτός κι αν έχουν τέτοιες εντολές !!!! Ένας δρόμος μένει πλέον …. η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!» γράφει στο προσωπικό του προφίλ στο facebook ο δήμαρχος Αμφίπολης κ.Kώστας Μελίτος, με την πρώην βουλευτή Ραχήλ Μακρή να τον υποστηρίζει σχολιάζοντας  κάτω από την αναρτησή του: «Δήμαρχε ήταν πασιφανές μετά από τις επισκέψεις ότι κανείς τους δεν θέλει την ανάδειξη του. Ο λόγος βρίσκεται στο γεγονός της κατάρριψης της προπαγάνδας των Σκοπιανών. Οι εντολές που έχουν πάρει όλοι τους από τα κέντρα που τους κατευθύνουν είναι ξεκάθαρες. Σου πέφτει φορτίο βαρύ να υπερασπιστείς πλέον θεσμικά την Αμφίπολη».

Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου, για το θέμα της Αμφίπολης, κατέθεσε ο Σερραίος βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, χαρακτηρίζοντας «Βατερλώ» την εξέλιξη που σύμφωνα με τον ίδιο «η ευθύνη βαρύνει το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έκρινε σκόπιμο να υποβάλει ένα γονατογράφημα, τινάζοντας στον αέρα μια μοναδική ευκαιρία χρηματοδότησης του μνημείου της Αμφίπολης».

«Πολιτικά αδιανόητο» χαρακτηρίζει ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ   κ. Μιχάλης Τζελέπης,  να καταθέτει η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού «μη επαρκή φάκελο και δικαιολογητικά», κάνωντας γνωστό πως θα αποστείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας την παραίτηση τόσο της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Κονιόρδου όσο και της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου κυρίας Βλαζάκη. 
Πρώτο Θέμα

3 σχόλια:

  1. Εδω προσπαθουμε να ενταξουμε στο ΕΣΠΑ το κοντεινερ των Εξαρχειων,με τις παλιοπετρες της Αμφιπολης θα ασχοληθουμε ?.
    Ασε που μπορει να βρεθει κανενα αλλο στοιχειο και να χαλασουμε το ονειρο των σκοπιανων και να βρεθουμε εκτεθειμενοι οτι δεν κραταμε τις υποσχεσεις μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά το Αιγαίο και μετά την Κύπρο σειρά στην προδοσία παίρνει η Μακεδονία αυτό ήταν δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης Τσίπρα από την αρχή ίσως τελικά αυτό ήταν το μόνο που τήρησε από το πρόγραμμα του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H νεοταξιτησα Μενδωνη στα ΞΕΚΟΥΜΠΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.