31/7/19

ΥΠΕΣ: Κόλπα Τούρκων με τίτλους ιδιοκτησίας στα Βαρώσια


«Γελοίες αιτιάσεις και επικοινωνιακά κόλπα», χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης τους ισχυρισμούς του ΕΒΚΑΦ για τα Βαρώσια. Μιλώντας στον Active ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι είναι αδιανόητο να επικαλούνται φιρμάνια του Σουλτάνου επί οθωμανικής αυτοκρατορίας, επισημαίνοντας πως οι τίτλοι ιδιοκτησίας βρίσκονται στα επίσημα μητρώα του Κτηματολογίου, όπου είναι καταγεγραμμένα τα περιουσιακά στοιχεία όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΒΚΑΦ διατείνεται πως τίτλοι ιδιοκτησίας που έδειχναν ότι η γη ανήκε στα βακούφια είχαν βρεθεί τυχαία σε ένα κτήριο στα Βαρώσια το 1990, ενώ την ίδια ώρα ακαδημαϊκοί ισχυρίζονται πως οι Ελληνοκύπριοι κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας είχαν πλαστογραφήσει τίτλους ιδιοκτησίας από τα Βαρώσια μέχρι την Λάρνακα. Ισχυρισμοί που υποδηλούν την προσπάθεια του ψευδοκράτους να στείλει πολιτικό μήνυμα ότι τα Βαρώσια δεν πρόκειται να επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους.

«Οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν βρίσκονται σε κανένα σπίτι και σε καμιά αποθήκη στα Βαρώσια», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας πως δεν μπορούμε να επικαλούμαστε το όποιο φιρμάνι του Σουλτάνου, το οποίο δεν έχει καμία νομική ισχύ. «Νόμιμη ισχύ έχουν τα επίσημα μητρώα του Κτηματολογίου, τα οποία είναι τα μόνα που τεκμηριώνουν τους νόμιμους κατοίκους και τα περιουσιακά τους δικαιώματα», ξεκαθάρισε ο κ. Πετρίδης, τονίζοντας πως ο νόμος του Κτηματολογίου που θεσπίστηκε το 1946 κατήργησε όλους τους κώδικες.

«Αυτά τα κόλπα δεν γίνονται αποδεκτά», τόνισε ο ΥΠΕΣ, ξεκαθαρίζοντας πως οι οθωμανικές πρακτικές δεν υφίστανται πλέον. Καταλήγοντας, επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται αυτές τις γελοίες αιτιάσεις και θα προβεί σε διάβημα.


Και γραπτή δήλωση Υπ. Εσωτερικών για το θέμα

Σε συνέχεια των μεθοδεύσεων των κατοχικών δυνάμεων, που αφορούν την κατεχομένη πόλη της Αμμοχώστου, γίνεται προσπάθεια να «τεκμηριώσουν» ότι η πόλη είναι ιδιοκτησία του EVKAF.
Στη προσπάθεια τους αυτή, αποσιωπούν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένο στα Κτηματικά Μητρώα και το αρχείο του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου το οποίο κατέχουν αυτούσιο από το 1974, καθώς επίσης του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Κερύνειας, όπως επίσης και μέρος των Κτηματικών Μητρώων και αρχείων της Λευκωσίας που κατέχουν από το 1963.

Αν θέλουν να μιλήσουν σε μια σημερινή προσπάθεια διακρίβωσης, πρέπει να επιτρέψουν την ανοικτή χρήση των Μητρώων και Αρχείων αυτών, μέσα από τα οποία θα διαφανεί με σαφήνεια όλο το ιστορικό της ακίνητης ιδιοκτησίας της Κύπρου και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

Η ιστορία της ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο δεν ξεκίνησε με την κατάληψη της Κύπρου το 1571 από την Οθωμανική αυτοκρατορία ούτε και το 1858 με την εισαγωγή του Οθωμανικού κώδικα γαιών, κατ΄ αναλογία του Ναπολεόντειου κώδικα στην Ευρώπη, ούτε βέβαια το 1878 με την ενοικίαση της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γη της Κύπρου άνηκε και ανήκει στους μόνιμους κατοίκους αυτού του τόπου και όχι στους διάφορους κατακτητές που θεωρούσαν ότι η κατάκτηση τους εξασφάλιζε και το δικαίωμα ιδιοκτησίας.

Τα Κτηματικά Μητρώα και το Κτηματολογικό αρχείο της Κύπρου καταγράφουν την ιστορία αυτή και πρέπει όλοι να την σεβαστούν και όχι να την χρησιμοποιούν για να ερμηνεύουν όπως βολεύει άλλες ενέργειές τους.

Η ιστορία του Κτηματολογίου της Κύπρου πάει πίσω στο 470 π.χ. όπου συντάχθηκε η περίφημη ορειχάλκινη πλάκα του Ιδαλίου η οποία βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και αποτελεί τον πρώτο γραπτό τίτλο ιδιοκτησίας, με τον οποίο ο Βασιλιάς του Ιδαλίου Στασίκυπρος και οι κάτοικοι του Βασιλείου του Ιδαλίου έδωσαν στον γιατρό Ονήσιλο και στην οικογένειά του την γη μεταξύ Ιδαλίου και Αλαμπρατίας σε αντάλλαγμα για την περίθαλψη των τραυματιών στον πόλεμο με τους Πέρσες.

Ως εκ τούτου, τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν έχουν καμία υπόσταση. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Αμμόχωστο διευκρινίστηκε επαρκώς και η πόλη ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.

Πηγή: philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.