29/7/19

Έχει καλά δεμένο τον γάδαρό της η Τουρκία;

ΕΧΕΙ άραγε ηττηθεί, σε τόσο μεγάλο βαθμό αποτυχίας και συντριβής, η πολιτική Αναστασιάδη στην ΕΕ στις ΗΠΑ, στις Τριμερείς Συνεργασίες με Ελλάδα, Αίγυπτο και Ισραήλ, ώστε να εξαναγκασθεί τώρα σε τέτοια υποχώρηση απέναντι στην εισβολή των πλωτών γεωτρυπάνων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να συρθεί ξανά σε συνομιλίες ευφραίνουσες και πάλιν την Τουρκία;
Διότι, πώς αλλιώς να εξηγηθεί το δεύτερο, αν δεν ισχύει, ως γεγονός, το πρώτο;
ΚΑΙ, ΑΦΟΥ, τώρα ο Αναστασιάδης πάει σε συνομιλίες με τους Τούρκους που έχουν ήδη εισβάλει με τα πλωτά τους γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ κι επιμένουν ότι θα συνεχίσουν ν’ αλωνίζουν ανυποχώρητα, γιατί άραγε να λάβουν οιαδήποτε τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας η ΕΕ, οι ΗΠΑ ή οιαδήποτε άλλη χώρα; Ή, μήπως, τον έπεισαν κάποιοι, να δώσουν λουκούμι στον Ερντογάν την ΑΟΖ για να τον επαναφέρουν στη Δύση μην τους τον στερήσει η Ρωσία;
ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ, πράγματι, αυτά τα ερωτήματα. Τα οποία, πάντως, γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό από τις πρόσφατες αποφάσεις του εν Λεμεσώ περιορισθέντος ιατρικώς Προέδρου Αναστασιάδη. Ύστερα και από την εκεί συνεδρίαση, υπό την προεδρία του, των αρχηγών των κομμάτων.
ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ βεβαίως τον παλαιόθεν αποφασισθέντα παγκομματικώς, απ’ όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις, ως αποκλειστικά και μόνον μπορετό και δυνάμενο να διεξάγεται «Διπλωματικό Αγώνα» στους διεθνείς και τους διακρατικούς στίβους, μετά την πολεμική ήττα και την καταστροφή του 1974.
ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ οιαδήποτε ανάξια προσοχής αποτελέσματα της ανόρθωσης οιασδήποτε μορφής αποτρεπτικής πολεμικής ισχύος τής προ πολλού εξαλειφθείσας ακόμη και στο πολιτικό λεξιλόγιο «Αμυντικής Θωράκισης».
- ΟΥΤΕ τα όποια «διακρατικά» - «διακυβερνητικά» απομεινάρια του εγκαταλειφθέντος από το 2001, στο 8ο έτος ανάπτυξής του, «Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου».
- ΚΑΙ ΟΥΤΕ οι στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αίγυπτο, τον Ισραήλ, ούτε οι χώρες καταγωγής των συμβεβλημένων στην κυπριακή ΑΟΖ εταιριών «Παγκόσμιων Κολοσσών Φυσικού Αερίου», ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, έστερξαν ν’ αποδώσουν... μια-δυο φρεγάτες ικανές ώστε να παρενοχλήσουν έστω τη θαλάσσια εισβολή των τουρκικών Μπαρμπαρός, Φατίχ και Γιαβούζ του κ. Ερντογάν στα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.
Σ Υ Ν Ε Π Ω Σ: Και σε αυτή την τωρινή εν εξελίξει υποχώρηση Αναστασιάδη έναντι της νέας θαλάσσιας τουρκικής επιδρομής, η αποτύπωση, της ανημποριάς, της αναποτελεσματικότητας, της αποτυχίας και της αδυναμίας εκείνης της πολιτικής στην οποία δόθηκε το «άπαν των δυνάμεων» της διπλωματίας της Λευκωσίας (και της Αθήνας), σηματοδοτεί και προαναγγέλλει επιπρόσθετες τουρκικές νίκες:
- Νέα τουρκικά διπλωματικά τρόπαια στους διεθνείς και διακρατικούς στίβους. Τα οποία προφανώς θα στέψουν με το γνώριμο στέμμα της ατιμώρητης διεθνώς αποδοχής κι ανεμπόδιστης μονιμοποίησης και των νέων «τετελεσμένων» της τουρκικής πολιτικής στη θάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα.
- Και τα οποία, αφού εντέχνως συμπεριληφθούν στην «ατζέντα» των «διακοινοτικών», «τριμερών» με τον Γ.Γρ. του ΟΗΕ και «πενταμερών των δύο κοινοτήτων με τις τρεις εγγυήτριες» συνομιλιών, θα επιδιώξουν την τελική νομιμοποίησή τους, με ελληνική υπογραφή, ως το επόμενο σχέδιο «λύσης».
