29/7/17

Σενέρ Λεβέντ: "Δεν υπερασπίζομαι, κατηγορώ..."

Ο Σενέρ Λεβέντ
Μην με ρωτάς ποιος είναι δημοσιογράφος. Κοίτα τον Αχμέτ Σικ. Αυτός είναι δημοσιογράφος. Μην με ρωτάς τι είναι αξιοπρέπεια και θάρρος. Αυτό είναι αξιοπρέπεια και θάρρος. Αυτόν κοίτα δημοσιογράφε. Και κοίτα και τον εαυτό σου. Δεν μπορείς, ντρέπεσαι, φοβάσαι. Δεν μπορείς να έρθεις τόσο αντιμέτωπος με τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να υπομείνεις καν την τρομερή σου κολακεία, δειλία και συμφεροντολογία. Δεν μπορείς να δεις τον εαυτό σου σε αυτόν. Βλέπεις μόνο ότι αυτό που έχει εκείνος εσύ δεν το έχεις.

Βλέπεις σε αυτόν το θάρρος και την αξιοπρέπεια που εσύ δεν διαθέτεις. Παρά ταύτα κοίτα. Πάρε παράδειγμα. Βρίσκεται πίσω από τα σιδερένια κάγκελα επί επτά μήνες. Μακριά από την αγαπημένη του σύζυγο και τα παιδιά του. Δεν είναι η πρώτη του φυλάκιση αυτή. Έμεινε στη φυλακή για άλλον ένα χρόνο. Αλλά όταν βγήκε από τη φυλακή, δεν είπε δεν ανακατεύομαι ξανά σε τέτοιες υποθέσεις, δεν θα θέσω ξανά τον εαυτό μου σε κίνδυνο. Δεν αποσύρθηκε ήσυχα στη γωνιά του. Δεν πτοήθηκε.

Έγινε πιο οξύς. Και τον έβαλαν ξανά μέσα. Αυτή είναι η Τουρκία. Η τυραννία είναι μπόλικη. Την είδαμε και τη γνωρίσαμε και στην Κύπρο. Στη σακούλα των στρατιωτών υπήρχαν κομμένα αφτιά των Ελληνοκυπρίων που σκότωσαν. Τα χωράφια και τα πηγάδια είναι γεμάτα με τα οστά των αιχμαλώτων που δολοφόνησαν. Ο Αχμέτ Σικ! Η φωνή των καταπιεσμένων! Η φωνή των φυλακισμένων αγνοουμένων, όσων καταδικάστηκαν χωρίς δίκη, όσων υπόκεινται σε βασανιστήρια και των Κούρδων που αναγκάζονται να τρώνε περιττώματα. Κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία μετά την παραμονή του υπό κράτηση για εφτά μήνες χωρίς δίκη μετέτρεψε το δικαστήριο σε ένα επαναστατικό δικαστήριο. «Δεν κάνω υπεράσπιση εδώ, κατηγορώ», είπε. Αν ψάχνετε ένοχο, πηγαίνετε στο προεδρικό του Έρντογαν, είπε.

Μια συμμορία διοικεί το κράτος, είπε. Ε Μουσταφά Ακιντζί. Τα ακούς αυτά; Μια συμμορία υπάρχει επικεφαλής του κράτους, λέει. Μια συμμορία που μετατράπηκε σε μαφία. Σκέψου καλά με ποιον ερωτεύεσαι, με ποιον πλαγιάζεις και σηκώνεσαι. Κύριε Άντρο. Σκέψου και εσύ. Μήπως μπορεί να αναμένει κανείς καλό από έναν κέρβερο της κόλασης; Πώς γίνεται να μπορείτε να λέτε ότι κάποιοι που έκαναν τόσο κακό σχεδιάζουν ωραία πράγματα για εμάς; Ξέρετε με τι μοιάζει αυτή η κατάστασή σας; Βρίσκεστε σε ένα δωμάτιο αναμονής. Κάθεστε στο δωμάτιο. Το διπλανό δωμάτιο είναι δωμάτιο βασανιστηρίων. Ο βασανιστής υποβάλλει τον κρατούμενο σε βασανιστήρια.

Του βγάζει τα νύχια. Του προκαλεί ηλεκτροπληξία στα όργανα. Και εσείς ακούτε τις κραυγές αυτού του καημένου του ανθρώπου, αλλά δεν δίδετε σημασία. Ή κάνετε πως δεν τις ακούτε. Περιμένετε να τελειώσει τη δουλειά του ο βασανιστής και να σας κοιτάξει και εσάς. Να σας υποδεχθεί. Να σας προσφέρει ένα πακέτο δώρων. Αφού φυλακίσει χιλιάδες αθώους, θα σας πλησιάσει, θα σας σφίξει το χέρι και θα τον αγκαλιάσετε, έτσι δεν είναι; Αυτός είναι τα ανοίγματα του οποίου θαυμάσατε στο Κραν Μοντανά; Το μέλος μιας συμμορίας; Τώρα μαζί με αυτόν θα βαδίσετε αυτό τον δρόμο;


Ο Αχμέτ Σικ. Πόσο σικ είναι. Μην με ρωτάς ποιος είναι δημοσιογράφος. Τον Σικ να κοιτάς, τον Σικ. Κοίτα τα μάτια του σε αυτή την αίθουσα του δικαστηρίου και πες μου. Μήπως υπάρχει έστω και ο παραμικρός φόβος στα μάτια εκείνα; Βγήκε στο βήμα για να κατηγορήσει, όχι να κάνει υπεράσπιση. Έχει καθορίσει από τώρα κιόλας την ποινή των δικαστών που θα αποφασίσουν γι’ αυτόν. «Θα δικαστείτε χωρίς να είστε υπό κράτηση σεβαστοί δικαστές», τους λέει. Κοίτα δημοσιογράφε, κοίτα. Σε αυτή την αίθουσα ηχεί η φωνή της δημοσιογραφίας, της ανθρωπιάς και της αξιοπρέπειας. Δεν υπάρχει υπεράσπιση. Δεν υπάρχει απολογία. Κατηγορητήριο υπάρχει. Μήπως οι δικαστές θα του επιβάλουν πιο βαριά ποινή φυλάκισης μετά από αυτή την ομιλία; Να του επιβάλουν.

Ιδού, δεν σας φοβάται, δεν φοβάται καθόλου ο άνδρας που προσπαθείτε να φοβίσετε. Αν θέλουν, ας του επιβάλουν φυλάκιση εκατό χρόνων. Κοίτα δημοσιογράφε, κοίτα. Κοίτα φίλε. Κοίτα αγαπητέ αδελφέ. Πάρε μάθημα. Για να ξέρεις ότι δεν μπορεί ποτέ να ζει κανείς συρόμενος, καταπιεζόμενος. Το να ζει κανείς συρόμενος σε αυτό τον παλιόκοσμο είναι χειρότερο και από τον θάνατο…

politis.com.cy

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.