30/7/17

Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ, McGurk, κατηγορεί την Άγκυρα για εύνοια υπέρ της Αλ Κάιντα στο Idlib

Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
 "Ο Αμερικανός απεσταλμένος McGurk κατηγορεί την Άγκυρα ότικάνει τα στραβά μάτια γιατο ασφαλές καταφύγιο της Αλ Κάιντα στο Idlib"

Ο ειδικός προεδρικός εκπρόσωπος στο Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Αντιμετώπιση του ISIS, ο Πρεσβευτής Μπρεττ Μαγκούρκ, κατηγόρησε την Τουρκία για έμμεση βοήθεια στην Αλ Κάιντα στο Idlib, στέλνοντας χιλιάδες όπλα στο Idlib και κάνοντας τα στραβά μάτια, ενώ οι ξένοι μαχητές καταφθάνουν στη Συρία.

Σύμφωνα με βίντεο στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή, ο McGurk κατηγορεί επίσης την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάζει,για το πέρασμα του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα στο Idlib. Ο McGurk κατά τη διάρκεια ενός πάνελστο οποίο συμμετείχε την Παρασκευή και διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, δήλωσε:
"Η περιοχή του Idlib έγινε το μεγαλύτεροκαταφύγιο της Αλ Κάιντα, από την εποχή της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και συνεχίζεται εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα. Επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα σε αυτό το πρόβλημα αυτή τη στιγμή και οι περισσότεροι ηγέτες της Αλ Κάιντα που πήγαν στο Idlib δεν μπορούν να βγουν ξανά από την πόλη. Ωστόσο, πρέπει να θέσουμε και αυτό το ερώτημα: Πώς και γιατί είναι δυνατόν ο αναπληρωτής του Ayman al Zawahiri (του ηγέτη της Qaida) να μπορεί να πάει στο Idlib; Γιατί συμβαίνει αυτό? Πώς μπόρεσε να φτάσει εκεί; Δεν είναι αλεξιπτωτιστές. Επομένως, η προσέγγιση ορισμένων από τους εταίρους μας να στέλνουν δεκάδες χιλιάδες στρατευμάτων και τόνους όπλων εκεί και να προσποιούνται οτι δεν συμβαίνει τίποτα, ενώ ξένοι μαχητές πηγαίνουν στη Συρία, ίσως να μην είναι και η καλύτερη προσέγγιση. Και η Αλ Κάιντα έχει επωφεληθεί πλήρως από αυτήν. Το Idlib είναι τώρα ένα τεράστιο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή για την Αλ Κάιντα, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα τουρκικά σύνορα. Συνεπώς, φυσικά και θα συζητήσουμε αυτό το θέμα με τους Τούρκους. Ακριβώς όπως κάποιες άλλες περιοχές όπου τα σύνορα είναι σφραγισμένα και κανείς δεν μπορεί να περάσει, κάτι τέτοιο πρέπει να σκεφτούμε να κάνουμε και στο Idlib. Γιατί πρόκειται για ένα διαφορετικό θέμα από το ISIS, αλλά είναι ένα μεγάλο ζήτημα στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε".


Ο Brett McGurk είναι Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Αντιμετώπιση του ISIS στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε αυτή του την αποστολή, ο McGurk καθοδηγεί έναν παγκόσμιο συνασπισμό με 68 μέλη και βοηθά στον συντονισμό όλων των πτυχών της πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με την τελική καταστροφή του ISIS. Η προηγούμενη ανάθεσή του ήταν ως Αναπληρωτής Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Νοέμβριο του 2015. Προηγουμένως, υπήρξε Αναπληρωτής Βοηθός Υφυπουργός για το Ιράκ και το Ιράν στο Γραφείο των Υποθέσεων της Εγγύς Ανατολής, από τον Αύγουστο του 2013 έως τον σημερινό διορισμό του. Στη διοίκηση του Ομπάμα ο McGurk υπηρέτησε ως ανώτερος σύμβουλος στο Γραφείο των Εγγύς Ανατολικών Υποθέσεων, με επίκεντρο το Ιράκ και άλλες περιφερειακές πρωτοβουλίες, ως ειδικός σύμβουλος του Προσωπικού Εθνικής Ασφάλειας και ως Ανώτερος Σύμβουλος των Πρέσβεων Ryan Crocker, Christopher Hill και James Jeffrey στη Βαγδάτη. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Μπους, από το 2005 έως το 2009, ο McGurk υπηρέτησε ως Διευθυντήςγια το Ιράκ και στη συνέχεια ως Ειδικός Βοηθός του Προέδρου και Ανώτερου Διευθυντή του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Το 2008, ο McGurk διετέλεσε επικεφαλής διαπραγματευτής και συντονιστής κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών με την κυβέρνηση του Ιράκ τόσο για μακροπρόθεσμη συμφωνία στρατηγικού πλαισίου, όσο και για συμφωνία ασφαλείας για την προσωρινή παρουσία αμερικανικών δυνάμεων και την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ιράκ και Ηνωμένων Πολιτειών . Για αυτές και άλλες αποστολές έλαβε τα Βραβεία Διακρίσεως Τιμής και Ανώτατης Τιμής του State Department. Ήταν επίσης ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες, με τον πρόεδρο Μπους, της στρατηγικής γνωστής ως "Surge", η οποία συνέβαλε στη σημαντική μείωση της βίας στο Ιράκ. Ο McGurk είχε προηγουμένως υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος στην Προσωρινή Αρχή του Συνασπισμού και στη συνέχεια στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη υπό τον Πρέσβη John Negroponte.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.