27/7/17

Ούτε το ΣΑ "βλέπει" επιτυχία της ελληνικής και κυπριακής εξωτερικής πολιτικής - Κρατά ίσες αποστάσεις από ελληνική και τουρκική πλευρά

«Ίσες αποστάσεις» από ΣΑ και ανανέωση θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών -σύμφωνα με το σχέδιο ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ- δεν επιρρίπτει ευθύνη σε καμία πλευρά για την αποτυχημένη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, κρατάει «ίσες αποστάσεις» και για πρώτη φορά υιοθετεί αμερικανική πρόταση για «στρατηγική αναθεώρηση» όλων των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της Δύναμης στην Κύπρο, καλώντας παράλληλα τον Γενικό Γραμματέα να ετοιμάσει σχετική έκθεση σε τέσσερις μήνες, παρά το γεγονός ότι ανανεώνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες.
Την Τρίτη, ολοκληρώθηκαν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ με συμφωνία των δεκαπέντε μελών του Σ.Α. επί του σχεδίου ψηφίσματος που είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι «πέντε». Αν δεν υπάρξουν ενστάσεις μέσα σ’ ένα 24ωρο, αναμένεται το ψήφισμα να υιοθετηθεί ομόφωνα κατά την συνεδρίαση του Σώματος σήμερα Πέμπτη.
Σύμφωνα λοιπόν με το συμφωνημένο σχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας χαιρετίζει την έκθεση του Γενικού Γραμματέα της 10ης Ιουλίου 2017 σχετικά με την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.
Σημειώνει ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφωνεί ότι, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο νησί, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πέραν της 31ης Ιουλίου.
Καταγράφει την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα να αναφερθεί στις καλές του υπηρεσίες κατά την επόμενη περίοδο. Επαναλαμβάνει την πεποίθηση του ΓΓ ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης έγκειται πρωτίστως στους ίδιους τους Κυπρίους, επαναλαμβάνοντας τον πρωταρχικό ρόλο του ΟΗΕ να βοηθήσει τα μέρη για μια συνολική και διαρκή διευθέτηση.
Το Σ.Α. χαιρετίζει τις δεσμεύσεις που διατυπώθηκαν στην κοινή δήλωση των ηγετών των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων της 2ας Απριλίου 2017, με βάση την κοινή δήλωση που εγκρίθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014.
Χαιρετίζει την περαιτέρω πρόοδο των διαπραγματεύσεων από τότε, συμπεριλαμβανομένης της επανασύγκλησης της Διάσκεψης για την Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ τον Ιούνιο του 2017.
Χαιρετίζει τη δέσμευση των συμμετεχόντων να υποστηρίξουν τη διαδικασία για μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο και την υποστήριξη που παρέσχε ο Γενικός Γραμματέας και ο Ειδικός Σύμβουλός του, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.
Το Σ.Α. υπενθυμίζει τη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα ώστε όλα τα μέρη που συμμετέχουν να είναι «ευέλικτα και εποικοδομητικά» στις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του προβλήματος και επισημαίνει ότι «η πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο δεν οδήγησε σε μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση βασισμένη σε δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, όπως αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Το Σ.Α. ενθαρρύνει τις πλευρές να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους για μια τέτοια διευθέτηση και τονίζει ότι το στάτους κβο είναι μη βιώσιμο.
Επίσης, σημειώνει την ανάγκη προώθησης της εξέτασης και των συζητήσεων σχετικά με τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ζητώντας νέες προσπάθειες για την εφαρμογή όλων των εναπομεινάντων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και εφαρμογή περαιτέρω μέτρων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων.
Το Σ.Α. επαναλαμβάνει, όπως και στα προηγούμενα ψηφίσματά του, αναφορές που αφορούν την κατάσταση επί του εδάφους σε σχέση με τη λειτουργία και την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης, καθώς και για τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των κοινοτήτων, όπως: το άνοιγμα κι άλλων σημείων διέλευσης, θετικές δημόσιες ρητορείες από τις δυο πλευρές και τους ηγέτες τους, οι οποίοι να εξηγήσουν σαφώς τα οφέλη της διευθέτησης, καθώς και την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας και συμβιβασμού για την εξασφάλισή της και στις δύο κοινότητες πολύ πριν από κάθε δημοψήφισμα.
Επίσης, το Σ.Α. ζητά συμφωνία το συντομότερο για τη διευκόλυνση της επανέναρξης των επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης και της εκκαθάρισης των υπολοίπων ναρκοπεδίων και επαναλαμβάνει την υποστήριξή του στο έργο της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.
Πέρασε η αμερικανική πρόταση
Στο σχέδιο ψηφίσματος συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά η αμερικανική πρόταση, η οποία συμπεριλαμβάνεται πλέον σε όλα τα ψηφίσματα που αφορούν τις Ειρηνευτικές Δυνάμεις του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, το Σ.Α. τονίζει την ανάγκη να ακολουθήσει μια «αυστηρή στρατηγική προσέγγιση» για την ανάπτυξη των ειρηνευτικών δυνάμεων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να επανεξετάζονται τακτικά όλες οι επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπου ενδείκνυται, και επισημαίνει τη σημασία του προγραμματισμού της μετάβασης σε σχέση με τη διευθέτηση και για περαιτέρω προσαρμογές στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Τέλος, το Σ.Α., μεταξύ άλλων, επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματά του για την Κύπρο, ιδίως το ψήφισμα 1251 της 29ης Ιουνίου 1999 και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα, και καλεί τους δύο ηγέτες να καταβάλουν προσπάθειες για περαιτέρω εργασία για την επίτευξη συγκλίσεων στα βασικά ζητήματα.
Επίσης, ζητά συνέχιση της συνεργασίας στις Τεχνικές Επιτροπές με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των Κυπρίων. 
Παράταση θητείας ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τον Ιανουάριο
Το Σ.Α. αποφασίζει να παρατείνει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έως τις 31 Ιανουαρίου 2018, αλλά ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να προβεί σε «στρατηγική ανασκόπηση» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τον τρόπο με τον οποίο η Δύναμη θα πρέπει να διαμορφωθεί με τον καλύτερο τρόπο ώστε να εφαρμόσει την υφιστάμενη εντολή της, βασιζόμενη αποκλειστικά σε αυστηρή αξιολόγηση βάσει των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων της.
Το Σ.Α. ζητά μάλιστα από τον ΓΓ να υποβάλει σχετική έκθεση με τα αποτελέσματα αυτής της επανεξέτασης, κατά περίπτωση, εντός 4 μηνών από την ημέρα έγκρισης του παρόντος ψηφίσματος.

  Πανίκος Παναγιώτου  
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.