Η ΤΟΥΡΤΖΙΑ, επιτυγχάνοντας να έχει επί δεκαετίες μόνιμα εγκλωβισμένη και οικειοθελώς αιχμάλωτη τη Λευκωσία (και την Αθήνα) στο παραδοσιακό μαγγανοπήγαδο των υπό την αιγίδα του Γ.Γρ. ΟΗΕ «διακοινοτικών συνομιλιών», μαγγανοπήγαδο απ’ το οποίο αρδεύονται διαρκώς από το 1977 τα λασάνια της διεθνούς ατιμωρησίας της, τα φυτώρια των τουρκικών «τετελεσμένων» και τα θερμοκήπια των όρων μετατροπής ολόκληρης της Κύπρου σε προτεκτοράτο, έμαθε να το αξιοποιεί με αυξομειούμενη εκάστοτε αποτελεσματικότητα, προς εξουδετέρωση των κατά καιρούς εξάρσεων επιτυχίας της πολιτικής των Ελλήνων (Λευκωσίας, Αθηνών και Διασποράς). Αρχής γενομένης -ως ιστορική υπενθύμιση- από την άρση το 1978 του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία (επιβληθέντος λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974), άρση η οποία επετεύχθη λόγω της έναρξης το 1977 των «διακοινοτικών συνομιλιών» που πέτυχε ερχόμενος στη Λευκωσία ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Κάρτερ, Κλαρκ Κλίφορντ...
ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ η πολιτική στη μεθόδευση υπομονετικής και επίμονης προώθησης των επεκτατικών στρατηγικών της επιδιώξεων δεν είναι βεβαίως ούτε πρωτότυπη ούτε καινοφανής. Κλασική μάλλον και πανάρχαια. Με τους ανέκαθεν ισχύοντες κανόνες ισχύος. Με ιδιαίτερη, όμως, αξιοζήλευτη, τουρκική εμμονή και συνέπεια:
- Η διπλωματία και η εσωτερική ρητορική προετοιμάζουν το διεθνές κλίμα και τη λαϊκή βούληση για τη χρήση (και την απειλή χρήσης) της διαρκώς προπαρασκευαζόμενης ένοπλης ισχύος.
- Και τα εκάστοτε επιτεύγματα της τελευταίας, αναλαμβάνει να εμπεδώσει και ν’ αυξήσει, ως προγεφυρώματα για τα επόμενα άλματα, η διπλωματία της.
- Αξιοποιώντας το εκάστοτε προσφερόμενο, στις διακυμάνσεις του, διεθνές περιβάλλον και τα εκάστοτε ισχύοντα ισοζύγια και ανισοζύγια δυνάμεων αφ’ ενός, τα σφάλματα ιδίως, την αδυναμία και την υποχωρητικότητα των αντιπάλων της αφ’ ετέρου.
ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ, τον Ελληνισμό, η Τουρκία τον εκλαμβάνει και τον μεταχειρίζεται ως «καλά δεμένο τον γάδαρό της». Όπως στο παλιό παραδοσιακό μαγγανοπήγαδο - αλακάτι των αγρότισσων προγιαγιάδων με το δεμένο γαϊδουράκι να γυρνάει περιστροφικά τον οριζόντιο άξονα του μηχανισμού πάνω στο πηγάδι, έχοντας δεμένα τα μάτια του με τις παρωπίδες.
- Ιδού, λοιπόν ξανά το μαγγανοπήγαδο:
- Διακοινοτικές συνομιλίες, «καλές υπηρεσίες» Γ.Γρ. ΟΗΕ, Πενταμερείς, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), «συγκλίσεις», «απ’ εκεί που μείναμε στο Grans Montana»...
ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ τώρα σημασίας ώστε να πετύχει η Τουρκία, όλα εκείνα τα ελληνικά κέρδη από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τη στρατηγική λόγω ΑΟΖ και λόγω τριμερών με Αίγυπτο και Ισραήλ αναβάθμιση Κύπρου - Ελλάδος, να καταντήσουν όπως το... αείμνηστο «Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος - Κύπρου» και πολύ χειρότερα...
Σημερινή

3 σχόλια:

  1. Ναι σωστό αρθρο αλλά μειωπικό...
    Οπως κάθε Ελληνική ( είναι όντως ελληνική ή αντιγραφή από ξένη;) ανάλυση.
    Λείπει ο κύριος ΕΝΟΧΟΣ: Η ΔΥΣΗ.
    Και η αντιρωσική της Μανία...
    Και το Ιράν...
    Και η ίδια η θέληση γιά αγώνα των ξεπουλημένων σε αυτούς (τους δυτικούς) Κυπρίων και Ελλήνων...
    Η τουρκία θα λάβει άλλη μιά φορά το γλυφιντζούρι της,γιά τις τυχόν "εξαίρετες¨υπηρεσίες της στη Δύση...
    Κι'εσείς περιμένετε το Π.Ν. να δράσει στην Στρογγύλη και το Καστελόριζο...
    Λάβατε υπ'όψιν σας όμως ότι ο κος Πάγιατ ΔΙΑΦΩΝΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και ο κος Ερδο απειλεί γιά νέο 1974...αν δεν ικανοποιηθεί...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.