28/7/17

"Ψήνεται" το δεύτερο Κουρδικό κράτος - Σε αδιέξοδο η Άγκυρα

Διάσκεψη των Προέδρων των καντονιών της Ροζάβα πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση του Ριμεϊλάν, που βρίσκεται κοντά στο Κάμισλο, στο ΒΑ άκρο της συριακής επικράτειας.
Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της κοινής βουλής όλων των καντονιών, Mansur Sallum, καθώς και οι Πρόεδροι των τριών καντονίων της Ροζάβα, που είναι αυτά της Τζεζίρε, με πρωτεύουσα το Κάμισλο, του Κομπάνι, με πρωτεύουσα το Κομπάνι και του Αφρίν, με πρωτεύουσα το Αφρίν.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι Πρόεδροι του Κανονιού Τζεζίρε, Ekrep Heso, του Κομπάνι, Enver Müslim και του Αφρίν, Hevi Mustafa.
Στη διάσκεψη, που συμμετείχαν και ανώτατοι αξιωματούχοι του Κουρδικού κινήματος, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η ανακήρυξη ενός νέου καντονιού, αυτού του Γκίρε Σπι (Τελ Αμπιάντ), το οποίο μέχρι τώρα υπαγόταν ως περιοχή στο Καντόνι του Κομπάνι. Να σημειωθεί ότι η περιοχή του νέου Καντονιού κατοικείται από Κούρδους, Άραβες και Τουρκομάνους.
Επίσης, ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη διάσκεψη, ήταν η ανακήρυξη της αυτόνομης ομοσπονδίας των περιοχών που ελέγχονται από τους Κούρδους, η οποία θα διευθύνεται υπό εννιαία διοίκηση.
Τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι πριν της προαναφερθείσας σύσκεψης, προηγήθηκαν δύο συσκέψεις των Κούρδων με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ σε Ιράκ-Συρία, ανώτατο Αμερικανό διπλωμάτη Brett McGurk, χωρίς να αναφέρονται στοιχεία για το αντικείμενο των συσκέψεων αυτών.
Σημειώνεται πάντως ότι η αεροπορική βάση Ριμεϋλάν, χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ κυρίως για αεροπορικές μεταφορές με μεταγωγικά αεροπλάνα αλλά και για μετακινήσεις προσωπικού με στρατιωιτκά ελικόπτερα.
Στη βάση υπηρετούν περίπου 200 Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.